Реклама / Ads
1| 4632 |13.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стив Ханке: Запазете Искров и статуквото, свийте щата на БНБ

.
БНБ работи много добре и взима правилни решения. Ако управителят на БНБ Иван Искров е преизбран законно от отиващата си тройна коалиция, дори да е използвана някаква вратичка в закона, бъдещият премиер Бойко Борисов трябва да приеме това. Препоръчвам да бъде запазено статуквото.
 

Това е заявил за "Труд" Стив Ханке, бащата на валутния борд у нас, който бе основен фактор за финансовата ни стабилност през последните 12 години.

Искров встъпи в длъжност на 9 октомври 2003 г., след като бе избран месеци след изтичането на мандата на неговия предшественик Светослав Гаврийски. Мандатът му на този пост изтича на 9 октомври 2009 г., което означава, че изборът на нов управител трябваше да стане между 9 юли и 9 август тази година.

С мотива, че сроковете са инструктивни и че не е сигурно дали след изборите на 5 юли ще има ново парламентарно мнозинство и правителство, тройната коалиция преизбра Искров на 28 май т. г.

Според Закона за БНБ управителят на централната банка се избира от Народното събрание. Той е с 6-годишен мандат и е член на 7-членния управителен съвет на банката. В закона не пише изрично кога се избира нов управител. Но за членовете на управителния съвет се посочва, че това става не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичането на мандата им.

В този смисъл, предсрочното преизбиране на Искров за управител на БНБ не би трябвало да бъде проблем, защото според закона всеки член на управителния съвет изпълнява задълженията си до избирането на негов заместник, независимо дали сроковете са спазени или не.

По думите на Стив Ханке, ако има съмнения относно законността на преизбирането на Искров, препоръчително е първо Борисов да разговаря с него. Добре би било да му каже, че ГЕРБ няма да оспорва втория му мандат при едно условие - Искров да се ангажира да извърши съкращения в персонала на БНБ. Но ако няма силен аргумент срещу Искров, най-добре е Борисов и партията му да не променят нищо в БНБ, препоръчва Ханке.

Професорът по приложна икономика от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор винаги е твърдял, че щатът на БНБ е ненужно раздут. В БНБ работят около 1000 души. За тази година за издръжката им - заплати, премии и допълнително материално стимулиране - са заделени 19 милиона лева, или 23 на сто от бюджета на банката. Ханке смята, че броят им може да бъде намален до 100-150 души.

Според него, ако Борисов изпълни намерението си да съкрати ненужни министри и администрация, това ще е една стъпка в правилна посока. Въпросът е е дали неговото правителство ще успее реално да извърши тези съкращения, добавя още световният експерт по валутни бордове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5347 |10.07.2009 Купуваме цигари на старите цени . 1| 5199 |10.07.2009 Расмусен: НАПИ трябва да се гордее с работата си . 0| 5341 |09.07.2009 Потопът може и да е бил край Варна . 7| 5250 |09.07.2009 70 съвета към новия кабинет стопират кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads