Реклама / Ads
2| 5380 |07.06.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

София е в топ 5 по евтино производство

.
София е идеално място за производство заради ниските разходи, но по отношение на условията за дистрибуция на стоките изоставаме спрямо конкурентните градове в Европа.
 

София е петата най-добра дестинация в Европа за позициониране на производствени компании, гласи доклад на компанията Colliers International, цитиран от "Стандарт".

В класацията на местата за производство лидер е Киев, а пред София са още Истанбул, Братислава и Катовице. След българската стилица се нареждат Антверпен, Лил, Будапеща, Дюселдорф и Прага. Страната ни като цяло обаче изостава в класацията на най-добрите места за дистрибуция заради проблемите с инфраструктурата, откъдето идват и затрудненията за достигане на стоките до голям брой хора. Като цяло държавите от Източна Европа са най-евтините производствени центрове, но що се отнася до дистрибуцията, обхватът им е по-скоро локален и регионален.

София е мястото с най-ниски оперативни разходи в Европа от общо 40 дестинации, включени в доклада. След София се нареждат регионите около Киев, Познан, Катовице и Братислава, а в дъното на класацията са логистичните центрове от Западна Европа, където оперативните разходи са изключително високи, но за сметка на по-качествената инфраструктура и възможността за бърз достъп на достивките до повече хора.

По качество на инфраструктурата София е класирана на 30-а позиция от 40-е дестинации, което отблъсква инвеститорите. По достъп до пазарите е още по-назад - на 35-о място, а по капацитет на трудовия пазар е на предпоследното 39-о. По качество на логистичната услуга обаче сме в средата на класацията - на 24-то място. Най-добрите логистични центрове в Европа са в западната част на Стария континент. Лидер e Дюселдорф, следван от Антверпен, Ротердам, Брюксел, Хамбург, Венло, Лил и Франкфурт. От Антверпен например за 9 часа може да се стигне до 143 млн. души, като броят им нараства до 153 млн. от Лиеж, 163 млн. от Дюселдорф и 190 млн. души от Франкфурт. От Прага и Братислава за същото време могат да бъдат обхванати 150 млн. души.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6180 |04.06.2013 Омбудсманът: Фалира ли Топлофикация-София, ще се появи нещо друго . 3| 20100 |30.04.2013 Правим пътя София – Калотина, сърбите ни изпреварват . 17| 7260 |06.04.2013 Понижават производството на зелена енергия . 7| 6556 |25.02.2013 КЗК глоби с 340 хил. лв. "Топлофикация София"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads