Реклама / Ads
0| 5141 |28.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кабинетът нищи проблемите с болничните и отпуските

.
След като синдикати и бизнес се обявиха категорично против правителствените мерки за болничните и отпуските, днес кабинетът се събира, за да обсъди как да се изплащат болничните и по каква схема да се изчистват натрупаните отпуски.
 

В предварителния дневен ред на Министерския съвет е записано, че това може да стане с промяна на три закона - Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Кодекса за социално осигуряване.

Известните досега идеи са първите два дни от болничните да се плащат от работодателите, третият - да не се изплаща, а след четвъртия ден НОИ ще обезщетява болния с 80% от заплатата му. Доста по-спорен е казусът с изчистването на натрупаните отпуски. Идеята, но която се е спряло правителството, невзетите отпуски да се изчистят до края на 2010 г., а при напускане или съкращаване да се изплащат само 10 дни от платения отпуск. Иначе ги губят.

Освен това годишният отпуск да се използва в пълен размер, като прехвърляне за следващата година е допустимо на не повече от 10 дни. В замяна на това работодателят трябва да подготви график за използването на отпуските от всички служители и да не им отказва почивката, уредена в графика.

Двата синдиката обявиха, че са готови на протестни действия и дори за завеждане на дело в Евопейския съд по правата на човека в случай, че правителството вземе едностранно решение за платените отпуски и правото на болнични. От КНСБ и КТ „Подкрепа" бяха категорични, че не приемат орязване на правата и доходите на хората.

Другите нормативни актове, които ще промени кабинетът, са законите за водите, за защита на конкуренцията и за екстрадицията.

Според предварителния дневен ред министрите ще изслушат доклад за намеренията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да стартира подготвителни действия по предоставяне на концесия на обекти - публична държавна собственост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4992 |22.04.2010 Без консенсус за болничните, изчистваме отпуските по график . 0| 5134 |13.04.2010 Създаване на енергийна борса обмисля кабинетът . 1| 4809 |12.04.2010 Кабинетът свива публичните разходи . 0| 5467 |07.04.2010 Кабинетът се разплаща с бизнеса чрез ББК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads