Реклама / Ads
16| 5896 |22.04.2008 ГЛАСЪТ

Промените - очаквания и патологичен смях

.
Промените в правителството вече са факт. Добри или лоши - ще разберем скоро. Премиерът Сергей Станишев ги обяви със сериозен тон, подходящ за събитието.
 
Доскорошният вътрешен министър Румен Петков обаче се смееше на нещо, докато го слушаше. Вече не знам как би могло да се коментира подобно поведение. До него седеше негов другар от ръководството на БСП, който също се смееше волно. Историята ни е еманация на нашето съзнание за свобода. Възможно е хиленето в такива моменти да е разбирането за свобода на някои другари. Знам обаче, че за други хора не е и те са повече. Подобно поведение Андрей Райчев нарече историческо, макар че очевидно става дума за патология - политическа или психическа, все едно.

Новите министри са: Михаил Миков - МВР, Меглена Плугчиева - вицепремиер, отговарящ за еврофондовете, д-р Евгений Желев - здравеопазване, Николай Цонев - отбраната и доц. Валери Цветанов - земеделие и продоволствие. Всички те щели да бъдат проверени от ДАНС, обяви Станишев. Но по тази тема ще продължим да говорим и друг път, защото е важна.

Сега за промените в кабинета - те щели да бъдат осъществени на три етапа. Засега са одобрени само персоналните, очаква се на Съвет на коалицията по време на празниците да бъдат уточнени и съкращенията на зам.-министрите и зам. областните управители. През последния етап ще бъдат приети и структурните промени, които ще бъдат съгласувани от Съвета на коалицията на 10 и 11 май в Боровец с участието на всички министри, ръководства на ПГ и шефове на парламентарни комисии.

Няма сектор, в който да няма проблеми, заяви пред съпартийците си Сергей Станишев. Време беше съпартийците да чуят това заключение, защото месец и половина говорители на БСП и социолози-фарисеи ни надуха главите, че всичко е на шест, докато и с просто око се виждаше, че не е. Не, не е смешно...

Все пак ми е чудно, защо ДАНС ще проверява сега дали новите министри са общественоприемливи фигури, а не ги провери да ги изберат за такива... Представете си, че изскочи отнякъде съмнение, че военният министър върти бизнес със силова групировка. Какво ще правим тогава, ще го сменяме с друг ли? Ами ако ДАНС попадне на информация защо преди време гърмяха апартамента на д-р Евгений Желев в Стара Загора? Голям конфуз ще стане. Само че аз мисля, че няма да се стигне дотам. В смисъл, че са взети мерки.

По-стари кадри на БСП се правят на мъдреци: Ако нямаше криза, нямаше да се разбере дали Сергей е решителен ръководител. Като гледам извършените промени и новите лица, не съм убеден, че доказателствата са каквито ни се искаше да са. Както не съм сигурен дали ветераните не бъркат ръководител с вожд. Георги Димитров десетилетия наред бе вожд и учител на българския народ, което не се оказа кой знае какъв късмет за повечето българи. Дано Станишев е чел и друга литература.

Не е редно да критикувам новите имена преди още да са се настанили в кожените министерски кресла. Льо гранд зал лап, льо гранд дум не дум. Така на френски превеждахме в махалата народния лаф: Голям залък не лапвай, голяма дума не казвай. Затова ще изчакам ден-два да видим с какви неща първо ще се захванат новите титуляри. Бързо ще проличи и към кои политически и икономически кръгове принадлежат. Което е важно.

Дали премиерът е решителен обаче, ще разберем по това как ще продължат разследванията по скандалите, които разклатиха МВР, а след това и държавата. Защото може да ви изглежда смешно, но чух преди дни, че се обсъждал вариант Алексей Петров, онзи офицер под прикритие, който сътвори срещата на Румен Петков с дупнишките „братя Галеви", и когото всички смятаха за фигура от бруталния сенчест свят, да стане зам.-директор на ДАНС. Може да ме помислите за луд, но ако знаехте кои хора ми го казаха, щяхте да се замислите и вие...

Време е главният прокурор Борис Велчев също да излезе на сцената. Доста време мина от скандалните разкрития за връзки на МВР-шефове с мафията, а досега не сме чули дали това е вярно или само отчасти.  

Президентът също... Вече нямам идея какво очаквам от президента. Знам обаче какво той очаква от нас, както знам че вече е много трудно, да не кажа невъзможно, да го получи. Просто така си постла през втория мандат, макар че преди това имаше и светли периоди. Имаше ли...

Колкото до разкритията, от които се получи криза и стигнахме до тези промени, смятам че няма да спрат дотук. Тези, които ги започнаха, имат и варианти за продължение. Такава е поне класическата схема: взривяваш общественото мнение, докарваш властта до истерия, изчакваш нещата да се поуспокоят и нанасяш следващия удар. Временно затишие ще се възцари по време на Великден и Гергьовден. На военния парад Георги Първанов сигурно ще каже няколко мъдри думи. Моментът ще е благоприятен, още повече, че в медиите ще има глад за новини. Така е винаги, когато политици и народ почиват, а дежурните екипи „разчитат" на разпасали се шофьори...

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6006 |15.04.2008 Achtung: Силов премиер по метода на Порфирий Иванович . 32| 7821 |10.04.2008 Поради вота срещу „айдъла” Иван не се срамя да се нарека българка . 9| 6937 |09.04.2008 „Южният бряг и южните нощи” по морето изчезнаха безследно . 30| 10890 |07.04.2008 Bullet за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads