Реклама / Ads
1| 5102 |15.09.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как се прави папирус и какво има в музея в Кайро?

.
Едно от нещата, които трябва да си купите от Египет, е папирус. Прави се от растението папирус, достигащо до 3 м височина. Сърцевината се нарязва на дълги и тънки ленти. Валцоват се и се навлажняват, за да могат да се слепят. Нареждат се върху парчета дебел плат, като се кръстосват.

Така се получава нещо като решетка. Затискат се с преса, за да залепнат отделните елементи и да се получи първият лист папирусова хартия. Древните египтяни съединявали теза листа в една обща лента, дълга около 40 м. и получавали свитъци. За да се задържи мастилото, папирусите се потапяли във воден разтвор от брашно. Най-старият папирус намерен в египетска гробница е на 5000 години. Любопитно е да се знае, че китайците са започнали да изработват хартия от бамбукови влакна значително по-късно.

 

Върху папируса днес се рисуват картини, не само египетски символи и закодирани послания, а цели пейзажи. Какво ще си изберете за спомен, зависи от вашите предпочитания.

 

Освен пирамидите, задължителна спирка в Кайро е музеят. Това е най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство. Неговата колекция наброява над 120 хиляди експоната от всички исторически периоди на Древен Египет. Още хиляди се пазят неразопаковани в складове и помещения, заради липса на място. Поради огромното количество експонати, се налага построяването на нова сграда. Музеят скоро ще бъде преместен близо до пирамидите.


.

Тук можете да видите древни папируси, монети, саркофази, мумии и безценни съкровища. Така изглежда саркофаг отвътре – изрисуван с различни символи и молитви, които да помогнат на починали да намери пътя към небесното царство.

 

Някога портретите са били малки статуетки. Освен владетелите, други нямали право да се увековечават така. Но богати хора и жреци също си поръчвали и ги заравяли някъде, за да останат за поколенията.

 

Едни от най-уважаваните хора са писарите. Те знаели 3000 знака от общо 8000, въпреки че се употребявали 24. Считат се за основоположници на стенографията и документирали изказвания на фараоните и исторически събития.

 

Относно знаците, да ви разкажа нещо интересно. Чудили се египтяните как да отбелязват фараоните, когато починат, защото тялото се скрива със саркофага и никой не го вижда, а душата никой не знае как изглежда и не може да се нарисува. Но името остава. Затова решаваш на малки плочки – картуши, да изписват имената на фараоните. Всеки символ в името е част от характера на човек. Картуши са можели да носят само фараоните, а днес е прекрасен сувенир и амулет. Тази идея тръгва след посещение на английската кралица, когато се чудели какво да и подарят и решили да изпишат името й в картуш. Огражда се със символично въже, което да предпазва човека от лоши помисли и зли сили. На картуша отзяд има три знака - анк - ключ към дълголетие, окото на Хор, който пази от уроки и скарабей - за благополучие, финансови успехи и здраве.

 

Съкровищата в музея са много. Тук са мумиите на фараони и жреци. Скъпоценности, открити в гробниците, неописуемо красиви саркофази, запазени до днес. Украсени са със скъпоценни камъни, злато и сребро. Тялото било полагано в няколко саркофага, като се изрисували и събития от живота на фараона. В гробницата се поставяли и предмети, които да му служат в отвъдното.

 

Тук се намират и над 1700 предмета от общо 3500, открити в гробницата на Тутанкамон. Изложени са в зала, в която е забранено да се снима. Това е най-известният фараон, не заради забележителни успехи в управлението си, а заради съкровищата, открити в гробницата. Той се възкачва на престола още дете - на 9 години и умира на 19. Неговата гробница е единствената почти непокътната гробница на фараон, открита до този момент. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Най-голямото съкровище е погребалната маска, направена от 9 килограма злато и инкрустирана със скъпоценни камъни. Съкровището е отворено за посещение, но абсолютно забранено да се снима.

 

 

Музеят е толкова интересен и богат, че дори да прелетите през него ще ви трябват няколко часа. В него е събрана историята на цели епохи. Кайро е като сърцето на Египет. Ако не видите пирамидите и музея, все едно не сте били тук.


.

Така пътешествието ни в Египет приключва. Видяхме много, преживяхме много, докоснахме се до тази древна култура. Неразгаданите загадки тук нямат край, а в главата ни изникват още повече въпроси. Но Египет е една тайна, една мистерия, която все още държи учените в напрежение. Пожелаваме ви да дойдете и да се докоснете до всичко това.

 

Гледайте в Професия турист или изживейте всичко това с програмите на ЕКВАТОР

 

Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4072 |28.07.2023 Какво трябва да знаем за лазерната епилация преди да се подложим на нея? . 16| 3411 |19.07.2023 Мирослав Севлиевски: Беше ясно още със започването на войната, че трябва да се направи нещо с ”Лукойл” . 1| 5155 |15.07.2023 Какво да си купим от Египет? . 3| 6348 |01.07.2023 Какво крие Долината на царете в Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads