Реклама / Ads
12| 4772 |09.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

При смъртен случай - работодателят в затвора

.
Тотю Младенов
Крайно време е работодател да влезе в затвора, когато по негова вина има смъртен случай на работното място. Този апел отправи социалният министър Тотю Младенов към съдебната власт при представянето на проект за безопасност и здраве при работа днес.
 

"От това по-голяма превенция и пример за останалите работодатели няма и е време да се случи", коментира Младенов.

Докато министърът призоваваше за по-тежки санкции за неизрядните работодатели, които не осигуряват здравословни и безопасни условия на труд, буквално "под носа му" се извършва поредното нарушение. От прозорците на залата в социалното министерство се вижда как строителен работник-алпинист, без каска виси на фасадата на съседна сграда.

Статистиката сочи, че именно строителството е секторът с най-много трудови злополуки с летален изход, като водеща причина за смъртните инциденти е падане от високо при необезопасени работни места.

"Каквито и да са оправданията на голяма част от бизнеса, животът и здравето на хората са на първо място", заяви Младенов. Според него като се инвестира в безопасните условия на труд се спестяват средства на фона на обезщетенията, които трябва да се изплащат при трудова злополука.

Статистиката сочи, че всяка година у нас броят на трудовите злополуки намалява, но броят на смъртните случаи се запазва и дори се увеличава.

Проектът на социалното министерство, който ще се изпълнява до 2013 година, цели трудовите злополуки и професионалните заболявания да бъдат намалени. Стойността на проекта е 15 млн. лева като 85% се поемат от Европейския социален фонд, а 15% са национално съфинансиране.

В рамките на проекта ще бъде направено национално изследване за условията на труд, въз основа на което ще бъдат разработени профили за безопасност и здраве за 12 икономически дейности. Ще бъдат обучени 500 служители с ръководни функции, 800 специалисти по безопасност и здраве при работа, работници и служители от 30 предприятия, в които ще бъдат внедрени системи за управление на дейността по безопасност и здраве при работа.

По проекта ще с обучение ще бъдат обхванати минимум 70% от работещите в Главна инспекция по труда, както и минимум 100 служби по трудова медицина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4796 |09.11.2009 Оживление на имотния пазар през ноември . 2| 6152 |09.11.2009 Стоян Александров: Ще си отидат шефове на 4 банки . 0| 5896 |09.11.2009 Представяме България на туристическа борса в Лондон . 2| 4899 |08.11.2009 Прецака ли държавата земеделските производители?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads