Реклама / Ads
19| 15008 |17.04.2020 ГЛАСЪТ

Тигри играят на котка и мишка. Умното ченге. Бедата и страхът

.
Четвъртък, 16 април, 10,15 часа. Разговор на пазара в „Младост“ между трима мъже около 40-те, които купуват зеленчуци.
 

-         Пет кила домати ще стигнат ли?

-         Седемнайсет души сме, трябва да вземем поне седем-осем кила, четири дена и два кашона ракия ни чакат.

-         Да не забравим ягоди за децата… - намесва се третият.

 

Какво ли са написали в декларациите, които час по-късно ще покажат на полицаите? Грижа за болен родител? Спешна работа на Великден? Отиваме да купонясваме е по-честно.

 

В ограничения режим по Великден мнозина се въплъщават в героя от „Били лъжеца“ на Уотърхаус...

 

***

Петък, 17 април, 07.40. Полицай с маска разговаря с репортери на един от изходите на София. Неадекватни въпроси, адекватни отговори.

-         Как ще коментирате заповедта за затваряне на столицата?

-         Аз съм полицай, мое задължение е да изпълнявам заповедите, не да ги коментирам.

Питащата е била на нощния брифинг, но не е попитала здравния министър, който е разпоредил затварянето на столицата. Още няколко подобни питания от това ниво на интелигенция. Спокойни, аргументирани обяснения. Включително за напрежението в столичния кв. „Филиповци“, за конкретни случаи с кипнали граждани... Униформеният подсеща, че много столичани са заминали в провинцията с аргумент и адресна регистрация, че живеят в други селища на страната. Хитро, заблудили са котката. А как ще се върнат? Чакат ни невероятни обяснения.

 

***

Обажда се стар познат. Не сме се чували от две-три години. Познаваме се отдавна покрай общи приятели, художници, писатели, актьори. Той е организирал десетки изложби, представяния на автори, самият той е написал пет-шест книги за български творци. Животът му е отдаден на културата, ако ползваме клишето. Но в случая е точно така, без грам преувеличение. Такива хора са рядкост, повярвайте ми.

Гласът отсреща потреперва, развълнуван е… Изричаме общите приказки, но усещам че има нещо друго. И до мен достига:

-          Много е трудно да го изрека… но, как да кажа… закъсал съм. Принуден съм да потърся помощ, някои приятели вече ги няма, други не вдигат телефона… А никой не купува картини в такова време... Никой.

 

Смутих се. Замълчах… Гърлото ми пресъхна. Не е време за картини - ясно. Бях обсъждал с познати и колеги, че сигурно доста хора ще изпаднат в нужда, в трудност да оцелеят. Свестни и горди хора ще се изправят пред избор.

 

Страх ме полази…

 

***

Проверявам кой е интелигентният полицай (не се срещат на всяка крачка…), защото съм пропуснал началото на брифинга край магистралата. Антон Златанов. Роден е в София, в момента е старши комисар, зам.-началник на СДВР. Завършил УНСС и магистратура по „Международни икономически отношения“. Спряган от медии и експерти като подходящ за главен секретар на МВР през 2018 г. Назначен е друг. Който следи случващото се във вътрешното ведомство и държавата не е учуден. И е наясно, защо сме първи по свобода на словото, много по-напред от Дания, където има нещо гнило, а тук всичко е тип-топ. Тип-топ, тъп-топ, тъп-тъп...

 

Вечната игра на котка и мишка. В българския вариант всеки се мисли за тигър. Мишлета заблудени.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 20146 |16.04.2020 Феномен, COVID-19 ме удари в ушите след крилати реплики на шефове от МВР . 37| 26197 |16.04.2020 След акция ”Фурми”: Триумфът по изгрев може да е поражение на залез . 42| 16964 |14.04.2020 Как сте, как сте, сингапурци на Балканите? Добре сме, добре сме... . 22| 21575 |13.04.2020 ПАРАДОКСИ: Пабло Ескобар и Делян Пеевски – прилики и две разлики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads