Реклама / Ads

0| 3661 |27.02.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Над 81 млн. лв. са внесени от акцизи за бира през 2016 г.

.
Над 81 милиона лева е приносът на пивоварния сектор от акцизи за бира през изминалата година, по данни на Агенция Митници. Това е с 4 милиона лева повече в сравнение с 2015 г., отчете Съюзът на пивоварите в България /СПБ/ на годишното си Общо събрание.

Постъпленията от акциз за бира през 2016 г. са с 5 процента повече спрямо 2015 г. Приходите от ДДС са 60 млн. лева.

 

Членовете на Съюза на пивоварите в България (СПБ) общо са реализирали 5 181 000 хектолитра бира през 2016 г., което е с 2,5 на сто повече от продажбите им през 2015 г.

 

Пивоварите отбелязват също така активен инвестиционен процес, ръст в продажбите на бира, устойчива работната заетост, силни информационни кампании в подкрепа на модерната бирена култура, изпълнени ангажименти за социална отговорност и защита на потребителите.

 

През 2016 г. капиталовите инвестиции на всички членове на Съюза са близо 43 милиона лева. Парите са вложени в модернизиране и изграждане на нови производствени, складови и лабораторни помещения, финализиране окомплектоването на инсталации за анаеробно пречистване на отпадни води, изграждане на климатизационни системи, нови производствени апарати и IT оборудване; автоматизирани системи за бутилиране и етикетиране на готовата продукция.

 

Постигнатите през 2016 г. резултати показват, че процесите на българския бирен пазар са идентични с общоевропейските и индустрията като цяло бележи устойчиво развитие. Пивото като висококачествен натурален продукт продължава да привлича все повече консуматори, а откриването на нови малки и микро пивоварни стимулира развитието на категорията с разнообразие от различни стилове и асортименти бира", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на сдружението.

 

През 2016 г. членовете на СПБ обогатяват портфолиото си със 7 нови продукта. Пивоварните компании са позиционирали на пазара над 30 нови опаковки и разфасовки бира, което означава хиляди левове инвестиции за обновената гама от бутилки, кенове, етикети и капачки.

 

По данни на НОИ през изминалата година в икономическа дейност "Производство на пиво и малц" работната заетост е 2400 човека.

 

Амбицията на всички е българските пивовари отново да завоюват първите места с добрите си практики в общоевропейските инициативи на индустрията и да запазят водещите си позиции по отношение на репутацията на бранша и категорията, заявяват от Съюза на пивоварите в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2138 |06.12.2021 Създай коледна магия у дома с Чаени бисквити . 3| 4056 |03.12.2021 Арх. Весела Мирянова: „Това ли е най-доброто?“ е въпросът, който винаги ни държи в безупречна форма и на лидерските позиции на пазара . 0| 3111 |02.12.2021 Шиене на гоблени и рисуване по номера – хоби за цялото семейство . 1| 2678 |01.12.2021 Над половин милион българи ще пътуват в страната за Коледа и Нова година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ