Реклама / Ads
30| 9651 |29.09.2023 ГЛАСЪТ

Влюбени в Кремъл: Медийни слуги готови да лъскат руския ботуш до гроб

.
Изпаднал в патологична путинофилия ”български” вестник, публикувал текст със заглавие: „Дискретната подкрепа на Русия спасява Съединението“. Подзаглавието е: „Без да декларира подкрепа, Петербург извършва конкретни стъпки в наша полза„.
 

Цялата статия, ако въобще пропитият с кремълска пропаганда текст може да бъде вместен в този жанр, е посветена на това да опровергае множеството текстове, посветени на 6 септември – Денят на Съединението. Те са наречени русофобски, обслужващи западни интереси, предателски, изопачаващи историята и пр.

 

Англия е обявена за „архитект на подялбата ни през 1878 г.“. Сръбско-българската война пък е сблъсък „изгоден само на Австро-Унгария“.

 

Историческата истина, макар и не толкова лесно, през последните години си пробива път към обществото. Това вбесява отговарящите за хибридната война срещу България в Кремъл и руските тайни служби на терен у нас.

 

Нямаше да се занимаваме със зависимостите на издателите на въпросната медия, ако специално уточнение не уведомяваше читателите: „Автор на статията е известен български историк, професор по история, който по обясними причини, свързани с антируската истерия у нас помоли да не посочваме името му“.

 

Всъщност "авторът" е скрит, защото дори в тази редакция съзнават, че подобни публикации са чисто и просто лъскане на руския ботуш.

 

Че става дума за параноя, е ясно. За патология също. Защото България със сигурност е единствената страна, членка на НАТО и ЕС, в която руската пропаганда се лее в публичното пространство като Москва река, без цензура и съпротива, от която и да било институция. Най-шумни са именно медийните ретранслатори на руската пропаганда и агентите на влияние – доброволни, зависими или платени.

 

Но авторът се страхувал, редакцията на вестника – също!

 

Джон Ленън е казал: "Обикновено зад всеки идиот, стои една голяма жена".

 

Не съм споменал Елеонора Митрофанова, много моля.

 

„Той говори като идиот и изглежда като идиот. Но не се заблуждавайте: той наистина е идиот." – допълва Граучо Маркс. За комика Маркс, става дума, не е роднина на Карл Маркс – тия от вестника да са спокойни, милите…

 

Най-добре е авторът на статията да мине в нелегалност, ако такъв съществува, де. Защото положението ще става все по-опасно. Българите нямат намерение да се ориентирват отново към Москва. Дори тези, дето палаткуват пред МОЧА държат влогове в евро, а децата и внуците им живеят и учат в страни от „колективния Запад“, който уж се разпада.

 

***

Припомняне за идиоти.

 

Проф. Веселин Янчев: „Съединението се случва в момент, в който Русия има изключително негативно отношение и се готви за радикални действия в България за промяна на нейното политическо и държавно управление. Тя е влязла отдавна в конфликт, непредизвикан, с Княз Александър I. Русия действително контролира българската армия, действително има руски офицери и в армията на Княжество България, и на Източна Румелия. Русия принципно не е против Съединението, но тя е против Съединението, извършено от самите българи в този момент, без нейно знание и съгласие“.

 

***

Симеон Радев, дипломат, публицист, историк:

Честолюбието на цяла официална Русия биде дълбоко засегнато от тоя сюрприз и тя не закъсня да го нарече вероломство.

 

***

 

Проф. Христо Матанов&

 

„Решаваща роля за втвърдяването на руския негативизъм спрямо обединението на двете български държави изиграва и позицията на Великобритания, която недвусмислено подкрепя случилото се в Пловдив на 6 септември 1885 година. Руско-британското противоборство през 19. век върви по линията „всичко, което Лондон подкрепя, се отхвърля от Санкт Петербург - и обратното“.

Истината за българо-руските отношения трудно може да се разбере, тъй като руските архиви си остават недостъпни за чуждестранни изследователи. Даже документи от 17 век все още не се дават за ползване, макар че официално това не е забранено. Когато преди време наш колега се опита да види дневника на руския посланик в София от времето на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година, му беше отказано категорично. Руснаците винаги са държали тяхното мнение по отношение на исторически събития да е единствено меродавното. Неслучайно много българи и днес споделят не българската, а руската гледна точка за общата ни история. Именно липсата на достъп до руските архиви е сред причините руската историография и понастоящем да произвежда митове и легенди под влияние на вътрешния политическия натиск“.

 

***
За кой вестник става дума? Ще използвам казаното от доказано мъдър човек.

 

Марк Твен, американец: "Ако не четете вестници – сте неинфоримани. Ако четете вестници – сте дезинформирани".

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 71368 |27.09.2023 Чаши ли е крал Хекимян от телевизията? – пита Райчев. Плонжове, слугинаж и други долнопробни факти . 14| 10973 |26.09.2023 Шоуто на Борисов: Хекимян между Цицерон, Мусолини и Пурко . 43| 13811 |25.09.2023 Успя ли Борисов чрез медиите да ни превърне в стадо свине? Сега е моментът ГЕРБ да изтрезнее . 46| 11448 |22.09.2023 Манол Глишев: Денят на Независимостта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads