Реклама / Ads
1| 6763 |12.01.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Платихме първия милион на KFW за БДЖ

.
БДЖ е превела на германските кредитори KFW 1 млн. евро в четвъртък. Това съобщи Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на дружеството, цитиран от BNews.
 

 

Погасяването на задълженията става броени дни преди срещата на премиера Бойко Борисов с германския канцлер Анхела Меркел, която е планирана за 18 януари в Берлин.

 

Тази година общата сума, която ще бъде погасена, ще е в размер на 10 млн. евро. От планираната продажба през 2012 г на БДЖ "Товарни превози“  ще бъдат погасени други задължения към тях. Намаляването на борча към германските кредитори на мотрисите " Дезиро" ще дойде и от продажбата на неоперативни активи на БДЖ.

 

Според Владимиров това, което премиерът трябва да поиска от немците е да имат по-голямо търпение и да вникнат в реформите, защото те започват да дават вече резултат.

 

В началото на декември транспортният министър Ивайло Московски беше на посещение в Берлин и успя да договори с германското икономическо министерство до края на годината да бъдат платени само 15 от 24 млн. евро просрочени задължения към банката. Въпреки отчетения успех обаче, впоследствие се оказа, че дори и намалената сума нямаше откъде да бъде набавена. На 18 януари 2012 година премиерът ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел. Проблем има и в политически аспект, тъй като KFW има държавна гаранция за заема от 190 млн.евро към БДЖ, коментира още Владимиров.

 

Той обясни, че разполага с шест варианта за реформа на БДЖ. В най-песимистичния сценарий държавата ще трябва да увеличи капитала на БДЖ с 330 млн. лв, ако има негативно развитие на макроикономическата ситуация у нас, намаление в деловата активност, по-големи затруднения в работата на двете дружества или чувствително увеличение на разходите за горива. Най-оптимистичният вариант  включва  продажбата на БДЖ „Товарни превози“, обясни още Владимиров.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 9927 |30.11.2011 Осем зърнени милионери блокират с трактори държавата . 33| 5551 |17.11.2011 Милиони източени от стопанисването на язовири . 27| 11678 |10.11.2011 Първият софийски МОЛ фалира? . 0| 8822 |21.10.2011 Lenovo откри първия си екслузивен представителен магазин в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads