Реклама / Ads
11| 5261 |04.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МВФ иска от Орешарски да изкорени корупцията

.
Международният валутен фонд подкрепи усилията на новото правителство на България да помогне на най-бедните българи и за облекчаване на бюрокрацията за предприятията, на фона на продължаващите улични протести в страната.
 

"Ние приветстваме намерението на новото правителство да запази приемствеността в макроикономическата политика, да увеличи социалната защита за най-уязвимите слоеве от населението и да проведе структурни реформи", каза ръководителката на мисията на МВФ в страната Мишел Шанън, цитирана от AFP. Тя призова властите да намалят бюрокрацията, да подобрят ефективността в енергийния сектор и да изкоренят корупцията и "шуробаджанащината".

Тези мерки са от основно значение за подкрепа на растежа и заетостта, каза тя. Министър-председателят Пламен Орешарски е подложен на огромен натиск от страна на протестиращи да се оттегли само след месец работа след спорно назначаване на медиен магнат за ръководител на службите за сигурност.

Около 5000 души се събраха пред сградата на правителството в центъра на София за 20-ти пореден ден с викове "Оставка!" и "Мафия!" Орешарски отказва да напусне поста и се опитва да успокои протестиращите чрез бърза серия от мерки в парламента в помощ на най-бедните българи и за понижаване на цената на електроенергията.

Високите зимни сметки за тока в най-бедната държава в ЕС принудиха предишното правителство да подаде оставка.

Според МВФ политическите вълнения досега са оказвали ограничено влияние върху икономиката, но остават рисков фактор заедно с продължаващата несигурност в еврозоната.

Очаква се икономиката в страната да се подобри съвсем малко тази година в сравнение с предходната и безработицата да остане неприемливо висока, заяви представителката на МВФ.

По-голям износ и средства от европейските фондове предоставят така необходимата за икономиката подкрепа, а инфлацията е намаляла и се очаква да остане ниска", каза още Шанън.

Българската икономика през миналата година има ръст от 0.8% и се очаква тази година да нарасне с около 1%. Официално безработицата е 10.8% през юни. Коментирайки наскоро обявените планове за преразглеждане на бюджета на страната и увеличаване на бюджетния дефицит, представителката на МВФ заяви, че заложеният като цел дефицит от 1.4% е постижим. МВФ оценява финансовата система на страната като стабилна и добре капитализирана.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6795 |30.06.2013 Синдикатите искат обезщетение за младите безработни . 4| 5316 |27.06.2013 Хотелиери искат 10% по-евтин ток . 5| 5964 |09.06.2013 Без ДДС върху детските стоки искат търговци . 26| 5907 |05.06.2013 Натискат ни с 1 млрд евро глоба да строим АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads