Реклама / Ads
0| 9770 |25.03.2022 ГЛАСЪТ

Да поговорим за Финландия - има причина

.
Финландия ще изпрати още военна помощ за Украйна. От „съображения за сигурност“ подробностите за тази нова доставка няма да бъдат оповестявани публично, обясни Мика Пинонен, съветник в Министерството на отбраната. Финландия вече предостави на Киев 1500 противотанкови оръжия, 2500 автомата и боеприпаси, нарушавайки доктрината си за недоставяне на оръжия във военни зони.
 

Аргументира се с това, че е извършена агресия срещу суверенна държава, но която трябва да се помогне да се защити.

 

Въпреки заплахите на Кремъл, че всяка страна, която изпрати оръжие и техника в Украйна, ще бъде считана за вражеска, Финландия реши да поеме всички рискове, за да помогне на украинците.

 

Финландците са горди хора, с развито чувство за чест и достойнство. Според Пакта Рибентроп-Молотов от 1939 г. Финландия попада в съветската сфера на влияние и през ноември същата година Съветският съюз напада Финландия. В последвалата Зимна война, въпреки многократното си числено превъзходство, съветските войски понасят тежки загуби и дават много жертви на финландска територия. През 1941 г. Съветската армия отново нахлува във Финландия. В същото време финландски войски водят сражения с германските нашественици.

 

По това време Финландия наброява малко над 5 млн души. Съветският съюз е около 230 милиона, а Германия – над 60 милиона. Но финландците воюват за свободата си и нанасят тежки загуби на противника.

 

Непрекъснато се повтаря, че трябва да сме благодарни на Русия, че ни е освободила от османските нашественици. Благодарни сме. Но и финландците са ни освободители.

Малко хора знаят, че човекът на коня със сабята под фигурата на Цар Освободител на паметника срещу Парламента е финландският генерал Казимир Ернот, който воюва в България по време на войната. Именно ген. Ернрот става министър-председател на България през 1881 година. Бил е и военен министър на България. Финландският корпус във войната наброява малко над 1000 души. Но по онова време цялата финландска армия е около 1600 щика...

Финландските лейб-гвардейци се сражават край Долни Дъбник и при Плевен. Проявяват чудеса от храброст и в тяхна чест е построен след години Лавров парк.

Химнът на финландския полк по-късно се утвърждава като национален химн на страната. Всяка година всички ученици във Финландия в първия учебен ден пеят този химн.

 

Днес Финландия наброява 5,5 млн жители. Граничи с Русия – дели ги Финския залив при Санкт Петербург. Страната не е член на НАТО, но е в ЕС от 1995 г.

БВП на глава от населението - 52 422 щ.д., 14-то място в света. 99% от населението е грамотно.

 

Сега разбирате ли, защо финландците не правят тънки сметки, не се съобразяват с кремълските заплахи и оказват военна помощ на сражаваща се Украйна.

И един исторически факт: Дни преди Русия да нахлуе в Украйна финландците победи сборная на финала на Зимните олимпийски игри в Китай и стана шампион! Руският президент Путин призна, че това е било черен ден за него…

 

Финландия е прекрасен пример за това, как се отстоява национално достойнство. Доре, че миналата вечер десетки хиляди българи излязоха на шествието в подкрепа на Украйна, та да измият поне част от мнението за нас, че сме снишаващ се народ...

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 37608 |24.03.2022 Недостигът на интелект не е оправдание, драга едикояси . 0| 54821 |23.03.2022 Манфред Вебер от ЕНП получил 10 млн евро от Борисов, за да го брани? . 0| 35842 |23.03.2022 Как прекараха нощта Борисов, Горанов и Севда: пот, кошмари и съмнения . 0| 14937 |22.03.2022 ЕНП пак ли ще ни пробутва ”изпиране” на „нашия кучи син“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads