Реклама / Ads
20| 9284 |10.07.2014 ИНТЕРВЮ

Ив. Бояджиев: Отговорните за градушките се правят на ущипани, а МВР вече няма

.
България е удобно място за терористи. Могат да идват тук, да се договярат и да си заминат тихо, така както са дошли. В момента Ал Кайда е разработила ново взривно вещество, което е 17 пъти по-мощно от барута. Това разкри пред Фрог нюз експерта по тероризъм и бивш секретар на МВР Иван Бояджиев. Ето какво още каза той:
 

 

- Г-н Бояджиев, преди няколко дни американските и английските власти задължиха хората да се качват на самолети само със  заредени мобилни телефони.  Защо се предприема такава стъпка?

 

- Още преди две години службите за сигурност получиха информация, че в Ирак  се готви ново взривно вещество, които е с много голяма сила. То така е направено, че да не може да се улови от обикновените  скенери, които са разположени по летищата.  Това вещество е известно като LX- 17. Числото седемнадесет показва, че  с толкова е по-мощно от барута. Освен това се произвежда като твърдо вещество. Можеш да го качиш на струг и да му придадеш каквато си искаш форма и размер. Когато на този детайл му сложиш детонатор става бомба. В един мобилен телефон вместо батерия може да се сложи от въпросното взривно вещество. Именно за това властите в САЩ и Англия поискаха хората да пътуват в самолет със заредени мобилни телефони, като доказателство, че в тях няма взрив.   Институтът за изследване на тероризма  и сигурността, на който съм председател, в момента проверява в детайли този въпрос. Доверяваме се много на американските служби в тази насока. Оказва се, че това вещество може  да  се използва и по друг начин.

 

- Бихте ли обяснили?

 

- Веществото XL-17 може да бъде и в течна форма. В него може да се потопи бельо-потник, гащи и т. н. Терористите го напояват, изсушават го и го обличат. След това с него могат да преминат през което си искат летище с изключение на летище „Хийтроу” в Англия. Миналата година там заловиха такъв терорист с взрива, който преди това беше минал през три големи летища.  Причината е, че само там има система, която индикира наличието на взрив. Останалите рентгени, включително и тези в България не могат да го прихванат. Щом американският президент Барак Обама научил за това наредил 150 апаратури от тези на „Хийтроу” по спещност да бъдат поръчани за САЩ. Оказва се, че освен дреха може да се напи хартия. Например бележник, който няма да направи никакво впечатление на проверяващите органи. Той,  разбира се ще бъде с по-малка сила.  В момента  Ал Кайда разработват ново вещество, което по своята сила няма да има аналог в света. За съжаление за него все още се знае твърде малко.

 

- Има ли други начини и места, където се крие взрив?

 

- Другото „слабо място” са обувките. Не случайно летищните власти често карат пътниците преди да се качат в самолета по време на проверката  да си сабуят обувките.  Обичайно се слага пластина в женските обувки от т. нар. семтекс. След LX - 17 той е най-мощното взривно вещество до момента. То е пластично и камикадзетата масово го използват.  

 

- Ал Кайда ли стои в основата на разработката на новото взривно вещество?

 

- Ал Кайда беше организация, а сега е движение в цял свят и под нейно име работят много радикални организации. Трябва да приемем мисълта, че Ал Кайда е навсякъде и не спира да разрботва нови оръжия и форми за всяване на ужас.  Убеден съм, че нашите служби тръгнаха в грешна посока по случая Сарафово. Предовериха се на израелските власти, които побързаха още в първите часове след трагедията да съобщят, че бомбеният атентат е дело на Хизбулла. Не се прави така.  Тази организация има съвсем друг почерк и цели. Освен това използва и друг тип оръжие. Видът на взива е различен от този, който се използва от Хизбулла. Убеден съм, че зад атаката стои Ал Кайда, но скоро няма да го разберем. Цялото разследване тръгна в грешна посока. За съжаление всеки терористичен акт се превръща в политическа игра. И атаката в Сарафово прерасна в една международна политическа комбинация. Голяма заслуга в това отношение има не МВР, а бившият външен министър Николай Младенов. От българска страна именно той водеше операцията.

 

- Предпочитана ли е страната ни за терористи?

 

- Обичайно терористите търсят държава, в която спокойно се влиза, могат да проведат срещите си, да си свършат организационната работа и пак спокойно да я напуснат. В момента България е точно такава страна. Могат да дойдат без да вдигат гюрултия и да заминат за съвсем друго място, където смятата да направят терористичен акт. Заради сериозните мерки, които вземат големите държави като САЩ и Великобритания, терористите ще обърнат поглед към по-малките страни като България, които са и по-малко защитени. Каквито и мерки да се вземат 100 % сигурност никъде не може да се осигури.  Освен това всяка имигрантска вълна води след себе си две неща - агенти на чуждо разузнаване и терористи. Особено притеснително е това, което се случва в Ирак. Над 500 000 души вече са избягали в Турция оттам. Логично е част от тях да тръгнат към нас. Има и още един сериоизен проблем, на който не се обърна внимание. Преди две седмици гръцкото правителство реши до края на годината да изгони 150 000 бежанци там , откъдето са дошли. Нали си давате сметка, че една не малка част са попаднали в Гърция след като са били у нас.  

 

- Вие бяхте първият експерт, който започна открито да говори за тероризма. Имате ли последователи?

 

-- Така е, но нали знаете, че ако много приказваш може да  пострадаш. Развам се, че забраната да се говори за тероризъм в страната вече започна да се изживява и „тероризъм” не е мръсна дума. Човекът, който нападна банката в Сливен и държа служители за заложници си е чиста форма на тероризъм. Никой, обаче не излезе да го каже. Очевидно е, че  този човек не беше отишъл на гости в банката, за да пие кафе. Хората трява да се информират честно за проблемите. Защото само информираният човек е 90 % защитен. Ето вижте какво стана с градушката, никой не предупреди за това. Защо?

 

- Казаха, за да не създават излишна паника.

 

- Хайде отговорните лица да не се правят на ощипани госпожици. Били уведомили военните. А хората, тях кой ще им каже?! Като дойдат терористи пак ли на военните ще кажат? Че те нали останаха една шепа хора, какво ще направят?!  Възмутих се и на още нещо. Излезе публично един ръководител да ни каже, че не  пускали ракети, защото облакът бил над града. Ще посъветвам този човек да направи справка и да види, че преди две години преди парада на Червения площад в Москва бяха изстреляни множество ракети. Благодарение на това до започването на събитието в небето над руската столица нямаше нито  едно облаче. Това не е ли над града?! Имаме данни, че ракетите, с които разполагаме не са българско производство, а румънски. От тях на 10 ракети половината не гърмят. Така поне беше до преди няколко години.

 

- МВР възползва ли се от информацията, която имате в института?

 

- МВР не искат от нас информация, защото се смятат за знаещи. Не виждате ли, че вътрешното ведомство го разбиха окончателно. Най-неразумното решение беше главният секеретар да се избира от правителството за срок от 5 години.

 

- Не се ли притеснявате да говорите толкова открито?

 

- Не, защото вече напуснах столична община, където последно работех.  Сега съм свободен човек и не ангажирам никоя институция с мнението си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 12633 |15.08.2013 Ганчо Бояджиев: Гена Димитрова ме запали по астрологията . 85| 17243 |11.05.2011 П. Бояджиев: Ще обвинят Цветанов, че е ял и бебета по време на пости . 579| 38684 |19.07.2010 П. Бояджиев: Желев е убиецът на прехода . 35| 20025 |27.03.2009 Явор Бояджиев: Първият град в Европа е бил край Пазарджик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads