Реклама / Ads
0| 12915 |10.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Слънце, пясък, море и … безплатен интернет!

.
Телекомите започват да дават пример как безплатният интернет на обществени места не е единствено химера в умовете на Гергана и Соломон Паси
 
Какво по-хубаво от слънце и чист въздух през лятото? Българите, като едни щастливи европейци, могат да добавят към това удоволствие и сърфирането в интернет от паркове и градинки, а и дори на брега на морето. В отворено писмо, адресирано до Европейската комисия и трима еврокомисари, Соломон и Гергана Паси предлагат достъпът до безплатен интернет на обществени места в Европейския съюз да се превърне в петата свобода на съюза наред със свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали. Кабелен или безжичен, интернет се оказва жизнено необходим за гражданите на ЕС. “В днешно време да платиш 10-15 евро за интернет в петзвезден хотел някъде в сърцето на Европа е все едно да те таксуват за топлата вода в банята, за електричеството в същия този хотел или дори за въздуха, който дишаме”, пишат до комисията двамата бивши министри.

Предложението се отнася за всякакъв вид обществени места и превозни средства от летища и ресторанти до стадиони, автобуси и театри, на който гражданите могат да се прикачат към интернет от каквото и да е мобилно устройство с такава функция, като телефон или персонален компютър. Според авторите, ние българите, сме привилегировани в това отношение, тъй като нашата страна е “пета в света по качество на широколентовия интернет, а София е 11-и град в света по качество на интернет връзката”.

Гергана и Соломон Паси се надяват предложението им за гарантиран безплатен обществен интернет на територията на Европейския съюз да влезе в сила по-бързо от първата им предложена инициатива за стандартизация на всички зарядни устройства в съюза, която отне на комисията почти две години. Ключът към постигането на тази цел е не само бързото развитие на технологиите, а и партньорството на частни и държавни компании и организации за съвместно разпространение на безжичната интернет комуникация. Най-силна в това отношение е Виваком, която обяви за своя стратегия повсеместното покритие с безжичен интернет още преди две години. Тогава операторът направи всичките си магазини и пространството около тях безплатни Wi-Fi зони. Към днешна дата телекомът официално се похвали, че има над 2000 безплатни Wi-Fi точки в цяла България, като очаква до края на годината към тях да се добавят още 500.

Стратегията на Виваком е да пуска безплатния нет съвместно с редица партньори с развита инфраструктура като бензиностанции, кафенета, банки и др. Обхватът на свободната Wi-Fi мрежа на оператора включва още вериги ресторанти, книжарници, хотели и застрахователни офиси. Мобилният оператор прави възможно и безплатното сърфиране на петте най-големи гари в страната (София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица). Интернет по път има вече и в автобусите на Юнион Ивкони, които също са партньори на VIVACOM.

Обединението на частници и държавни институции в изграждането на свободни интернет зони в България е вече факт и безплатната обществена интернет мрежа в страната се разраства. М-Тел също даде пример за успешно партньорство. Мобилният оператор заедно със CISCO и Столична община дава на софиянци макар и само до края на лятото свободни Wi-Fi достъп в част от Южния парк, кв. „Студентски град“ и Mall of Sofia.

Паркът “Заимов” е първата обществена зона с безплатен Wi-Fi, която постави началото на тази тенденция през 2008. Интересното е, че паркът, както и много други безплатни интернет точки в София, като метростанциите, Централните хали и Докторската градина, стават реалност благодарение на различни интернет доставчици. Това доказва, че у нас много частни фирми допринасят за осъществяването на инициативата, предложена от Соломон и Гергана Паси.

Колко е хубаво да сме водещи по един показател в ЕС, а и да му се наслаждаваме съвсем безплатно, докато останалите европейци плащат за интернет на гари и летища. Българите можем съвсем спокойно да прочетем новините от деня или да сменим профилната си снимка във фейсбук, докато чакаме на опашка в банката, пием кафе с приятели или гледаме залеза над морето.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10628 |19.07.2011 Апартамент на морето - колкото кола на старо! . 0| 6305 |12.07.2011 Нашият коз пред ЕС са "Хемус", "Черно море" и "Струма" . 3| 4957 |03.07.2011 Бирници погнаха високооборотни заведения по морето . 12| 8877 |21.06.2011 Черно море и черно дупе - 50 лв. на ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads