Реклама / Ads
0| 5160 |03.04.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Излязоха първи нередности от проверката на строителството в Банско

.
На фона на размаха на строителството в зимния курорт, констатираните от пръв поглед нарушения изглеждат странно, например за някои от комплексите акт 16 не е издаден от компетентния орган.
 снимка Вяра Йовева
Забрана за ползване на два ваканционни комплекса и спиране на строителството на един. Това са първоначалните данни за резултатите от първата фаза на проверката за законността на строежите в Банско, която приключи в петък, съобщи Иван Симидчиев, началник на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК), съобщава Journey. Констатациите от първата проверка се очаква да бъдат готови до 6 април.
Докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, която разпореди проверката. Данните ще бъдат предоставени и на местната власт, която е издала над 400-те разрешителни за строеж в периода 2004 - 2006 г. Цялата проверка трябва да приключи до края на юни. Ако времето не стигне, може да продължи и през есента.
На фона на размаха на строителството в зимния курорт констатираните от пръв поглед нарушения изглеждат смешно малко. "Няма големи ексцесии като нарушения, защото периодично проверяваме общината", коментира инж. Симидчиев. По думите му двата комплекса, всеки от които е с разгъната застроена площ над 5000 кв.м, са спрени за ползване, защото т.нар. акт 16 не е издаден от компетентния орган. В случая разрешението е получено от общински чиновник, който не е имал право на това, защото строежите са от по-висока категория и въвеждането в експлоатация на подобни обекти става от ДНСК. Според местни жители апартаментите в тези обекти са собственост предимно на чужденци, които най-вероятно ще бъдат неприятно изненадани. По време на проверката в комплексите е имало туристи и дори се е наложило те да бъдат извадени оттам, твърдят проверяващи. Някои обекти са временно спрени, защото в момента на инспекцията заварените на строителната площадка не са могли да покажат всички документи. Кметът на Банско Александър Краваров не знаеше за спрените строежи и очакваше да получи констативните актове.
Готовите строежи са проверявани дали имат редовно издадени строителни книжа, както и документи за законосъобразно въвеждане в експлоатация и ползване. При изграждащите се в момента обекти изисквали строителните книжа, съответствие на строителството с предвижданията на действащия подробен устройствен план на общината, допустимата плътност и височина на застрояване, озеленяване, предназначение, капацитет на инженерните мрежи. Проверявани са разрешенията за строеж и одобрените инвестиционни проекти като се е следяло за наличието на отклонения от тях.
Дирекцията е следяла и за наличието на фирма надзорник на строежа, спазени правила за безопасност при извършването на строителните работи, както и за съответствието на вложените в обектите продукти със съществените изисквания към тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2223 |07.06.2023 ЮИДП участва на Международна конференция в Рим . 3| 2419 |06.06.2023 Омбудсманът алармира, че бъдещото поскъпване на парното и топлата вода е недопустимо . 0| 4127 |06.06.2023 Безплатни консултации за пациенти с хематологични проблеми проф. д-р Мехмет Йозен на 16-ти юни 2023 г. в гр.София . 5| 6086 |02.06.2023 Дъжавата погва фирмите за бързи кредити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads