Реклама / Ads
0| 5668 |27.07.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Общ национален протест срещу скока на тока на бизнес и синдикати

.
Идват нови протести
Кризата в енергетиката зрееше с години, в момента е неуправляема. Това обяви Александър Загоров, представител на КТ Подкрепа, на общата пресконференция на четирите големи работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, както и на синдикатите. Те представиха общата си позиция по очаквания ръст на цената на тока за предприятията от началото на август.
 
Знае се, за бизнеса ще се вдигне стойността на добавката "задължения към обществото", като индустриалците прогнозират за тях енергията да скочи с 15-20 %.

Загуба на конкурентоспособността, свиване на експорта, спад в работните места, това прогнозира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

В резултат на всички предложени от нас мерки, дупката в НЕК не се запълва, ще има ръст в цените, макар и не толкова голям, колкото се очакваше в началото. Това е с тежки последици за индустрията, а и за обществото, убеден е Колев.

От Търговско-промишлената палата също обявиха, че призовават членовете си да протестират със законови средства според възможностите си.

Искаме отлагане на новото ценово решение от страна на регулатора за 1 януари, не за 1 август, заявиха работодателите. Тяхно изискване е подобно решение да се вземе само след като се преме пътна карта с ясни ангажименти за решения по дефицита в енергетиката.

От КНСБ пък признаха, че при разговорите с управлението са били приети някои добри решения за стабилизиране на енергийния сектор, но някои от мерките внасяли разделение в обществото.

Индустриалците ще бъдат ударени с добавката "задължения към обществото", а таксата от 5%, която ще е от изработеното на месец за новия фонд за енергийна сигурност, поставя на колене дружества, които в момента са на загуба, смятат синдикатите.

Голяма част от бомбата беше заложена от Драгомир Стойнев, обвинително пък бе посочен бившият енергиен министър от кабинета на Пламен Орешарски. Работодателите са категорични, че не е редно да плащат втората най-висока по стойност добавка в Европа.

Стана ясно, че вече има потвърждения за протести в сряда от всички 28 области в страната. В София присъствие са потвърдили 5-6 хиляди души, в които не влизат осигурените от двата синдиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5629 |26.06.2015 Бизнесът спира за час, протестирайки срещу скъпия ток . 11| 7456 |02.06.2015 Измамиха ни, а след това ни нарекоха малоумници, жалваха се протестиращи пред БНБ . 0| 5020 |02.11.2014 Рилският манастир - национален обект . 2| 5198 |01.10.2014 ДКЕВР вдига тока; протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads