Реклама / Ads
6| 5192 |02.02.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕК знае за 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" още от есента

.
Европейската комисия е уведомена с писмо от министъра на икономиката Делян Добрев за намеренията на България да изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщи Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности".

Ръководствата на АЕЦ "Козлодуй" и нейната дъщерна компания представиха резултатите от дейността си за 2012 г., съобщава БТА.

В отговор на въпрос Маринов уточни, че това е станало в ранната есен на 2012 г. след доклад на компанията, съгласувано с нейния собственик - АЕЦ "Козлодуй", внесен в Министерството на икономиката. Въпреки твърде ранния етап, на който се намира развитието на проекта за изграждане на седми блок, решихме, че е необходимо да уведомим ЕК като отговорен член на Европейския съюз, допълни Маринов.

Той разясни задължението на страната ни по договора Евроатом, съгласно който трябва да уведомим ЕК за намерението си да изграждаме нова ядрена мощност. Комисията взема мнение и изразява становище по намерението, което не е задължително за страната, дори да е отрицателно, посочи изпълнителният директор на проектната компания. Единственият законен орган, който може да издаде или не издаде разрешение за изграждане на седми блок, е Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), подчерта Любен Маринов.

В момента изпълнението на проекта за седми блок е на етап предпроектни проучвания, посочи той.

Възложено е изготвянето на технико-икономически анализ, който да обоснове необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в българската атомна централа и даде основания на правителство за вземане на окончателно решение. Сключени са договори за проучване и обосноваване избора на площадка за новия блок, както и за оценка на въздействието върху околната среда, включително в трасграничния район и върху защитените територии в близост.

Общо за работата по предпроектните проучвания ще бъдат дадени приблизително 7 милиона лева, които със задължителните държавни такси за разрешения могат да достигнат 8 милиона лева, отбеляза Маринов.

На въпрос за цената на изграждането на седми блок Владимир Уручев коментира, че е трудно да се отговори на този въпрос, защото има базисна цена на реактора, както и крайна цена на построеното и пуснато в действие с всички необходими съоръжения. В момента базисната цена е около 2 милиарда евро за 1000 мегавата, но тъй като нов реактор в страната ще бъде изграден във второто десетилетие на века, тя може да достигне 3 милиарда евро заради повишаване цените на изходните суровини, допълни той.

Според Александър Николов, заместник изпълнителен директор седми блок в АЕЦ "Козлодуй" би струвал поне с 1 милиард евро по-малко от крайната цена на ядрена мощност, построена на всяко друго място в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6732 |18.12.2012 Младежи почнаха работа в АЕЦ "Козлодуй" . 1| 5549 |31.05.2012 От 2007 се знаело, че мостовете ни са аварирали . 0| 5443 |28.05.2012 Включват VI блок на АЕЦ в енергийната система . 22| 6318 |07.05.2012 Валентин Николов е новият шеф на АЕЦ "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads