Реклама / Ads
0| 14663 |06.07.2022 ГЛАСЪТ

Плащал ли е на Борисов и компания човека на Путин или са говорили за Чайковски

.
Александр Бабаков на познат фон...
Докъде се простира смелостта и гражданската позиция на някои български медии? Отговорът е свързан с конкретни имена. Вторият човек в ГЕРБ допреди две години и нещо и първи по организационните въпроси на партията Цветан Цветанов разкри, че Борисов и хора от кръга му са се срещали с руснаци, санкционирани от ЕС.
 

Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Бойко Борисов разговаряли тайно с руски граждани от забранителния списък заради анексирането на Крим от Русия. Става дума за пътната карта за "Турски поток", обясни Цветанов и уточни, че става въпрос за Александър Бабаков и Александър Воробьов – първият зам.-председател на Руската дума и неговият сътрудник. Бабаков е горд основател на няколко големи фирми в областта на енергетиката, които прехвърлил в офшорки на съпругата му, когато става депутат. Притежава и хотел „Премиер палас“ в Киев. По официални данни Бабаков е със скромен доход и апартамент от 69 кв.м. Само че руски журналисти още преди години разкриват, че притежава имение във Франция, което струва скромните 16 милиона долара. Също и жилище в Париж.

 

Знае се, че Софийската градска прокуратура е започнала преди години разследване по сигнал, че Александър Бабаков е предлагал подкупи във връзка със строителството на „Южен поток“. Тогава главен прокурор е Сотир Цацаров. И до днес няма нито дума по това какво се случило с това разследване.

С Борисов, Петкова и Дончев специалният пратеник на руския президент Путин е разговарял за пътната карта с „Газпром“ и за строителството на Турски/Руски поток, казва още Цветан Цветанов.

 

Т.нар. големи медии обаче не сметнаха за нужно да питат Борисов за компрометиращото разкритие на неговата някогашна „дясна“ ръка.

Виктор Николаев по Нова тв се опита да получи някакъв отговор по огромния скандал от дежурния опоркиносец от ГЕРБ Тома Биков, който отвърна неадекватно, че това Цветанов повтарял отдавна и нищо не значело.

Всъщност за първи път се разкриват тези срещи, които говорят за тайни договорки на управлението на Борисов с режима на Путин.

 

Руското издание spisok-putina.org пише: Бабаков е свързан с трансграничната организирана престъпност, с финансирането на тероризма в Украйна, както и във финансиране на проруски партии в страни от Европейския съюз.

Според Станислав Белковский организация на Бабаков е свързана с убийството на криминалния лидер Максим Курочкин, с когото, според различни медии, е имал общ бизнес. Украински медии разкриват връзки на Бабаков с Организираната престъпна група „Лужники“, свързвана с името на вече бившия кмет на Москва Юри Лужков. Обвиняван е също в незаконно заграбване на имоти в Украйна.

 

И това далеч не е всичко. Бабаков е пръв приятел с Дмитрий Рогозин, шефът на Роскосмос, който се закани да изстреля срещу България ядрени ракети. Двамата имат свободен достъп до най-високото ниво на държавна тайна, а компании на Бабаков редовно печелят поръчки на военното министерство. Рогозин често хвали своя другар, че щедро подпомага националистически и патриотични партии в ЕС, които подкрепят Кремъл и политиката на Путин.

 

През 2022 г. прокуратурата в Ню Йорк официално обвини руския политик Александър Бабаков в незаконно влияние и пропаганда. Бабаков, заедно с двама свои сътрудници, е провеждал "незаконни действия срещу Украйна, извън бойното поле", т.е. на американска територия от 2012 година насам.

Неговите сътрудници са Александър Воробьов и Михаил Плисюк също са с повдигнати обвинения във федералния съд в Манхатън.

 

За прикритие на дейността си тримата са използвали дейността на организацията "Институт за изследвания и международна интеграция". Това става през април т.г., когато Цветанов разкрива, че Бабаков и Воровьов са идвали в България и са се срещали с Борисов, Петкова и Дончев. Тогава медиите също много странно „пропускат“ скандала.

 

Преди дни, в интервю за кремълския пропаганден орган „Спутник“ Александър Бабаков напада остро властите в София по повод изгонването на 70-те руски дипломати и служители към посолството от България. Бабаков дори се заканва, че страната ни ще плати прескъпо за това свое решение. В същото време изразява увереност, че в България има партии и личности, които обичат и ще продължат да защитават руските интереси. Интересно признание и косвено доказателство за разпрострелите се мрежи на руските тайни служби у нас…

 

Но и това не е всичко. През декември 2014 г. в мега изданието „Ню Йорк Таймс“ Джим Ярдли и Джо Бекер пишат, че руската държавна банка ВТБ е направила в България „политически стратегически инвестиции“, но след спирането на проекта от българска страна през лятото на 2014 г., е започнала да се изтегля, след като съучаствала в обявяването на несъстоятелност на КТБ, в която ВТБ имала дял. Бабаков е бил в течение и дори в организацията на присъствието на ВТБ в България. Бабаков посредничил също за уреждане на срещи между шефа на „Газпром“ Милер и тогавашния премиер Борисов.

 

В интерес на истината Антикорупционния фонд няколко пъти повдига въпроса за скандалните тайни посещения на Бабаков в България и срещите му с височайши представители на управлението на Борисов и призовава прокуратурата да започне разследване на това шетане на човека на Путин у нас. От страна на Цацаров, а след това и на Гешев – нула внимание.

 

Ето с какъв човек, специален пратеник на Путин за особени поръчки, са се срещали тайно Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Томислав Дончев.

Но както набързо смотолеви Биков: Стари неща, нищо особено и въобще невярно…

 

Задължително е тримата – Борисов, Петкова и Дончев да отговорят, за да знаят българските граждани кой какви ги е вършил и в чия полза..

 

Странно е нежеланието на медиите да ги търсят и да им задават въпроси.

Прокуратурата няма да си мръдне задника – ясно е. Докато Гешев я ръководи, ще е така: евентуални престъпления срещу нацията и държавата няма да бъдат разследвани, а прикривани.

 

На Александър Бабаков се приписва фразата: Родината е там, където са парите.

 

Емил Азар

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 31915 |01.06.2022 Когато яде кюфтета от Борисов мълчеше, а сега реве и плаши с протести . 0| 58418 |30.05.2022 Борисовата корупция: Американски доклад с колосални разкрития за потънали милиарди . 0| 10005 |22.05.2022 Въпроси за “мокри поръчки” или имитира ли Кирил Петков предшественика си Борисов? . 0| 29721 |18.05.2022 Скъпи протестиращи, корупцията на Борисов ви докара в това положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads