Реклама / Ads
25| 7447 |11.12.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Започваме преговори с Уестингхаус за 7-ми блок на АЕЦ

.
Доклад на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за предприемане на действия за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" беше одобрен от правителството по време на днешното заседание.
 

В решението на кабинета се предвижда министърът на икономиката и енергетиката да разреши на „Български енергиен холдинг" ЕАД да преговаря с „Тошиба Корпорейшън" за сключване на споразумение за стратегически инвеститор за реализиране на проект за изграждане на нова ядрена мощност в съществуващата българска АЕЦ с технология „реактор с вода под налягане АР 1000 ІІІ+ на „Уестингхаус Електрик Къмпани".

Припомняме, с новината за евентуалното участие на американците в строежа на 7-ми блок министър Стойнев се завърна преди 20 дни от посещението си в САЩ.

На Драгомир Стойнев е възложено да организира, координира и контролира провеждането на преговори за структуриране и финансиране на проекта. Днешното решение е в изпълнение на решение на Министерски съвет от 11 април 2012 г., с което правителството на Бойко Борисов дава принципно съгласие по чл. 45, ал. 1 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия да се предприемат действия, необходими за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй", подчерта Стойнев на брифинг в МС.

В изпълнение на решението от 11 април 2012 г. е създадено дъщерно дружество на АЕЦ „Козлодуй" ЕАД - „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, с предмет на дейност проектиране, лицензиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност на площадката на централата, добави той.

Постигането на оптимално изгодни за българската държава условия и осигуряване на диверсификацията на енергийната система при изграждането на мощността би било възможно, ако в периода до вземането на решение се проведат преговори със стратегически инвеститор, настоя икономическият министър.
Мотивите за стартиране на преговори са заявеният от „Тошиба Корпорейшън" инвеститорски интерес, както и препоръката, направена в доклад на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй", новите мощности да бъдат изградени с технологията АР 1000 заради решаване на въпросите с безопасността.

АР 1000 е първият проект, в който системите за безопасност са изцяло пасивни и не разчитат на външно електрозахранване в случай на авария. Активната зона може да се охлажда нормално за по-продължителен период от време, благодарение на използването на тези пасивни системи. Те действат по силата на природните закони и не е необходима намеса на персонала, което свежда до минимум рискът от човешка грешка. АР 1000 е напълно лицензиран в страната-производител, а мощността му - между 1000 и 1200 мегавата, отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа, подчерта Стойнев.

Срокът за постигане на споразумение между страните е 30.09.2014, разкри Стойнев. 30% от стойността на проекта трябва да бъдат инвестиция на "Тошиба", а останалите 70% да дойдат от Японската банка за развитие и американската Ексимбанк. Това са целите, от които по думите на Стойнев страната ни трябва да отстъпва в преговорите за споразумение.

Държавата няма да има никакви финансови ангажименти за изкупуването на произведената електроенергия, продажбата на която ще се случва изцяло на пазарен принцип, подчерта министърът. Ако цената на реактора или на бъдещата електроенергия не ни удовлетворява, договор няма да има, категоричен бе той. Всичко това трябва да се уточни до септември догодина. Цената ще бъде по-висока от тази на енергията, произвеждана от старите блокове в Козлодуй, но по-ниска от другите мощности у нас, коментира той.

"Моето желание е новата мощност да бъде изцяло собственост на БЕХ", настоя Драгомир Стойнев. Заемите от японската и американските банки, които трябва да изтегли новото дружество, ще се изплащат с продажбата на електроенергия от новия блок, поясни той.

"Конкурс за строител, разбира се, ще има и тук съм категоричен", коментира Стойнев. Конкурс за технология не може да има, защото ако има такъв, това означава държавата да изкупува изцяло произведената енергия. "Това е моето мнение и го казвам, защото има много нападки, а аз мълча", емоционално заяви Стойнев.

Според него сме се нагледали на дългосрочни договори, а той не иска да бъде министърът, който да обрича бъдещите поколения с такива. По закон конкурс за технология означава изкупуване от страна на държавата, настоя Стойнев. Технологията е лицензирана в САЩ, а Европа това със сигурност ще се случи преди и ако изобщо бъде изграден реактора, завърши министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6727 |30.11.2013 Не се ли споразумеем с "Уестингхаус", търсим други възможности . 6| 6126 |29.10.2012 Московски: Започваме преговори с Букурещ за таксите по "Дунав мост 2" . 5| 5266 |10.01.2012 Фалстарт на преговорите в “Мина Марица-Изток” . 0| 5342 |19.07.2011 Търсим подкрепа от ЕС в газовите преговори с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads