Реклама / Ads
0| 4784 |23.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Икономисти плашат с гръцкия сценарий, синдикатите с протести

.
България трябва спешно да ограничи публичните разходи, въпреки социалното недоволство. Така ще може да бъде избегната финансовата нестабилност, като тази в Гърция, която ще застраши опитите на страната да се присъедини към еврозоната. Това предупреждение отправи агенция "Франс-прес", цитирана от БНР.
 

Агенцията се позовава на мнения на български икономисти и анализатори. Според Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество" правителството изразходва средства, с които просто не разполага.

Кабинетът демонстрира неспособност да контролират бюджетния дефицит, което ще създаде трудности, коментира ситуацията Георги Ганев, програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии. България не е в еврозоната и ако чуждите пазари усетят неспособност за овладяване на бюджета, гръцкият сценарий ще се разрази тук с пълна сила, много по-лесно и по-бързо, отколкото в Гърция", допълни той.

АФП отбелязва, че България има споразумение за валутен борд с Международния валутен фонд, което обвързва местната валута - българския лев с еврото на фиксирана стойност и задължава правителството да води стегната фискална политика и да поддържа нисък бюджетен дефицит.

Валутният борд помогна на България да излезе от банковата криза през 1996-1997 година, като правителството неведнъж се ангажира със запазването му до влизането на България в еврозоната, което кабинетът се надява да стане през 2013 година.

Именно заради валутния борд България приключи 2009 година с най-ниския бюджетен дефицит в ЕС в размер на 529 милиона лева, равняващи се на едва 0,8 на сто от БВП. Но цената за добрия показател е удържането на държавните плащания по договори към частни дружества за началото на 2010 година, като размерът на тези задължения е между 1 и 1,5 млрд. лв., допълва агенцията.

Недостатъчната събираемост през първите месеци на 2010 година доведе до недостиг на средства в размер 499 милиона лева. Очаква се тази сума да достигне 1,2-1,3 милиарда лева, или 1,8 процента от БВП, до края на февруари.

"Ако изразходването на средства не бъде намалено и приходите не бъдат увеличени, ще достигнем дефицит от двойна цифра, което може да означава срив и на валутния борд," коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Бившият икономически съветник на премиера, Кольо Парамов, обяви от своя страна по bTV, че няма как да минем без споразумение с Международния валутен фонд. "Част от предлаганите промени няма как да заработят", допълни той.
Парамов смята, че ако не се направи структурна промяна в здравеопазването, в самото управление на държавата, няма как да издържим, и те първа ще излизат нови предложения и антикризисни мерки.

Позицията на синдикатите е още по-крайна. "Ако се стигне до предложения, които отнемат права на хората, КНСБ ще излезе на протести", заяви заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров по PRO.BG.

Той разкри, че увеличението на ДДС до 22% не е обсъждано в никакъв формат, нито с премиера, нито с финансовия министър Симеон Дянков.

Припомняме, че днес кабинетът представя официално антикризисните си мерки на социалните партньори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4929 |17.02.2010 Спешни антикризисни мерки искат синдикатите . 7| 5223 |11.01.2010 Икономисти: Популизмът стабилизира кризата . 1| 5552 |04.01.2010 Нови фалити очакват икономисти . 6| 5191 |17.11.2009 Синдикатите искат оздравителен план за Кремиковци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads