Реклама / Ads
0| 4598 |13.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Станишев подписва споразумението за Набуко

.
Днес в Анкара се очаква да бъде подписано споразумението за проекта “Набуко”. Представители на пет държави - България, Румъния, Австрия, Унгария и Турция, които участват в него, ще поставят началото на изграждането на газопровода. От българска страна споразумението ще бъде подписано от премиера Сергей Станишев.
 

На събитието ще присъстват специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс. Церемонията ще бъде открита с реч на турския премиер Ердоган.

Проектът “Набуко” предвижда да бъде изграден газопровод за пренос на природен газ от Централна Азия към ЕС през Турция и Югоизточна Европа. Газопроводът е с дължина 3300 км, проектният капацитет на тръбата е 25-31 млрд. куб. м. газ годишно. Очакванията са той да бъде завършен през 2012 г.

Две европейски банки изразиха готовност да подкрепят финансово „Набуко”, който ще намали зависимостта на Европа от руския газ. Но според анализатори, осигуряването на средствата може да бъде затруднено в условията на глобална икономическа криза. Това поражда и съмненията, че ще бъдат осигурени достатъчно доставки на газ за захранване на газопровода.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обясни, че сумата за участъка от “Набуко”, който ще минава през България, възлиза на около 400 млн. евро. Пред БНТ министърът е казал, че средствата ще се набавят чрез спонсорство от банките и траната ни няма да участва с държавно финансиране.

Междувременно бъдещият министър председател Бойко Борисов е поискал налагане на времемен мораториум върху всички проекти, свързани с енергетиката, в това число и проектът “Набуко”. По думите на министър Димитров до заминаването му писмо с подобно съдържание не е получил. Затова той е много учуден, какво точно настоява Борисов да не подписваме, като изключим това, което се случва в момента в Турция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6197 |13.07.2009 Полиция нахлу в Асоциацията на банките . 0| 5085 |13.07.2009 0,6% инфлация за първото пологодие . 1| 4631 |13.07.2009 Стив Ханке: Запазете Искров и статуквото, свийте щата на БНБ . 2| 5346 |10.07.2009 Купуваме цигари на старите цени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads