Реклама / Ads
2| 5061 |02.09.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Родните туристи били най-желани по Черноморието

.
Българите разполагат с повече средства за почивка от чужденците. Най-бедни по морето са германците и англичаните, наблюдава се и спад на този пазар у нас.
 

Българските туристи са най-желани по Черноморието през този сезон, тъй като разполагат с повече средства от чужденците. Това коментира доц. Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара, цитиран от Дарик радио. След тях по възможности се нареждат руснаците, а най-бедни по морето и тази година са германските и английските туристи. Румънският и руският пазари тази година бележат ръст и по този начин компенсират значителния спад на скандинавския и английския, каза още Нешков.
Като основни проблеми на сезона той посочи инфраструктурата и кадрите. Презастрояването на курортите ни през последните години е с негативен „ехоефект” този сезон. Чуждите туроператори изтеглят клиентите си от родното Черноморие за сметка на турските и гръцките курорти.  Заради огромната леглова база в Златни пясъци например все по-остър става проблемът с недостатъчния капацитет на пречиствателната станция там. Все пак Северното Черноморие изглежда и функционира по-добре от южните ни курорти, уточни доц. Нешков. Проблемът с паркирането в комплексите също се очертава като сериозен. Румънските туристи идват в България с автомобилите си и ако не им се осигури достатъчно място за паркиране, можем да изгубим и тях.

bg_tyristi_1.jpg  снимки Вяра Йовева
Сезон 2008 се оказа най-труден заради липсата на квалифицирани кадри. Хотелиерите изпитваха недостиг не само на качествен персонал, но и на достатъчно хора, обясни председателят на Варненската туристическа камара. Докато преди години хотелиерите са избирали 5 от 10 кандидати за работа, тази година са били наемани всички пожелали да работят в туризма, в това число и много малолетни и непълнолетни. Това пък ще създаде допълнителен проблем с персонала по хотелите и заведенията след 15 септември, когато за учениците ще започнат учебните занятия.
Сезон 2008 е по-къс от предходните заради късния му старт, което е още един негатив за българския туризъм. Официално сезонът по Северното Черноморие започна на 21 май, с цял месец по-късно от 2007 година.
Туристи по морето обаче ще има поне до 15 октомври, категоричен е председателят на Варненската туристическа камара. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7873 |01.09.2008 Статията срещу "Елените" е клевета, за да се върнат пари на туристите . 0| 5538 |27.08.2008 Българите изпревариха румънците по инвестиции в хотели по Черноморието . 9| 11984 |25.08.2008 България е в Топ 10 на туристическите дестинации в Източна Европа . 3| 5316 |24.08.2008 Руски туристи идват на море със самолет и се връщат с нов автомобил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads