Реклама / Ads
5| 10987 |21.09.2021 ИНТЕРВЮ

Адв. Екимджиев пред Фрог: ВСС може да направи последен опит да се спаси с избора на шеф на ВКС

.
адв. Михаил Екимджиев
Изборът на председател на Върховния касационен съд може да е последният опит на настоящия състав на Висшия съдебен съвет да се дистанцира и да опровергае някои от критиките за зависимости. Може да се задвижи такъв инстинкт на самосъхранение. Предишният парламент не можеше да уплаши ВСС, защото знаеха с каква подкрепа разполагат там. Сега съотношението на силите може да е различно, страхът може да стане екзистенциален и това да доведе до на пръв поглед неочаквани и нелогични движения. Включително и с избора на подходящ кандидат.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз адв. Михаил Екимджиев. 


Повод за интервюто е новата бомба, която тиктака в съдебната система с предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд. Това е един от така наречените "трима големи" в съдебната власт. Днес Янаки Стоилов обяви, че процедурата е включена в дневния ред на Висшия съдебен съвет и трябва да започне. Сегашният състав обаче е същият, избрал Иван Гешев за поста главен прокурор и към който има редица критики и се счита за зависим и компрометира. Обявяването на началото на процедурата по избора на нов председател на върховния съд е насрочено за четвъртък.


Ето и цялото интервю: 


Адв. Екимджиев, предстои важен избор в българската съдебна система - председателят на Върховния касационен съд. Това на практика е последната инстанция в родното правосъдие. Изборът обаче ще бъде направен от считан за компрометиран състав на Висшия съдебен съвет. Какво очаквате да се случи? 


Има един прекрасен роман на Габриел Гарсия Маркес “Хроника на една предизвестена смърт” и филм по него на Франческо Роси. В сюжета става ясно, че главният герой няма да доживее края. Така и за запознатите с миазмите в съдебната система е ясно, че най-вероятно миризливото подземие - тази преизподня на съдебната система, каквато представлява Висшия съдебен съвет, ще възпроизведе свой кандадат за шеф на ВКС с интелектуалните, етични и вероятно физически характеристики на Иван Гешев. Практиката е кукловодите на ВСС, царете на това подземие, да се възпроизвеждат манталитетно и дори физически чрез своите избраници на ключови места в съдебната система. 


Има и логически аргументи за подобна прогноза. Те са свързани с монолитното мнозинство, с което Пленумът на ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за отстраняването на главния прокурор заради уронването на престижа на съдебната власт, нарушения на Конституцията и прочее. Нямаме разумни аргументи да очакваме, че в следващите няколко месеца, особено ако същото това мнозинство оцелее и избира следващия председател на ВКС, ще направи нещо различно. 


В такъв случай - предизвестен ли е развоят на събитията и всъщност възможно ли е да се направи рязък завой? От какво зависи? 


Има няколко различни сценария. Възможно е едно парламентарно мнозинство след предстоящите избори да съумее преди окончателния избор на новия шеф на ВКС да приеме промени в Закона за съдебната власт, с които да прекрати мандата на сега действащия Висш съдебен съвет и тази шайка негодници най-после да си отиде. Новият състав би могъл да довърши или да започне процедурата отново, ако прецени, че съществуващите кандидатури не отговарят на изискванията на Конституцията за високи професионални и морални качества.

 

Много възможно е да се стигне до казус пред Конституционния съд - дали, ако една такава процедура вече е била започната от предишния състав на ВСС, тя трябва да бъде довършена, или новият състав с нова структура (защото се говори и за такива промени) ще трябва да започне процедурата отново. 


Зависи как във времето ще бъдат разположени тези действия - от една страна гласуването на законовите промени и евентуалното предсрочно прекратяване на мандата на ВСС докато той бързайки се опитва да наложи своята кандидатура. Тук неизвестните са най-много. 


Това би следвало в такъв случай да е едно от първите неща, с които да се занимае следващия парламент.


Несъмнено. Макар че тук има спор доколко това съответства на Конституцията. Има практика, която не е особено благоприятна, която може да бъде заобиколена чрез друг мотив за такова предсрочно освобождаване. Това е единият от начините да се спасим от кандидат, натрапен от същите тези негодници, монтирали Гешев на това място, от когото вече 2 г. се чудим как да се отървем.

 

Но това наистина трябва да стане безусловен политически и темпорален приоритет на новото, дай Боже реформистко мнозинство в следващото Народно събрание. 


Втори вариант е свързан с Теорията на хаоса и ефекта на пеперудата. Такива тоталитарни системи, каквато е сегашният Висш съдебен съвет, който не се избира по рационален начин, а кукловодите са поставили свои марионетки, понякога много бързо и неочаквано правят изненадващи ходове. Ние не знаем каква е субективната логика на кукловодите. Те просто прокарват решения. 


Самият Лозан Панов бе предложен от представители на това нечистоплътно задкулисие преди 7 години. Но той по някакви причини се еманципира, реинкарнира. Претърпя някакъв морален и професионален Ренесанс, за да бъде това, което е сега. Но това е низ от случайности. Затова говоря за теорията на хаоса и ефекта на пеперудата - съвсем леко потрепване на крилата на пеперуда на Южния полюс може да предизвика ураган на Северния полюс. 

 

Третата възможност е ако примката на кукловодите спрямо техните протежета във ВСС е отхлабена, да се задейства инстинкт на самосъхранение.

 

Този състав би могъл да се опита сега чрез една законосъобразна, разумна и прозрачно проведена процедура да избере един наистина читав човек, който отговаря на етичните и професионални стандарти, има безупречна репутация, има подкрепата на основните политически сили. 


Тук може би идва и ролята на настоящия правосъден министър Янаки Стоилов, който днес заяви, че би могъл да застане зад такъв кандидат. 

 

Дори да направи това, той не участва в гласуването. Интересно за мен е дали сегашният състав на ВСС ще направи опит да се предпази от предсрочно прекратяване на мандата и да опровергае някои от критиките за зависимости. Може да се задвижи такъв инстинкт на самосъхранение - че ако направят тази разумна стъпка, може да им се размине предсрочното прекратяване на мандата.


Не се ли доказа обаче, че такъв инстинкт за самосъхранение в сегашния състав на ВСС на практика е несъществуващ? Такива надежди имаше и сякаш при разглеждането на въпроса с отправеното от Янаки Стоилов искане за предсрочното освобождаване на главния прокурор. 


Променливите в момента са много. Една беше ситуацията, в която за всички бе ясно, че липсата на реформистко мнозинство в парламента и изненадващата роля на “Има такъв народ” няма да позволи бързо да бъдат извършени радикални съдебни реформи. Сценарият в момента е свързан с моето очакване за едно силно и действащо по-съгласувано реформаторско мнозинство в бъдещото Народно събрание. Предишният парламент не можеше да уплаши представителите на задкулисието и статуквото във ВСС, защото те знаеха с каква подкрепа разполагат в парламента.

 

Сега съотношението на силите може да е различно, страхът може да стане екзистенциален и това да доведе до на пръв поглед неочаквани и нелогични движения. Включително и с избора на подходящ кандидат.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11559 |16.09.2021 Адв. Велислав Величков пред Фрог: Чатът между Гешев и пиарката на Борисов показа, че назначението му е политическо . 24| 10631 |16.09.2021 Стефан Гамизов пред Фрог: Дано Петков и Василев успеят, дано не ги изолират и маргинализират . 22| 12715 |09.09.2021 Марио Русинов пред Фрог: Василев и Петков са заплаха за всички партии. Участието им в следващи избори е доста вероятно . 14| 9375 |09.09.2021 Аламанов пред Фрог: Новите партии лековато оставиха опитните апаратчици да ги вкарат в безсмислени приказки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads