Реклама / Ads
6| 6680 |27.05.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Заплатите в българските курорти настигнаха тези от бригадите в САЩ

.
Заради катастрофално ниския фиксинг на долара спрямо лева, все повече студенти се отказват от прословутите бригади в САЩ. В нашенските курорти например младежите могат да получават дори по-високи заплати.
 

Ако сте студент, владеещ английски език на средно ниво, няма да имате почти никакъв проблем да се запишете в програми, които осигуряват сезонна работа в САЩ. В една от най-известните агенции у нас, която се занимава с тази дейност, първоначалната такса за включване в програмата е 729 долара, т.е. 900 лв. Престоят с подобна оферта в Щатите е 4 месеца. В нея фирмата включва също намиране на работодател, за когото студентите да работят със сключен договор. Отделно от това обаче трябва да се заплатят 160 лв. за интервю, което се провежда от Американското консулство. Към тях се прибавят още 40 лв. за таксата SEVIS, която се изисква от Държавния департамент на САЩ. Самолетните билети в двете посоки също се поемат от самия студент. Цените им са доста различни, в зависимост от дестинацията, но най-често двупосочният билет излиза около 800 лв. Към тази цена се добавят още 400 лв. за летищни и други такси. Отделно студентите сами поемат и транспортните разходи от летището до градчето или селото, в което трябва да работят. Нашенските работници имат право да работят по 6 часа дневно, но може и без почивен ден. Средното заплащане за труда им е около 6 до 8 долара . Една камериерка в хотел, например, взима 7 долара с опция за увеличаване на 7.5. Квартирите и храната също се плащат от самите младежи. Месечно леглото в общежитие излиза 150 долара или 186 лв. Според запознати, храната била на доста приемливи цени, но въпреки това на месец отивали около 200 до 300 лв.

stydenti.jpg
 снимка Вяра Йовева

При съвсем груби изчисления заради ниския фиксинг на долара в момента, се получава, че при тези условия студентите могат да вземат не повече от 1500 лв. месечно. След като се извадят разходите за квартира и храна, сумата става около 1000-1100 лв. Т.е. в рамките на 4-ри месеца общо могат да се припечелят 4 400 лв. Те също обаче не са чиста печалба и от тях се изваждат парите, които студентите са вложили предварително, а те са 2300 лв. Сиреч чистата печалба за 4-ри месеца в Америка, при нормални условия и средно заплащане е 2100 лв. По-простичко изчислено – 525 лв. на месец. Иначе казано – катастрофално. Затова  и българите прибягват към нелегални странични занимания, като косене на трева и разнасяне на вестници, от които да си докарат нещо отгоре, макар и минимално.  

За сравнение с американското заплащане, лятната сезонна работа докарва почти същите пари, та в някои случаи и отгоре. Един сервитьор в барче на центъра на Варна, близо до Фестивалния комплекс и Морската градина, прибира 1000 лв. заедно с бакшиша на месец. Негов колега пък, който разнася багажите на чужденците в среднореномиран хотел на Златните, Дружба, Албена, Созопол и Слънчев бряг при „по-слънчев” месец взима до 1200-1300 лв. Работното време е 8 часа. Някои от работодателите по Черноморието  дори осигуряват квартирите за персонала, заедно с транспорта. Но дори и да се наложи студентите сами да си поемат този разход, при наемане на стая със съквартирант, цената възлиза на 150 лв. на човек.

След като се оказва, че заплатите по нашенското Черноморие са далеч по добри за работата, която се върши, спрямо тази в САЩ, явно, че желаещите да се включат в бригадите трябва да се радват само на екскурзията. Могат да са доволни от това, че са посетили „страната на неограничените възможности”, пък макар и без особена печалба от нея.

Васил Василев 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5825 |23.05.2008 Българите отново се насочиха към нашите морски курорти . 0| 5799 |23.05.2008 Българите отново се насочиха към нашите морски курорти . 3| 5728 |15.05.2008 Кметът на Варна: Няма да допусна нито една тухла повече в курортите . 0| 5397 |13.05.2008 Продължават замените на държавни гори край курорти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads