Реклама / Ads

 

42| 15680 |14.04.2020 ГЛАСЪТ

Как сте, как сте, сингапурци на Балканите? Добре сме, добре сме...

.
Балкански сингапурец...
Премиерът Бойко Борисов каза: Сравняват ни с Германия и Сингапур. Най-подредените държави в света! Но не ме сравняват с източния блок, Балканите, с други европейски държави. Сингапур, вече стигаме чак Сингапур!...

Стигаме Сингапур – голяма работа е това. Били сме белгийците на Балканите (по Станислав Стратиев), прусаците на Балканите, с мерак за 16-та съветска република, Швейцария на Балканите, Израел на Балканите… От 10 април т.г. сме Сингапур на Балканите! Нема лабаво, - би се възторгнал Бай Тошо.

 

Да видим каква е действителността.

 

Сингапур. Град-държава с 5,7 млн души население. Само върху 720 кв. км. Това прави по 8189 души на кв. километър, което нарежда страната на 3-то място в света по гъстота на населението.


Сингапур е най-развитата икономически страна в Югоизточна Азия, с процъфтяваща индустрия – корабостроене, електроника, електротехника, мощна нефтохимическа промишленост.

 

Контейнерното пристанище на Сингапур е най-голямото в света по брой обработени контейнери. Сингапур е и финансовият център на Югоизточна Азия.

 

И сега най-важното: Брутният вътрешен продукт на страната е 554,9 милиарда долара. На 39-то място в света. На глава от населението се падат по 98 014 долара на година – 3-то място в света.

 

И още нещо супер важно: Сингапур е в Топ 5 на най-некорумпираните държави в света - на 4-то място. Пред него са само Дания, Нова Зеландия и Финландия. От години е така. През 1965 г. страната е била сред най-корумпираните. Голяма заслуга за преборването на корупцията има премиерът Ли Куан Ю, който е завещал мъдри мисли, една от които е: Ако искаш да се бориш с корупцията, първата крачка е да вкараш в затвора трима от най-близките си приятели. Ти знаеш защо. И те знаят защо.

 

И да погледнем към нас. Кои трима близки до премиера Борисов трябва първи да прекрачат вратата на затвора? Мисля, че няма здрав психически българин, който да не може да ги назове. Разбира се, че са много повече, но говорим за първата крачка и първите трима…


България… От онзи ден вече сме под 7 милиона души. Данните са Националния статистически институт. Територия – 111 хил. кв. км. Само 63-ма българи на кв. км. 65,2 млрд долара БВП. На глава от населението се падат 9 314 долара годишно – 73-то място в света. Промишлено-аграрна страна със средно развит частен сектор и неголям брой стратегически държавни предприятия, според Световната банка.

 

България е на 1-во място по корупция в ЕС. Страната ни е под индекса от 50 пункта, което означава, че през последните 7-10 години устойчиво се задържаме на това незавидно ниво.

 

Та по кои показатели по-точно сме Сингапур?

 

Любопитно е също, дали в Сингапур искат да са България на Югоизточна Азия?

 

Фрог нюз

 

П.П. Стар виц. Тодор Живков на посещение в завод. „Как сте, как сте?“ – пошегувал се той. „Добре сме, добре сме, др. Живков“, - пошегували се и работниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 7208 |11.02.2020 Скъпи родители, децата не ги носи щъркела и е добре те да го знаят . 30| 19660 |29.12.2019 В Перник избраха: По-добре роб или в пещера, отколкото на протест! . 88| 14451 |05.09.2019 Освободители или окупатори? Искаха да стане добре, но стана както винаги . 17| 10867 |31.08.2019 По-добре урагана „Дориан“, отколкото по „Хемус“ и Околовръстния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ