Реклама / Ads
15| 6726 |07.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ОЛАФ се разграничи от "Калина", нямали общо с назначението й

.
Калина Илиева
Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ категорично се разграничини от случая с Калина Илиева, като отрекоха да са оказвали каквото и да е влияние за назначаването на й като директор на фонд "Земеделие", съобщи БНР.
 

Работа на българските власти е да избират и назначават високопоставените си служители, заяви говорителят на ОЛАФ Павел Борковиц.

Той уточни, че преди време са били неофициално уведомени от българските власти за това предстоящо назначение, но не са се намесвали по никакъв начин.

Борковец не коментира публикациите, според които причина за бързата кариера на Илиева са "близките й връзки с представителя на ОЛАФ в България Арно Хайнен". Борковец каза обаче, че Арно Хайнен е само служител на ОЛАФ в България и, че той е отхвърлил тези твърдения, както и че е подпомагал кариерата й. Дори Хайнен обмислял как да защити името си.

Заедно с това от ОЛАФ заявиха, че през последната година в организацията са получени 93 сигнала за нередности при усвояване на европейски средства от фонд "Земеделие".

Това противоречи на неофициалната информация, че Илиева е изпратила до ОЛАФ 400 сигнала.

От ОЛАФ определиха като неверни и информациите, че получават процент от всички плащания, спрени заради текущи разследвания за измами и нередности.

Европейската комисия няма да иска да се връщат пари, раздадени от ДФ "Земеделие" по време на управлението на Калина Илиева. Това заяви в Брюксел Роджър Уейт - говорител на еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош. По думите на Уейт работа на българските власти е да разследват дали Калина Илиева е била компетентна да оглави фонда.

"За Европейската комисия е важно земеделските производители да са получили парите си коректно", каза още говорителят Роджър Уейт, цитиран от Би Ти Ви. България ще трябва да връща пари, ако след проверка се докаже разминаване между декларираните от българските фермери земеделски площи и заснетите. В петък у нас пристига еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8371 |07.12.2010 Цв.Бориславова продаде последния си дял в СИБанк . 4| 5300 |06.12.2010 Наши бизнес активи с голям интерес от чужденци . 1| 6409 |06.12.2010 Скачат цените на "Стара планина" . 4| 4485 |06.12.2010 Ванбугенхоут: Подценявате възобновяемите източници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads