Реклама / Ads
1| 5379 |18.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Границата ни с Гърция блокирана - губим милиони на ден

.
Гръцки фермери блокират днес ГКПП-тата по българо-гръцката граница – Промахон, Ексохи и Ормиенион, съпределен на ГКПП- Капитан Петко войвода.
 

За да предпазят българските граждани от значителни финансови загуби и реални затруднения, от „Гранична полиция” съветват да се въздържаме от пътувания до Република Гърция през следващите дни. Единствено откритият в петък ГКПП-Златоград е отворен и то само за леки коли и микробуси.

Блокадите на пропускателните пунктове започнаха още в петък. Вчера между 17.00 и 18.15 ч. Движението беше възстановено, без да се стигне до образуване на голяма колона чакащи автомобили. В 20.00 ч. обаче 50 селскостопански машини отново блокираха пункта.

Във връзка с очакваните протести са предприети всички възможни мерки, както от страна на „Гранична полиция”, кметовете на общини, Областните управи и областните дирекции на МВР. Всички институции имат готовност да реагират съобразно обстановката.

Засега няма никаква гаранция, че протестиращите ще пропускат автомобили или автобуси през границата. От българска страна са взети всички мерки и има готовност при евентуално образуване на колони от ТИР-ове на превозвачи от страната и чужбина в района да бъдат поставени химически тоалетни. Екипи от две линейки на Спешна помощ от Сандански и Петрич постоянно ще дежурят на мястото, а младежки организации от БЧК-Благоевград ще осигуряват минерална вода и суха храна.

Ако все пак ви се налага да пътувате днес, е добре да знаeте, че ГКПП Илинден – Ексохи ще бъде затворен в 10.00 часа днес по информацията, която са предоставили от гръцка страна на граничните власти в Илинден. В момента на границата се преминава нормално, а в района на пункта от гръцка страна при Ексохи стои струпана цялата земеделска техника, с която фермерите блокираха ефективно за близо два часа в петък пункта.

По време на блокадата през този пункт ще се пропускат само леки автомобили, уверяват от гръцка страна. Освен това е договорено и пропускане на товарни автомобили, което да стане по-късно днес във времето от 15.00 до 17.00 часа. Протестиращите обаче няма да допуснат тогава през пункта да преминат товарни автомобили, превозващи дървен материал и земеделска продукция.

Движението, по време на блокадата на граничния пункт ще се спира в района на хаджидимовското село Садово. Там има възможност за чакащите да се снабдят с храна и вода, както и да ползват тоалетна в местно заведение, тъй като наблизо няма други такива. От граничния пункт съобщиха, че вчера движението от там е било доста интензивно.

От днес започва и блокада на граничен пункт Кулата – Промахон. Това стана ясно на проведена среща на граничен пункт Кулата между зам.-областни управители, „Гранична полиция” и местна власт. Първоначално от гръцка страна заявиха, че спирането на движението ще бъде за 24 часа. През този интервал от време няма да се допускат никакви автомобили. След това може да се постигне договореност със стачния комитет на гръцките фермери за някаква ритмичност на пропускане.

Към момента няма яснота дали блокадата ще бъде само за тежкотоварни коли или ще засяга и останалите автомобили. Основните искания, които от българска страна бяха поставени на разговорите, бяха да се уговори със стачния комитет да има пропускателен режим, както през същия период на миналата година. Тогава периодично се пропускаха колони от автомобили.

Зам.-областният управител Георги Баханов увери, че няма да се повтори миналогодишната ситуация ТИР-овете да направят успоредна колона, като минават през четвъртокласната пътна мрежа на трите погранични села Чучулигово, Марино поле и Кулата, за да не се разруши пътната настилка. Другата опасност е, че мостът край с. Марино поле не може да поеме тежките товари и има опасност от пропадане.

Продължават блокадите на фермерите и в самата Гърция, съобщи гръцкото радио „Скай”. С трудности се осъществява движението по магистралите Атина-Солун и Егнатия, тъй като земеделските блокади остават. При възлите по магистрала Егнатия, които биват блокирани от трактори, движението се осъществява по обиколни маршрути. Освен пунктовете по българо-гръцката граница, днес се очаква да бъдат блокирани и тези Кипи, Дойран и Евзони на границата с България и Бившата югославска република Македония.

Блокади ще има и при възлите Малгара, Триглия и Стримонико. Трактори са разположени и в област Лариса, без да създават за момента проблеми с трафика. В областите Беотия и Фтиотида затворени остават Кастро, Аламана и Левентис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6025 |24.07.2009 Замръзяването на енергийните проекти стряска Гърция . 1| 5373 |03.04.2009 Гърция и Турция- най-желани за майските празници . 4| 11068 |08.11.2008 Българин улови гигантски сом в Гърция . 0| 5182 |17.07.2008 Около 900 лв. на човек за почивка в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads