Реклама / Ads
14| 17143 |11.12.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ценови шок за ЧНГ-2019

.
Новата 2019 г. ще започне с ново поскъпване на стоки и услуги. Цените вече от месеци са под огромен натиск заради високите стойности на тока, който фирмите купуват от уж свободния пазар. По тази причина за поскъпване се готвят все повече производителите на основни хранителни стоки - от хляб и кисело мляко до колбаси и сладкиши.
 

Задава се и сериозно увеличение на разходите за бита - водата ще поскъпне от 1 януари, като най-сериозен ще е ударът за домакинствата в Ямбол, където цената ще достигне близо 3 лева (2.911 лв. с ДДС). За София планираното повишение е около 9.3% до 2.58 лв. с ДДС. Новите цени, предложени от ВиК дружествата, още не са утвърдени. Комисията по енергийно и водно регулиране трябва да се произнесе по тях окончателно след Коледа.


Бизнесът в България буквално е в шок от непоносимите цени на електроенергията. В рамките на броени седмици токът на "свободния" пазар поскъпна с около 350%. Расте лавинообразно броят на производствените предприятия от различни браншове, които твърдят, че при тези стойности на еленергията стоката им става непродаваема. Особено притеснени са пекарите. "10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб е електрическата енергия. В момента работим на ръба. Поскъпнаха всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-кратко или да харчим по-малко електроенергия", обясни хлебопроизводителят Димитър Бешиков.

 

И месопреработвателите са в паника от растящите разходи. Между 13 и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока. "Увеличение при колбасите би имало с около 5% от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв., то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки", допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите, пише в. Сега.

 

Очаквано и заложено в бизнес плановете на дружествата е поскъпването на водата, но сега ще съвпадне с останалото поскъпване. Увеличението на цената на водата е основно заради новата услуга "пречистване".

 

В София цената вече бе повишена през март с 18%. Сега се планира 9.39%. Поскъпване ще има и във Враца (4.51%), Бургас (9.82), Монтана (3.2%), Шумен (3.09), Варна (4.13) и др.

 

Новата година ще започне и с нови по-високи цени на природния газ. Държавната компания "Булгаргаз" вече поиска от регулатора ново повишение - от 3.5%. То е поредното, след като през юли КЕВР одобри поскъпване на газа от 1 юли с над 10% - до 400 лв. за 1000 кубически метра. Заради това се наложи и поскъпване на парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон - средно с около 8%. Първите сметки по новите тарифи, които ще излязат през декември, със сигурност ще изненадат неприятно топлофицираните български домакинства.

 

Има тежък държавен картел в енергетиката, а заради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, затвориха редица предприятия.КРИБ определя цената на тока като "убийствена и непредсказуема".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4373 |10.12.2018 ”Булгаргаз” иска ново поскъпване на природния газ . 3| 5348 |09.12.2018 Автобусните превозвачи: Билетите ще поскъпнат с въвеждане на системата ”бонус-малус” . 0| 4295 |09.12.2018 НСИ: Българските предприятия не продават онлай продукцията си . 0| 3937 |07.12.2018 Smart Lady от Fibank с награда в престижния конкурс European Excellence Awards 2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads