Реклама / Ads
2| 5088 |20.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

По-високият акциз върхy алкохола няма да напълни хазната

.
Ако парламентът подкрепи решението на Комисията по бюджет и финанси да вдигне акциза върху твърдия алкохол, той ще скочи поне на 1 лев за литър 40-градусов алкохол. Сумата се получава от ръста на акциза, ДДС-то и търговската отстъпка, която е процент от последната цена за крайния потребител.
 

Не съм убеден, че увеличението ще бъде прието в пленарна зала, коментира Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, предаде агенция Фокус.

Становището на министър-председателя Бойко Борисов по въпроса беше много ясно и той подходи като познавач на психологията на българина. Българинът няма да се откаже от ракията си – чисто и просто ще търси зад ъгъла да си купи нещо с неясен произход и по никакъв начин няма да допринесе за напълването на бюджета, каза още той.

По думите на Ботев  от 1999 година не само у нас, но и в Европейския съюз консумацията на високо алкохолни напитки бележи непрекъснато свиване - процес, който вероятно бюджетната комисия не си е направил труда да изследва. Напитката, която бележи непрекъснат ръст, е бирата, която е с най-ниската ставка, не само в Европа, но и в света.  Затова едва ли по-високият акциз върху алкохола ще може да напълни хазната, коментира той.

Според специалистът голяма част от предприятията в алкохолния бранш просто ще фалират, тъй като в момента са на границата на фалита и трудно оцеляват. Те не могат да си обслужват кредитите, реално погледнато не могат да си осигурят оборотни средства, не могат да изкупуват суровина от годишната реколта, каза Бранимир Ботев.

Той заяви, че страните, които имат традиционни продукти правят необходимото да поддържат производството им и те са се превърнали в част от тяхната култура, туризъм, привлекателност. 75% от австрийските вина и 95% от австрийските ракии се консумират на място – в Австрия и са се превърнали в емблема на австрийския туризъм. Очевидно, че няма и визия по отношение на налагане на българските продукти на нашия пазар, защото ако отиде човек в Шотландия, ще пие уиски, като отиде във Франция – вино, в Португалия – порто. Ясно е, че с местната кухня ще опита местните напитки, посочи Ботев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5077 |19.11.2009 БСК настоява за регламентиран извънреден труд . 1| 4919 |19.11.2009 Компенсации от 300 млн. евро получи България за Козлодуй . 3| 5084 |18.11.2009 Гнила е системата, а не бюджетът на НЗОК . 8| 5100 |18.11.2009 Дори да затворим Кремиковци, пак трябват пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads