Реклама / Ads
17| 23445 |11.11.2022 ГЛАСЪТ

Господа, сериозно ли? От ”ПП няма да говори с ГЕРБ” през срещата и бялото знаме на Борисов

.
Източник: ФрогНюз
Или отиваме на избори, или ще вървим към кабинет на “Продължаваме Промяната” с любезното съдействие на ГЕРБ. Не знам кое е по-лошо. Знам обаче, че сигнали за това в обществено-политическото пространство има от седмици и днес Бойко Борисов отвори още по-широко ръцете си като каза - партията му ще подкрепи кабинет на ПП “при определени условия”. Какви са те - не знаем. Знаем обаче, че ако от ПП “правят глупости” (вероятно ако не играят по свирката на ГЕРБ), Борисов и свитата му пак ще ги свалят. И пак ще отидем на избори. Господа, сериозно ли?
 

Имам няколко въпроса - защо се разиграва тази сценка пред очите на целокупния български народ? За да си вържете гащите пред електората? За да кажете, че е направено всичко възможно, че няма друг вариант, че сте отговорни, защото идва зима и кризи и прочее…? Питам само. 

 

Истината е следната.

 

Само няколко дни след изборите от "Продължаваме Промяната" заявиха, че няма да разговарят с ГЕРБ, ако вторият мандат стигне до тях. Преди няколко дни обаче лидерът на ПП Кирил Петков заяви, че като втора политическа сила ще се срещнат с всички, включително с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". 

 

Преди това пък от ПП поканиха ГЕРБ на лидерска среща за обсъждане на приоритети и поискаха на нея да иде лично Бойко Борисов, защото искаха да говорят с човек, който взема решенията в партията. 

 

Тази среща не се състоя тогава. Но се случи преди няколко дни. С разменени роли обаче. Казано иначе - по покана на ГЕРБ като "първа политическа сила" ПП отидоха в НС, за да обсъждат приоритети и политики. 

 

Някъде между другото Петков каза, че освен че ще говорят и с ГЕРБ, няма да откажат и подкрепа от тази партия, защото "това би било тяхно решение" и няма нищо лошо. Каза още, че БСП остават потенциален коалиционен партньор на ПП. Часове по-късно обаче и това не се оказа съвсем така - Асен Василев отряза левицата като потенциален коалиционен партньор. И така... ПП и ДБ останаха сами. От БСП даже били в ступор от коментара и посочиха, че все пак ще опитат. 

 

Но и от това няма смисъл. Ето - ПП си осигуряват подкрепа на ГЕРБ "при определени условия", ако разбира се влязат и в този капан. Казвам "и", защото вече веднъж го направиха с оная среща в НС за приоритетите, която споменах по-горе. Защо това би било капан? Просто е. 

 

Ако ПП се съгласят да играят по свирката на ГЕРБ при потенциалната заплаха депутатите на Борисов да ги свалят отново (и то с лека ръка), това ще означава, че ГЕРБ са се върнали на власт през задната врата. Освен всичко, това ще означава и скъсване на връзката с БСП, колкото и нестабилна и спорна да е тя.

 

Знам какво ще кажете. Всеки може да говори каквото си поиска. Но на практика по този начин Борисов вкара в шах “Продължаваме Промяната”. Защото е ясно, че вероятно имитацията на разговори за политики ще завърши безславно и ГЕРБ няма да съберат нужните гласове, за да управляват. Ако ПП обаче предложат правителство, на практика не могат да попречат на Борисовите депутати да натиснат зеленото копче, защото “това ще е тяхно решение”. Тази подкрепа ще бъде особено нестабилна (ако разбира се от ПП искат да направят всичко онова, което са обещали, че ще направят). Защото това просто няма да е удобно за системните играчи от ГЕРБ. 

 

Не можеш да се бориш срещу модела с основния виновник за съществуването му, нали? 

 

Идеята ми е да се внимава с “определените условия”. А иначе - честити избори…

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 33440 |10.11.2022 Гледахте ли Бойко по телевизията? Змея 33 години чака някой да го утрепе, но няма кой . 13| 13764 |11.10.2022 Никой не уронва престижа Ви, господин Гешев. Вие просто нямате такъв . 6| 8415 |20.09.2022 Алла си нямаме, и Пугачов си нямаме. Но мълчаливи риби колкото искате . 0| 17274 |08.07.2022 Симона, нямаш понятие каква отровна попара сърбаме!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads