Реклама / Ads
0| 5537 |28.03.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Медицинското обслужване по курортите на път да скара хотелиерите със здравното министерство

.
снимка Вяра Йовева
Нова наредба, която предстои да бъде изготвена до 15 май, бе повод за сериозни полемики сред представителите н
 
снимка Вяра Йовева
Нова наредба, която предстои да бъде изготвена до 15 май, бе повод за сериозни полемики сред представителите на туристическия бранш. Причината е, че няма да се издават лицензионни режими на лекарите, които не работят със здравната каса.
За това сигнализира на пресконференция Гриша Фиданов, председател на Съюза на хотелиерите в курорта "Златни пясъци".
Министър Радослав Гайдарски е издал заповедта за тази наредба с целта да се ограничи печалбарството в курортите от медицинско обслужване. Тя ще прекрати досегашната практика лекари да разкриват кабинети в хотелите и да плащат високи наеми за това на собствениците на базата, смята Гайдарски. Няма да търпим ориенталщината в медицинското обслужване в курортите, заяви здравният министър.
От Съюза на хотелиерите са притеснени, защото за Великден във Варна пристигат 20 хиляди румънски туристи и не е ясно как ще бъде осигурено тяхното здравно обслужване, ако се наложи такова.
„Когато някой собственик на хотел иска да създаде специални условия за своите гости като открие лекарски кабинет в хотела, той трябва да го направи за собствена сметка". Това заяви и зам.-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков.
В наредбата ще бъде записано хотелиерите в населени места до 30 хил. души да участват наравно с държавата в организацията на здравните служби в курортите, като част от заплащането на медицинските кадри и осигуряването на помещения за оказване на помощ да се поема от тях.
"Получава се така, че когато има някакъв бизнес, който се развива, трябва да се източи всичко оттам. Ако ние плащаме на един доктор да стои в хотела, а туристите решат да отидат в частен кабинет в окръжния град какво правим?, това коментира пред "Фрогнюз" изпълнителният директор на курорта "Слънчев бряг" Малина Стратиева.
По думите й не трябва да се забарняват частните кабинети, защото сме пазарна икономика. Хотелиерът знае какви ангажименти е поел към туриста, и той може да прецени дали да осигури обслужване с осигуровки или без. След като на териоторията на страната и на околните селища има такива лекарски кабинети, които обслужват осигуровките, самият пациент ще си прецени къде да иде, дали в частния или където работят със здравната каса.
Според хотелиерите новата наредба цели да задоволи икономическите интереси на хора, гравитиращи около здравния министър, но това ще бъде за сметка на качеството на медицинското обслужване в комплексите. Според председателя на Асоциацията на хотелиерите в Златни пясъци 95% от туристите у нас имат сключени травел застраховки, което им позволява да ползват безплатно услугите на частните медицински практики. "Здравната каса се опитва да сключи повече договори с лекари чрез натиск от страна на хотелиерите, което не е необходимо за хотелиера, казва още Стратиева.
Според нея хотелиерът отдава помещение под наем за определена дейност, това си е договорка между две юридически лица, самият лекар може да си прецени дали ще работи със здравната каса или не, а хотелиерът ако е поел ангажмент в туроператорския си договор, може да поиска лекар, който да работи със здравната каса. Така че такъв ангажимет не може да се поеме, нито един туроператор няма да се съгласи в договора му да пише, че клиентите са длъжни да ползват услугите на този доктор. Така че за нас хотелиерите това не е проблем, защо някой се опитва да ни вмъкне някаква нормативна уредба, която в случая може да противоречи на Закона за туризма.
В Златни пясъци например има медицински практики, които не работят със Здравната каса, но разполагат с два пъти повече линейки и са много по-мобилни, отколкото колегите им Варна. "Не можем да наложим на хотелиерите да не изпращат спешните случаи в качествените болници, категоричен е Фиданов.
По инициатива на председателя на Държавната агенция по туризъм, Анелия Крушкова, на 29 март (четвъртък) представители на туристическия бранш ще се срещнат с министър Гайдарски, за да обсъдят създалата се ситуация
Тази наредба така или иначе е от пожелателен тип, тя не може да задължи хотелиерите да сключват такива договори, смята Стратиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11068 |27.03.2024 Икономистът Красен Станчев: Преминаването към еврото ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв. . 10| 7106 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби . 3| 2631 |26.03.2024 Икономистът Георги Ангелов: Отлагаме еврото с 2 години със спиралата от избори . 0| 2512 |26.03.2024 Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми с проф. д-р Сабри Джавкайтар на 06.04.24 г. в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads