Реклама / Ads
0| 5267 |01.05.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Никой няма да остане на улицата“: След 31 май украинските бежанци ще бъдат настанявани в държавни бази

.
Източник: БГНЕС
Приблизително 30 хиляди са украински бежанци в хотелите в морските курорти. След 31 май голяма част от тях ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази. Никой от тях няма да остане на улицата. Ще разговаряме и с хотелиери, които да ги задържат още, ако в държавните бази няма достатъчно места.
 

Това заяви пред БНР министърът на туризма Христо Проданов, като подчерта, че действащото правителствено решение е със срок до 31 май, но предстои да бъдат проведени разговори за продължаване на тази мярка, ако се наложи.

 

Министърът потвърди, че на 20 април е бил първият превод на средства към хотелиерите, които са се включили в мярката за помощ на бягащите от войната хора от Украйна:

 

„Има някои дублажи и грешки, които в момента се изчистват. първият период, който беше от 24 февруари до 31 март, в голямата си част е платен. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 30 април. ... Нашата задача е да бъдем коректни с хотелиерите, както те бяха коректни към държавата, но втората ни задача е да бъдем бдителни и да следим за честното и правилно изразходване на тези средства“.

 

Проданов заяви, че той ще бъде против решение да се заплаща за настанени в частни домове бежанци.

 

По думите му усилието на правителството е постепенно включване на бежанците в пазара на труда в България: „Има мобилни групи, които посещават местата за настаняване и правят анкети с бежанците. Около 90% от тях заявяват желание да започнат работа“.

 

Министерството на туризма е фокусирало реклама към пазарите на страните от Вишеградската четворка и Сърбия, Румъния, Северна Македония, за да привлече туристи, които да заменят руските и украинските.

 

Според министър Проданов цените в българските морски курорти са по-ниски от тези в Гърция: „Цените са същите, само че в Гърция са в евро“.

 

Министърът коментира и позицията на БСП по темата за военна помощ за Украйна: „Нека видим какво ще се случи на 4 май в парламента, какъв ще е проектът за решение, какви ще са текстовете и тогава органите на БСП ще решават каква ще е нашата позиция“.

 

Той подчерта, че най-вероятно през седмицата ще има събиране на ръководството на БСП за решение по казуса с военната помощ: „Компромисите са политически въпрос и такова решение се взема от политическите органи на БСП, а не от един или друг представител в правителството или в парламента“.

 

Проданов бе категоричен, че България не изнася оръжие за Украйна и уточни, че не Корнелия Нинова трябва да обяснява на електората си, а „президентът трябва да обяснява неговите позиции“.

 

Христо Проданов повтори тезата на БСП, че доставката на оръжие ще налее бензин в огъня на войната: „Не може да дрънкаме оръжие и да искаме да има дипломатическо решение на конфликта в Украйна. С Русия трябва да бъде разговаряно, за да може наистина да прекрати войната“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5809 |08.04.2022 Николай Събев: Няма да има държавен телеком . 0| 4820 |16.03.2022 Експерт: Олиото няма да скочи повече от 8 лева на литър . 0| 6251 |13.03.2022 Министър Василев: Няма да има драстични движения в цените на тока за бита . 17| 7712 |16.02.2022 Стефан Гамизов: АЕЦ “Белене” няма да има, другари и другарки!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads