Реклама / Ads
33| 5925 |15.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Синдикатите: Социална политика вместо инфраструктура

.
Профсъюзите искат социална политика вместо инфраструктура. Част от предвидените капиталови разходи да бъдат пренасочени в социалната сфера по време на мандата на служебното правителство, настояват от КНСБ.
 

Синдикалният лидер Пламен Димитров предложи средства да бъдат преразпределени от второстепенни инфраструктурни проекти или например от вноската за ЕС.

В бюджета за 2013 г. за капиталови разходи са предвидени 5,4 млрд. лв., а от синдиката предлагат специално за социална политика да се ползват между 5 и 7%, които се равняват на 350 млн. лв.

„Трябва да бъде адресирана заетостта. Въпреки краткотрайния си ефект, програмите за временна заетост са един от вариантите. Бизнесът и местните администрации могат да наемат 25 000 души на минимална работна заплата, която трябва да се увеличи на 340 лв.", гласи аритметиката на Димитров.

Сред предложенията на КНСБ са и повече енергийни помощи за социално слабите и за пенсионерите с ниски пенсии до 200 лв. За бедните пенсионери синдикатът иска ежемесечна добавка от 20 лв. до края на годината. А за социално осигурените майки по 50 лв. месечно пак до края на 2013 г.

Инструмент за подпомагане на работещите бедни според Димитров пък са ваучерите за храна. Според него до края на 2013 г. трябва да се осигурят допълнителни на стойност 40 лв. за тези хора, като за целта да се увеличи квотата от Министерството на финансите.

Красен Станчев от Института за пазарна икономика беше скептичен към предложенията на КНСБ, като отбеляза, че макар и предвидени в бюджета, тези близо 400 млн. лв., необходими за исканите от синдиката мерки, все още не са събрани.

„Част от капиталовите разходи вероятно ще бъдат покрити с външно финансиране, което предстои да бъде получено," допълни икономистът.

Станчев определи мерките на КНСБ като „да се вземе на един, за да се даде на друг" и изтъкна, че за да се даде на майките, ще се вземе „от бащите и дядовците". И нарече идеята за повишаване на минималната работна заплата като „красив жест".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6425 |18.05.2012 Синдикатите: Борисов иска да помогне, но идеята му е невъзможна . 20| 6589 |28.10.2011 Синдикатите: Ако не вдигнем доходите, не чакайте мирна есен . 13| 5736 |19.07.2011 Лукойл губи пазари заради лоша ценова политика . 16| 5269 |06.02.2011 Г. Първанов: България може да бъде активен фактор в европейската енергийна политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads