Реклама / Ads
23| 7165 |10.12.2007 ГЛАСЪТ

Наши министри си платили пътуването до Монако! Да бе, а в Сахара валя сняг...

.
Онзи ден в Серес, на вечеринката след награждаването на младите ни таланти в мотоспортовете, дечица със зачервени бузки попитали Румен Петков: „Чичко министър, като пораснем, какви ще станем?"
 
„Откъде да знам - отвърнал умиленият Петков - аз да не би да знаех, че ще стана министър?!"

Прав е вътрешният министър - не само той, никой не е знаел, а и не е вярвал, че точно той ще оглави след години МВР. Но стана. Така преди 16 години в Сахара е валял сняг без никой да е предсказал природното чудо. Това е то чудото - никой няма обяснение за него, даже главният мозък дава на заето. Дето се вика, сега децата мотоциклетисти са спечелили купи и медали от Балкански първенства, а утре току-виж стигнали до Монако. И ако тройната коалиция не се е разпаднала дотогава под ударите на ГЕРБ и международната общественост, „чичко Румен" може пак да е водач на делегацията. Има си фрак, има си правителствен самолет под ръка, има и яки командировъчни и джобни - какво повече му трябва на човек. Не знам само защо изведнъж се сетих, че когато човек се качи да се повози на виенско колело, един път е на върха и вижда всичко, а след това е най-долу. Какво нещо е асоциацията, а? Като чудото, само че има повече връзка с главния мозък.

monako.jpgПонеже стана дума за Монако, искам да кажа, че видях някои злобни подмятания. Например във в. „Сега", където колеги задали неудобни въпроси на министър Петков, на министър Близнаков и сие като как са се озовали на тузарското парти с държавни пари. Не са държавни, отвръщат в един глас попитаните. Да де, ама не са и на домакините. От княжеството са категорични, че не поемат хотела, обедите, вечерите, залозите на рулетката, престоя на самолети в Ница и пр. салтанати. Принцът дава прием, връчва награди и толкоз. То това още миналата година беше ясно, когато тези и други министри пак ходиха там. Искам да защитя държавните мъже, защото тяхната вродена и доизкусурена в годините скромност не им дава да си отворят устата. Министър Румен Петков е повел четата, барабар със съпругите, не заради кефа, а да се свърши голяма държавна и народна работа. Да се получат наградите за мотоспорта си е нещо като комитетските дела на Апостола нявга. Защото като слуша човек Петков и Богдан Николов какви ги редят за състезанията у нас, то си е направо революция. Такава направи Джими Хендрикс на Уудсток, а Норман Мейлър я определи в едно изречение: "Обикновено имам нужда от една бира, за да пусна мотора". Мейлър си отиде, но Петков и Богдан Николов са тук, готови за още и още „комитетски дела". Били с правителствения самолет - чудо голямо. То пък един самолет... Пилотите са все на нокти докато летят, щото не знаят кога ще му се развали я колесник, я нещо друго. Стоят там заради командировъчните, не за друго. На президента Първанов няколко пъти се случваха повреди, дори онзи ден в Лисабон пак, ама все малкият Дявол. Ще си помисли човек, че някой му е поръчал черна магия. И аз си го помислих, ама няма как. Чувал съм само за главния прокурор че ходи при ходжа да му казва как ще завършат делата с голям обществен интерес. Някои ходжи правят черна магия, но са единици, защото е голям грях. Освен това нали главният прокурор беше съветник на Първанов, що ще иска ..., той му е нужен жив и здрав. Освен това аз не съм го виждал прокурора при ходжата, а така говорят някакви изкуфели завистници, че ходжата се бил похвалил. Мен ако питате, ходжата лъже, за да си вдигне рейтинга чрез ПР.  

Но да се върнем на мотоспорта и големите награди. Като се връщаха от Монако Румен Петков и компания, вкупом заобясняваха колко трябва да сме им благодарни, защото докато били в царството на хазарта, уредили за българския спорт милиони. Понеже се изказваха без да са репетирали преди това, настана силно объркване. Парите уж били 4 милиона, после станаха 8 милиона...  Министър Близнаков спомена нещо за летището в Долна Митрополия, което пък вече е писта за мотоциклетизъм и я коландри Богдан Николов, който пък е пръв приятел на Румен Петков, чийто брат пък е генерал от ВВС и командва Долна Митрополия по устав... Незнам дали успявате да следите мисълта ми... Весела Лечева пък обясни, че май ставало дума за ДАМС, която щяла да разпредели парите справедливо, даже и за БОК щели да останат някой и друг лев. Голям шум, голямо чудо. На всички стана ясно, че са изкрънкани едни пари, които ще бъдат похарчени от когото трябва, за каквото той е решил, а за нас ще останат мъглявите обяснения, каквато е практиката у нас. Дори журналисти със самочувствие като Жоро Коритаров и Емо Спахийски не успяха да измъкнат някакво обяснение от Богдан Николов, който по телефона ги нахока, че му се бъркат в работата и си пъхат носа, където не им е работа. Той всичко бил уредил, ние само трябвало да подскачаме като корейски деца от радост, че наше момче станало европейски шампион. Добре, г-н Николов, ние подскачаме, ама все пак откъде са парите за грандиозния тур до Монако и защо с правителствения самолет. Ако бяхте федерация по авиомоделизъм, щеше да има някаква логика, ама не сте.

dolnami-1.jpgОсвен това искам да споделя някои лични преживявания от прехвалената организация на състезанията в Долна Митрополия. Отидохме през лятото с приятели да гледаме. Полицаи щъкаха навсякъде, но никой не знаеше как и накъде да упъти хората, дошли от цяла България. Оказа се, че няма нито едно седящо място, нито един стол дори. Всички се натискаха край ограничителните въжета и си извоюваха място според силата и нахалството. Безалкохолни, бира и кебапчета продаваха само на едно място, където имаше огромна опашка. За качеството да не говорим! Официалната трибуна представляваше камион на авиобазата - пълна гробница. Когато един от състезателите падна с мотора си, трябваха цели 5 минути докато лекарски екип успее да стигне до него. Ако за това са наградили нашата федерация в Монако, то другите кръгове трябва да са се провеждали в минни полета...

„Чичо Румен" мълчи и за нещо друго - колко струва спешното му връщането от Монако заради подадената оставка на главсека на МВР, също плевенчанин, както и мотошефа Богдан Николов. Юркането на правителствена машина като такси струва много пари. Месец и половина премиерът Станишев ни убеждава, че няма пари за учителите, но очевидно не е точно така, защото министри и техните съпруги се возиха с новите си тоалети до Монако и назад безпроблемно.

И понеже е зимен сезон, се запитах какво правят мотоциклетистите през студените мрачни дни. Нямам телефона на Буги Барабата от радио Z-рок, затова влязох в интернет, където по темата са споделени не един и два бисера, подходящи за министри. Някой си Дани пише: „Лете на мотор, зиме със свинско и винско, защото както казва Ал Бънди от „Женени с деца": „На 20 години човек си мисли че има само к..р, на 40 години открива, че има и други органи". Яко, а?

Друг фен на „летящото братство" споделя: „Аз като по-обикновен моторист зимата си джиткам moto.gp на компа, слушам си Rammstein и си пия винце или биричка". Каква скромност. Но така правят обикновените мотористи. Необикновените ходят до Монако, където „свинско и винско" се превежда кралски скариди, чер хайвер и шампанско „Lucien Dagonet et Fils Brut" на корем. Кинти, смокинги, шопинг, рулетка, стайлинг, приеми, шампанско, снимки с принца. Гъзария до небето! Какво тук значат някакви си медии, народ и морал. Все пак си мисля, че понеже масрафът най-вероятно е платен от данъкоплатците, не беше лошо на борда на правителствения да се качи поне един индианец от Долна Митрополия. Щеше човекът да види Монако и после да разказва на останалите главочи в кръчмата какво нещо е държавната работа, та да спрат да псуват на майка още щом чуят думата министър.

Текст към снимки:

1. Обикновен изглед от Монако.

2. Необикновен изглед от Долна Митрополия 

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6360 |09.12.2007 Ave, Гайдарски, morituri te salutant! . 10| 6127 |05.12.2007 Да имаш и да нямаш...царска милост . 26| 6121 |24.11.2007 Персонаж от политическа оперета ли е Първанов, та разчита на карибски пирати . 12| 6696 |21.11.2007 Първанов и Борисов като Чапаев и Петка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads