Реклама / Ads

0| 4635 |16.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Нов телефон за информация в помощ на клиентите на НАП

.
Остават приблизително 10 дни до края на месец април за подаване на декларации за доходи. Клиентите ще могат да подават и декларации с баркод по интернет и да получават информация на нов телефон в Националната агeнция за приходите (НАП).

30 април е крайният срок за подаване на декларации за доходи от физически лица, който съвпада и с плащането им. „Ако това се прави по интернет, то трябва да стане  48 часа по-рано преди края на месеца”, каза Росен Бъчваров – пиар на агенцията.

За улесняване на системата на приходната администрация е създадена нова декларация за доходите с баркод, която ще може да се подава по интернет и няма да изисква електронен подпис. Тя има за цел да избегне вероятните технически и аритмeтични грешки, които могат да се появят при попълването, като системата автоматично ще отчита валидността им. Подаването става по реда, по който се подават обикновенните декларации. За целта тя може да се изтегли от страницата на НАП, за да се попълни „офлайн” и след като се принтира да се подпише собственоръчно. При разпечатването се генерира баркод, който ще съдържа цялата информация на декларацията и данните автоматично се ще записват в системата на приходната агенция след сканиране. От НАП изрично подчертаха, че новата декларация не трябва да се бърка с друга, изискваща електронен подпис.

„ новият информационен център на НАП функционира вече от близо месец ”, съобщи Боряна Георгиева началник на дирекция „Обслужване”. На телефон 0700 18 700 клиентите могат да получат подробна информация за данъци и осигурителни вноски, сроковете за деклариране и плащане, указания за попълване на декларации и документи, както и да задават въпроси свързани с ползването на електронни услуги. Съща така ще могат  да се направят справки за здравноосигурителния статус и да се подават сигнали за нарушения и корупция.  Той ще бъде на цената на един градски разговор за цялата страна. На него обаче потребителите няма да могат да получат информация за патентния данък, данък сгради, такса смет, данъци върху превозни средства и други местни данъци и такси.

210 хил. или с 34 % повече от миналата година са подадените декларации за облагане с корпоративни данъци след изтичане на крайния срок – 31 март. Според НАП увеличението се дължи на това, че част от фирмите са излезли на „светло”, които до този момент са били част от сивата икономика. Другите две причини са свързани с нарасналият брой на новорегистрираните дружества, както и с отпадането от облагане с патент на всички юридически лица. 60 % от фирмите са подали декларациите с ДДС по интернет за 2007, което е четири пъти повече от миналата година.

Йочка Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4799 |16.04.2008 Туристическият бизнес се събира на изложението Културен туризъм . 0| 4299 |15.04.2008 Изложение за вино и туризъм за първи път у нас . 0| 4793 |15.04.2008 Създадена е най-голямата авиокомпания в САЩ . 4| 4974 |14.04.2008 Крушкова: Превръщат хотелите на загуба в apartment-house
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ