Реклама / Ads
18| 10549 |03.02.2015 ГЛАСЪТ

Пепи Еврото - пръв реформатор на съдебната система

.
Петьо Петров Източник: Булфото
Шефът на Следствения отдел към Софийска градска прокуратура (СГП) Петьо Петров, популярен още като Пепи Еврото, е вече не е началник. От прокуратурата официално заявявиха, че сам е подал оставка. Пак от прокуратурата, но неофициално, коментират, че главният прокурор е разпоредил Петров да се маха моментално.
 
За пред хората шефът на Софийска градска прокуратура Христо Динев е издал заповед за освобождаването на Петьо Петров и за временен негов заместник.

Защо се стигна до турболенция в среди, които уж бяха бетонирани от кукловодите. Във вторник Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия военен министър Николай Цонев. В мотивите на съда се казва, че Петров е участвал в оперативно мероприятие заедно със службите, като целта е била той да провокира бившия министър и други двама подсъдими - финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, да дадат подкуп.

 

Решението на съда № 189/2015 на ВКС по дело № 515/2014 г. гласи: Касае се „за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение“.

 

Петров на свой ред е поискал пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем. Поискал, въпреки, че знае истината.

 

Проверката ще се извърши от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП). каква ли формулировка ще сътворят, за да изглеждат нещата по-малко гадни?

Ако Петьо Петров бе редови гражданин и съдът го обвинеше в лъжовно деяние той щеше да получи съответно наказание. щеше да бъде обруган и заклеймен като наемен килър от моралните медии. Страничният набюдател щеше да е сигурен, че гражданинът Петров се е опитвал да измами, защото:

- е получил пари;

- бил е зависим и не е могъл да откаже "мократа поръчка";

- е част в мафиотска схема, целяща дискредитирането и осъждането на определен човек (в случая бившият военен министър Николай Цонев);

- бил е рекетиран и заплашен.

 

Четири причини, зад които се крие поръчител или разкешвач. Гражданинът Петров в тази ситуация ще е длъжен да "освети" този поръчител. Ако не го направи - съд и затвор.

 

Шефът на Столичното следствие обаче не е редови гражданин. Висш магистрат е. Облечен във власт и му е дадена независимост, за да защитава закона и гражданите. 

 

Вместо това Петров умишлено участва в предварително подготвена инсценировка, което си е 100% заговор. Магистратът Петров по-добре от всички други знае, какви биха били последствията за Цонев, ако се докажеше, че е дал подкуп. Знае също какво се стоварва върху близките му. И върху бизнеса му. Наясно е, че ако планът успее - с Цонев е свършено. Мъртъв е. И не само той, а още двама души. Знаел е, но е участвал и е излъгал. Забележете! така се действа срещу високопоставени лица в държавата.

 

Какво остава ако набелязаните са обикновени хора няма техните възможности за защита? Ако сте вие.

 

В някои страни, посегателството срещу магистрат или полицай е утежняващо вината обстоятелство. Код "червен", а съдът е безмилостен. Ако обаче магистрат или полицай бъдат разобличени в корупция или друго престъпление - жална им майка. Защото са дискредитирали държавата, институциите и са причина обществото да изгуби доверие в държавността.

 

Ернест Дюпре, класик на съдебната психиатрия и световен учен, доказал преди повече от 100 години, че човек, който използва лъжата, за да навреди някому, е престъпник. Аргументите му са такива, че никой не ги оспорва и до днес.

Едва ли случаят "Петьо Петров" ще опровергае Дюпре...

 

Въпросът е какво ще предприеме главният прокурор Сотир Цацаров след решение № 189/2015 на ВКС. Безкрайни проверки ли ще започнат или ще се реже живо месо. Тестът е екзистенциален за българското общество.  

 

Една ненаказана лъжа, ражда следваща, казва Теренций.

 

И понеже темата е за лъжата като оръжие за убиване чрез съдебната система, ще ви припомня още един казус - този с тефтерчетата на Филип Златанов. Те изчезнаха мистериозно от колата на вещото лице, което трябвало да направи нова експертиза на автентичността им. В тях имаше указания как да се действа срещу определени политици, бизнесмени и общественици. Заради разкритията бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси Златанов беше осъден на 3 години и половина затвор за злоупотреба със служебно положение.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров преди дни за пореден път неглижира кражбата на оригиналите, защото важен бил моделът. Така е - моделът го знаем - #КОЙ. Но все още биват прикривани неговите представители. Което навява на мисълта, че кражбата може да е умишлена и да е целяла точно това.

 

Дори г-н Цацаров знае, че никой не вярва на обяснениета на вещото лице Стефан Бенчев за случката с колата, от която били отмъкнати документите. Но ако все пак главният обвинител иска да бъде докрай убедителен, нека въпросният Бенчев мине през полиграф. 

 

Това не е всичко. В предаването на Сашо Диков по Нова тв адвокатката на Златанов - Ирена Савова заяви, че от въпросното тефтерче са откъснати няколко страници. Вече бе известно, че вътре има инициалите Б.Б., Ц.Ц., Д.П. и пр. Имаше и И.Ф., които без проблем бяха разшифровани като Искра Фидосова. След което тя изчезна. За останалите се говорят какви ли не нелепици, само и само да не се назоват истинските имена. Само че и децата знаят, че щом става дума за записки на шефа на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, явно инициалите ще да са на хора от власта, а не на лелките от детската градина или на състезатели по петанка, например.

 

Още нещо смущава: преди да бъдат "откраднати", тефтерите на Златанов са били на съхранение къде? - в Столичното следствие. Същото, на което шеф допреди малко бе Петьо Петров. А той вече е излъгал за подкупа на Цонев и е логично да се предположи, че би могъл да излъже и за тефтерчето. То може въобще да не е било в колата на Бенчев, а на друго място. При #КОЙ, да речем. Предположението се основава на фактология - Делян Пеевски е бил следовател и още му се пази мястото като такъв в същата служба. И с Петров са били добри приятели, казват следователи.

 

Освен това името на Пеевски фигурира в бележника, което сигурно е дразнещо за политик от неговия кълибър.

 

Апропо, името на главния прокурор Цацаров също е в тефтерче. Видя се в показаните факсимилета в предаването на Диков. Като поръчител или жертва - не се видя.

 

Тръгнахме от лъжата, от нейните патологични форми в някои среди на магистратурата и гледай докъде стигнахме...

 

Съдебната система няма намерение да се реформира, но нейни представители като Петьо Петров ще й видят сметката. А той не е единствен. Като не можем да я променим отвън, ще я сринат отвътре. Канибализъм.

 

Както се казва: следвай парите.

 

Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 10946 |03.02.2015 Пак опряхме до Свобода или смърт . 128| 12561 |31.01.2015 Слуховете за мобилизация в армията или способни ли сме да се защитим? . 13| 7855 |29.01.2015 Прокурорска жалейка по Освиенцим в Деня на щастието . 29| 9625 |28.01.2015 Помните ли Гео? Онзи гениален едноок българин...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads