Реклама / Ads
3| 2958 |22.01.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Яйца и млечни продукти - рекордьори по поскъпване сред храните

.
Най-драстично поскъпване сред храните се наблюдава при яйцата и млечните продукти. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

"17 стотинки в номинален размер е разликата на яйцата. Млечните продукти също са от рекордьорите по поскъпване. Там имаме най-високия ръст на среден базис. Имаме доста свръхпроизводство на свинско месо, така че цената му не се е променяла последните 4 години", заяви той пред БНТ.


По негови думи поскъпването сред храните се дължи най-вече на по-високата цена на енергийните ресурси. "С тази нестабилна енергетика е нормално да има покачване. Има силни сезонни колебания за краставиците - понякога са най-евтиният продукт, понякога са най-скъпият. Пазарът действа според търсенето и предлагането. Единственият проблем е покачването на разходите в енергийния пазар", коментира Иванов.


Той съветва всички потребители да правят информирани покупки. "В нашата държава е характерно да се вещаят бури. Имаме панически действия. Бих посъветвал всички потребители да се информират за цени, за процеси в света. Ако забележим цена, която не е нормална, да не го закупуваме", препоръчва шефът на стоковите борси.


Инфлацията се отрази сериозно на рибарите. Голяма част от тях споделят, че разходите за гориво са се увеличили тройно. И така става все по трудно риболовните кораби и лодки да влизат в морето. „Горивата са един от основните фактори, които повлияха на рибарите през изминалата година. Те формират голяма част от разходите ни. Горе-долу мога да кажа, че около 3 пъти поскъпнаха разходите на един риболовен кораб през годината”, каза пред Нова тв Емил Милев от сдружение „Черноморски изгрев”.


Поскъпване се наблюдава и при сладкарските изделия. „При положение, че едно яйце е 40 ст., сметаната е почти 14 лв., а половинка маскарпоне е 8-9 лв, реално една торта ни излиза 20-30 лв. Това са пари само за продукти. Ако добавим ток, просто е много страшно", споделя сладкарката Силвия Славова.


В края на м.г. парламентът прие решение за компенсиране на небитовите потребители заради скъпия ток. С разликата между 200 лв./МВТЧ и борсовата цена на електроенергията ще бъдат подпомагани онези предприятия, общини, здравни и социални заведения, които спестяват енергия или произвеждат такава. По-малко пари – разликата между 250 лв./МВтч и цената на свободния пазар, ще получават бизнеси, които нямат такива енергоефективни мерки, чието прилагане ще се доказва от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Една от причините за субсидирането на предприятията заради скъпия ток е растящите цени на храните през зимния сезон.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3863 |21.11.2022 За всички пациенти с репродуктивни проблеми- безплатна консултация със специалиста проф. д-р Джем Фичиджиолу на 02-ти-03-ти Декември 2022г. в София . 0| 2790 |30.08.2022 За пациенти с репродуктивни и гинекологични проблеми - безплатна консултация с доц. д-р Дога Сечкин на 10 септември в София . 0| 2907 |23.08.2022 Яйцата стават лукс, пилешкото също поскъпва рязко . 0| 4013 |14.04.2022 За всички пациенти с репродуктивни и гинекологични проблеми - безплатна консултация със специалиста Доц. д-р Дога Сечкин на 29- ти и 30- ти април във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads