Реклама / Ads
0| 5883 |11.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Завишени цени спират общински проекти

.
Министър Росен Плевнелиев върна на 19 общини одобрени за финансиране проекти по Оперативна програма „Регионално развитие”. По преценка на Министърството на регионалното развитие и благоустройство цените в тях са неправомерно завишените, затова трябва да бъдат преизчислени, преди да кандидатстват повторно за финансиране по програмата.
 

Проектите са на обща стойност 163 млн. лева и са по мярката „Развитие на градската среда”. С проекти са кандидатствали 81 общини, а са били одобрени едва 19 проекта в Белослав, Благоевград, Бургас, Велинград, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Кърджали, Ловеч, Лом, Нова Загора, Пазарджик, Петрич, Пловдив, Попово, Разград, Русе, Столична, Хасково и Шумен. Сред по-скъпите проекти са един на Столична община за 12 млн. лева, с които ще се ремонтират подлези и междублокови пространства и на община Русе, която иска да строи зона за отдих в Дунавския парк за 11 млн. лева.

Вече е постигната договореност между министерството и общините да се ревизират проектите с оглед намаляване на стойността и използване на по-реалистични цени и след като бъдат проверени от независими оценители минаваме към подписване на договори с ревизирани стойности, обяснява изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Очаква се процесът да приключи още в началото на октомври, като от сдружението се надяват с „освободените пари” по оперативната програма да бъдат финансирани повече общински проекти.

След анализ на проектите новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е установило, че цените в офертите са завишени спрямо реалните пазарни стойности, валидни за строителния сектор в момента.

Според Гинка Чавдарова не може да има злоупотреба на равнище подготовка на проекта. Вероятно някои общини са се застраховали, като са се опитали да си осигурят до 90% от финансирането на проекта заради липса на достатъчно собствени ресурси. От сдружението са категорични, че ще търсят начин да разширят достъпа на общините до европейските средства, защото всички от кандидатствалите по тази мярка кметства имат нужда от реновиране на градската среда.

Следващата седмица проектите ще бъдат проверени от външни оценители, а управляващият орган на оперативната програма ще ги анализира повторно. Определени са и минимални прагове на проектните предложения – за седемте най-големи града той ще е 10 млн. лева, а за останалите общини до 5 млн. лева. Решението получи одобрението на онези местни власти, които сега получават повторен шанс да спечелят финансиране по програмата, но не се приема еднозначно от тези, чието финансиране ще бъде орязано.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5010 |12.08.2009 ВАС благослови проекти на Ковачки . 2| 6018 |24.07.2009 Замръзяването на енергийните проекти стряска Гърция . 9| 5795 |16.03.2009 Валентин Йосифов: Спират да пътуват само бедните . 8| 5409 |21.12.2008 Спират багерите в Пампорово за 5 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads