Реклама / Ads
2| 5899 |23.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кипър одобри първи части от спасителния пакет

.
Кипър направи първи широки крачки към спасяването на застрашената от банкрут държава.
 

Късно снощи парламентът одобри предложения от правителството законопроект за оздравяване на банковата система на страната в рамките на спасителния план, който Никозия трябва да договори до понеделник с европейските си партньори, за да избегне фалита.

Той дава на правото на правителството да реструктурира проблемните банки чрез отделянето на "токсичните" активи в отделна структура - т. нар. "лоша" банка, която да подлежи на ликвидация, предаде Ройтерс.

Парламентът одобри редица ограничения в капиталовия трансфер и създаването на солидарен фонд за рекапитализация на банките. Очаква се първата банка, подлежаща на реструктуризация, да стане Кипърската народна банка (Laiki), която заема второ място сред търговските банки в страната по обем на активите и пострада най-силно заради дълговата криза в Гърция. За Закона за преструктуриране на банките гласуваха 26 депутати, двама бяха против, а 25 народни представителя гласуваха „въздържал се“.

Извънредното заседание на парламента беше прекратено малко преди полунощ (22,000 ч. по Гринуич), без да се определи дата или час за разглеждането на останалите текстове, свързани със спасителния план.

Най-спорният от тях трябва да наложи извънреден данък, който може да достигне до 15 процента, върху банковите влогове от над 100 000 евро. Според държавната телевизия този налог може да достигне дори 22-25%. Той обаче се отнася само до най-голямата кипърска банка - Cyprus Bank, където повечето чужденци си държат авоарите. За последно се говореше, че данъкът може да е в размер на 15 на сто, а преди това – на 7%.

Заради кризата в Кипър се обърка и дневният ред на Европейския съюз. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обявиха, че ще отложат планираната за следващата седмица среща на високо равнище между ЕС и Япония. Барозу засега отменя и планирано посещение в Монголия. "Продължаващите усилия за намиране на решение за кризата в Кипър изискват нашето присъствие в Брюксел“, обявиха двамата в съвместна декларация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5752 |05.11.2012 Готови са първите междинни резултати от изпълнението на проект за оптимизация на НОИ и НЗОК със средства от ЕС . 5| 5964 |29.10.2012 Уж сме бедни, a сред първите по харчене за ваканции? . 0| 6528 |07.06.2012 За първи път цигарена компания спечели приз за принос към модата . 1| 6764 |12.01.2012 Платихме първия милион на KFW за БДЖ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads