Реклама / Ads
3| 6432 |08.05.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Срив в продажбата на втора ръка автомобили

.
Източник: БГНЕС
Срив в продажбите на употребявани автомобили отчитат автокъщите в България. Докато вносът на коли втора ръка от Западна Европа продължава да нараства, спадът в търсенето, който посочват различните търговци от бранша е между 10 и 60 %. Възможни са скорошни фалити на автокъщи, съобщи Нова телевизия.
 

Кризата на пазара на употребявани автомобили се потвърждава от данните на КАТ, според които от началото на годината регистрациите на коли втора ръка са намалели с над 9%.

 

Почти 5000 по-малко са употребяваните автомобили нов внос, купени в България, в сравнение с първите три месеца на 2018 г. Автокъщите в страната са препълнени с употребявани коли, които отлежават на паркингите с месеци.

 

Според търговците, свиването на търсенето се дължи на първо място на повишението на първоначалните разходи за регистрация, чиято стойност е около 700 лв. И второ – заради опасенията сред шофьорите след забраната на автомобили с дизелови двигатели в редица западноевропейски градове.

 

Пренасищането на предлагането започва още в Западна Европа, където залежават десетки хиляди дизелови автомобили, чиято цена пада.

 

Търсенето на българския пазар на коли втора ръка се насочва най-вече към тези с бензинови двигатели с по-малък обем и такива с газови уредби.

 

В момента 9 от 10 коли на пътя в България са купени втора ръка. На пазара има свръхконкуренция между отделните търговци, както и сив сектор.

 

През миналата година с страната са регистрирани близо 320 000 автомобила, от тях около 36 хил. са били нови.

 

В сервизите отчитат, че документацията с която пристигат употребяваните автомобили в България в много случай не отговаря на истината. Най-често срещани са проблемите с двигателите и с обслужващата ги електроника, както и превъртане на километража.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11734 |18.01.2019 Данни на БНБ за срив на инвестициите разобличиха фалшиви новини на министър Караниколов . 0| 4886 |08.01.2019 MTG започва разговори с нови инвеститори за продажбата на NOVA . 2| 5373 |17.12.2018 Започва продажбата на електронните винетки . 1| 4782 |04.12.2018 Карел Крал: Продажбата на активите на ЧЕЗ няма да повиши цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads