Реклама / Ads
0| 2671 |08.07.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Страната ни е с една от най-дългите работни седмици в ЕС - 39 часа

.
Източник: Pixabay
Страната ни е с една от най-дългите работни седмици в Европейския съюз - 39 часа. Средното за ЕС е малко над 36 часа, сочат най-новите данни на Евростат.
 

Преди нас в класацията по този показател са само Гърция с почти 40 часа, както и Румъния и Полша - с по над 39 часа. На другата крайност е Нидерландия - с малко над 32 часа седмично.

 

Националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова смята, че вероятно статистиката се дължи на това, че в България доста хора работят над законоустановеното работно време от 8 часа дневно или 40 часа седмично, защото се налага да компенсират ниските си доходи с допълнителни часове труд.





"Търсим в ниските възнаграждения една от сериозните причини за по-продължителната работна седмица", посочи тя.

 

Моделът на 4-дневната работна седмица вече се тества в Испания, Белгия, Германия, уточни Микова, цитирана от БНР. По думите й това не е само експеримент.

 

"Навсякъде в тези държави 4-дневната работна седмица е установена по силата на финансиране, минало през Плановете за възстановяване и устойчивост на отделните държави", обясни специалистът.





Тя допълни, че в България за първи път се регулира правото на изключване.

 

"Всеки работник и служител може да не отговаря на инициирана комуникация от страна на работодателя във времето, което му е отредено за междудневна и междуседмична почивка. Нито един работодател няма право да го безпокои в това време. Ако работникът откаже да отговори на повикване, мейл или съобщение след редовното си работно време или в почивни дни, не биха могли да бъдат санкционирани от работодателя", каза още Микова.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3307 |06.07.2024 Инфлацията в Европа намалява, у нас е 2,7 процента през май . 1| 4693 |05.07.2024 Разглобяемите къщи на Алберобело или как се укриват данъци? . 1| 14317 |03.07.2024 На фона на растяща средна работна заплата в страната: Все повече безработни отчита националната статистика . 0| 2689 |03.07.2024 Green Transition Forum 4.0 постави София във фокуса на световните медии. Трансатлантическият дебат Шефчович-Кери очерта бъдещето на Зелената сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads