Реклама / Ads
0| 5291 |07.05.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Създаването на Министерство на туризма е скъпо за нашия джоб

.
   
Пределното натоварване на места на износена инфраструктура, липсата на подготвен персонал и свръх предлагането, са сред основните недостатъци от бурното развитие на туризма. Това заяви президентът Георги П
 
   
Пределното натоварване на места на износена инфраструктура, липсата на подготвен персонал и свръх предлагането, са сред основните недостатъци от бурното развитие на туризма. Това заяви президентът Георги Първанов при откриването на Първия Конгрес на инвеститорите в туризма, който се провежда в рамките на деловата програма на 27-ия Международен панаир на потребителски стоки и технологии Пролет 2007 в Пловдив.
Президентът смята, че е необходимо да се изработи стратегия от европейски тип, която да предлага решения за развитието на българския туризъм, за изграждане и модернизиране на инфраструктурата, за подготовка на модерни квалифицирани кадри.
"В този смисъл ще бъде важна ролята на публично-частните партньорства, но тя трябва да се преосмисли. Важно е как ще изглежда новата марка на България - формирането на образа на страната е национална задача, което е нещо много комплексно.
Що се отнася до идеята на шефа на Националния борд по туризъм Георги Гергов за създаване на Министерство на туризма, вицепремиерът Ивайло Калфин изрази мнение, че това съдържа повече негативи, тъй като изграждането на нова администрация е скъпо само по себе си.
Вицепремиерът предлага да се създаде държавно-обществена консултативна комисия , която да работи за координирана политика в туризма.
Първанов се обяви в подкрепа на идеята непосредствено преди активния туристически сезон проблемите на бранша да бъдат подложени на широко и представително обсъждане.
Той припомни, че в последните години браншът има ежегоден ръст по-голям от този на останалите отрасли на икономиката.
Туризмът осигурява 170 000 постоянни работни места и 130 000 сезонни, за последните 10 години в него са инвестирани над 13 милиона евро, а чужденците са вложили 3 млрд. евро в закупуване на домове в България, отчете Първанов.
"Надявам се туристическият бранш да е първият, който ще договори средства от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов в Пловдив по време на заседанието на Националния борд по туризъм.
Министър Гагаузов припомни пред участниците във форума, че по Оперативната програма "Регионално развитие" са предвидени около 200 млн. евро за развитие на туризма, които ще се усвояват до 2013 г. Средствата са за т.нар. малка инфраструктура , свързана с достъп до туристическите обекти и за реклама и маркетинг на туризма в България и в чужбина. Държавата ще продължи да инвестира в инфраструктурата, каза министърът. Той подчерта, че през последните 2 години е поставено добро начало в развитието на ВиК сектора - в курортите Слънчев бряг и Банско вече няма проблеми с осигуряването на водоснабдяването и канализацията.
Предстои сериозна работа по Северното Черноморие, каза министърът. До март 2008 година от 14 до 18 пъти ще се увеличи водоподаването по Черноморието от Варна до Обзор.
На откриването на Първия конгрес на инвеститорите в туризма присъстваха още министрите Николай Василев и Емилия Масларова. Очаква се по-късно във форума да се включат и министрите Стефан Данаилов, Румен Петков, Пламен Орешарски, Петър Мутафчиев, Джевдет Чакъров и Нихат Кабил. "ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 13382 |27.03.2024 Икономистът Красен Станчев: Преминаването към еврото ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв. . 10| 7162 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби . 3| 2670 |26.03.2024 Икономистът Георги Ангелов: Отлагаме еврото с 2 години със спиралата от избори . 0| 2544 |26.03.2024 Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми с проф. д-р Сабри Джавкайтар на 06.04.24 г. в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads