Реклама / Ads
95| 12845 |18.02.2011 ИНТЕРВЮ

Б. Димитров: Елитът на БСП са ренегати, продадоха идеите за милиони

.
Божидар Димитров
Историкът Божидар Димитров се оказа третият министър, изпаднал зад правителствения борд. Заради острия си език се забърка в няколко скандала, наложи се и премиерът да се извинява заради него. Напускайки МС твърди, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива, а неговия ресор поема достойният българин Симеон Дянков.
 

интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Димитров, вече не сте министър, свободен човек ли сте?


- Не, никога не съм бил свободен човек от гледна точка на натоварвания. Когато ги няма, аз сам си ги измислям. Връщам се в Националния исторически музей (НИМ), където освен рутинната работа, най-вероятно ще бъда натоварен с три проекта, за които говори премиерът Борисов. Те са свързани с превръщането на старите столици – Плиска, Преслав, Велико Търново, и големият християнски център Созопол в доходоносни обекти на историческия и поклонническия туризъм. И тъй като проектите са правителствени, в бъдеще няма да остана свободен от ангажименти към този кабинет. Отсега казвам, че имам опит и ще се справя. Инак по отношение на мисленето и говоренето, винаги съм бил свободен.

- Чувствате ли се употребен от ГЕРБ, или жертва на политически интереси?

- Сигурно щях да се съглася с определенията, че съм жертва на интереси, разменна монета и т.н., но като историк знам много добре, че в политиката се случват подобни неща, за да се запази цялото правителство, премиерът да е с развързани ръце. След като Борисов прие, че агенти на ДС трябва да напуснат посланическите постове, няма логика да издържи на атаката, че в кабинета си има агент на тези служби. И няма никакво значение, че въпросният агент се е занимавал с културно-историческо наследство и е вършил полезна работа за държавата. Истината е, че случващото се днес бе много добър ход на предишното правителство – успяха да убедят обществото, че за всички зулуми в страната са виновни агентите на ДС. Публична тайна е, че държавата до 1989 г. се управляваше от БКП и нейните органи, те определяха дори и съдбата на обикновените хора, а не агентите на ДС.

- Щом ДС е поела мръсотията, кой остана чист?

- Елитът на БКП и номенклатурата, която през последните години се прероди и трансформира от политическа в икономическа власт. Тук не трябва да се забравя и фактът, че действията на комисията по досиетата са изцяло политически обусловени. В определени моменти тя вади разкрития за хората, които са станали неудобни. И това е трагедията на десните партии. На практика комисията по досиетата си е орган на БКП. Законът беше предложен и приет по времето на правителството на Станишев, а първите четирима в ръководството на тази комисия са водещи фактори от БСП. Така реално тази комисия се превърна в кадровик на правителствата на всички десни партии.
 
- Твърдите, че тази комисия е част от задкулисен сценарий?


- Няма никакво съмнение. Но да оставим тази тема, защото БСП иска точно това – тя да се превърне в централна, водеща.

- Крият ли се зад отстраняването ви други конфликти с премиера?

- Не, няма други причини, нито скрити конфликти.

- Защо Борисов не подходи с един аршин и към другите агенти на ДС в управлението – шефа на митниците Ваньо Танов, областни управители?

- Реално аз съм единственият министър, другите са на по-долни нива. Освен това да не забравяме, че в България няма лустрационни закони и всеки уволнен заради ДС може да осъди държавата, да се върне на работа и да поиска обезщетение.

- Ще търсите ли справедливост от Темида?

- Нямам такова намерение, а и реално аз сам си подадох оставката. Проблемът беше морален.

- Подслушваха ли ви като министър?

- Тази тема е същата дъвка като досиетата. От времето на комунизма съм свикнал с подслушванията, но в края на краищата всеки сам си определя какви разговори да води. Реално подслушването е в цял свят, слуша те не само държавата, но и частни структури.

- Кой разтяга дъвката с флашките с разговори на хора от кабинета?

- Целта е да се удари правителството и премиерът, но какво се оказа след големия шум, че това са най-обикновени битови разговори. И ако не бяха имената на хора от властта, никой нямаше да им обърне внимание. Има ли в тях корупция, ощетяване на държавата? И най-интересното е, че с тези компромати се тръшкат най-много журналисти, които обслужваха Иван Костов доскоро, какъв е този морал.

- Като външен наблюдател ще критикувате ли по-смело кабинета?

- Стига да забележа недостатъци, не бих ги спестил. Какво се получава - малки и съмнителни партийки като РЗС, Д21 на Татяна Дончева, партията на Мартин Димитров, все политически лилипути, създават едно паническо говорене, от което излиза, че страната рухва, загива. И какъв морал ни проповядват от партиите лилипути, да не говорим, че някои от лидерите им имат доста лошо минало, други са продукт на „Мултигруп”. Познавам отлично реалното състоянието на държавата – дереджето е точно такова, като при излизане от икономическа криза. Помнете, че един ден в България ще бъде издигнат паметник на Симеон Дянков. Много се стряскат от това име, но този човек ни извади от чудовищна ситуация. Политическите лилипути насаждат само страхове, но никой от тях не казва каква ще е алтернативата на строежа на магистрали, на възраждането на археологическите паметници. Ако не правим пречиствателни станции, алтернативата е да затрупаме Бургаския залив с лайна и мръсотии от курортите, и къде отива тогава туризмът? Има ли алтернатива политиката, която водим по отношение на гражданството? За това трябва ГЕРБ да си изкара мандата.

- Независимо на какъв пост сте, защо винаги дразните и сини, и червени?


- Извинявам се за нескромността, но наистина съм свободен човек. Когато имам мнение, си го казвам, а това мнение невинаги съвпадаше с позициите на бившата ми партия. Това не могат да ми простят. Подобни разминавания се случваха и когато бях общински съветник. БСП се хвали, че последните 20 г. не е управлявала София, но това не е вярно. Със Софиянски управляваха столицата заедно. Такъв е случаят с 18-а градина в „Младост”, единствената. И БСП заедно с хората на Софиянски я дадоха за частно испанско училище. По-късно се наложи Борисов като кмет да приеме специална програма за строителство на детски градини, за да се избегне кризата.

- Какво загуби семейството от престоя ви в Министерския съвет?


- Правил съм компромиси със семейството. Колкото и странно да звучи, жена ми си ми е свикнала, но дъщеря ми каза: „Тате, сега имаме по-малко пари от преди”. Това е вярно, поради закона за конфликт на интереси нямам право да пиша книги, статии, да правя филми, да консултирам. Но реално кой знае колко не съм загубил, жена ми и дъщеря ми са свикнали да живеят натоварено с мен. Истината е, че съм зле, когато не съм натоварен, страдам от работохолизъм.

- Заради връзката с Борисов платихте висока цена – развалихте приятелството си с президента, БСП не ви приема, струваше ли си?

- Връзката ми с Първанов е малко преувеличена и митологизирана, никога не съм му бил съветник, даже и нещатен. В БСП пък винаги съм бил бяла врана. С Първанов никога не съм се карал. Историк съм и знам, че войните не са добро нещо, няма победител от тях.

А за раздялата си с БСП не съжалявам. Тази партия тотално се промени. Наричат ме ренегат, но аз твърдя, че те са ренегатите, продадоха социалистическата идея. Не може ръководството на тази лява партия да се състои от крупни бизнесмени. Опонират ми, че и в ГЕРБ имало богати, но проблемът е, че тя не е лява партия, а дясна. Цялото ръководство на БСП е ренегат на социалистическата идея.

- Но електоратът продължава да вярва на червените милионери.

- Обикновеният социалист не иска да се чувства предател на идеите си. От друга страна, мит е, че БСП не се топи. От 1,5 млн. привърженици сега събират едва 400 хил. Реалният им електорат е около 300 хил., другото и те си го допълват, като плащат например на роми, купуват ги.

- Вярно ли е, че от АБВ на Първанов вече ви ухажват?


- Няма нищо вярно, внушения, никой не се е обаждал, никой не ме е канил. А и аз оставам лоялен към Борисов, казах, че съм се ангажирал с проекти на неговия кабинет. Реално ми остават още две години пълноценна работа за държавата, а после мечтая да напиша Истинската история на България. Няма да правя нов прочит, а да напиша истината така, както се е случила, въпросът е да имаш смелост да я кажеш.

- Какво липсва в нашата история?


- Истината.

- Дайте конкретни примери?


- Например учат, че въстанието на Ивайло е антифеодално. И тъй като то е успешно, аз питам историците какъв строй е установил Ивайло – капиталистически или социалистически. А в действителност Ивайло си е един висш болярин, управител на обласетн град – Провадия. Въстанието е било част от феодалната система. Измислен е и митът за неграмотния свинарин, о Боже! Свинар не може да стане цар на България, болярите да му се подчинят, да го въздигат и царицата да се омъжи за него. Ивайло просто е бил от висшата класа.

- А в новата история кои са неверните страници?

- Всичко, всичко! Тя е почти изцяло повлияна от политическата конюнктура и е пълна със смешки. Например Септемврийското въстание е първото антифашистко в света. Ако това твърдение е вярно, означава, че ние сме първата фашистка държава в света, а Хитлер и Мусолини ряпа да ядат. Истинска история за последните 100 години няма, това го научих във Ватикана като млад учен. Там отварят архивите си на 100 г. Казват, че истинска история може да се напише само когато са измрели три поколения след участниците в дадено събитие. Защото тези хора могат да влияят върху историците. Учените дори си правят самоцензура. Как можеш да напишеш, че Борис Трети е военнопрестъпник, след като синът му Симеон управлява държавата? Как да твърдиш, че Гемето е не просто демократ, а и американски, английски, сръбски, гръцки, че май и руски шпионин, когато дъщеря му г-жа Мозер участва в политическия живот на страната и управлява?

- Лош материал ли са българите?


- Знам, че думите на премиера са извадени от контекста, ние сме един от най-добрите народи.
- Това не е ли поредният мит?

- Няма митологизиране и доказателството е, че сме единственият народ на европейския континент, който е дошъл до наши дни с името си. Способен народ сме и затова не случайно в класациите на международната агенция за изследване на интелекта МЕНСА ние сме на второ място след евреите. Но не сме умни, защото Господ ни е надарил, а понеже сме винаги на зор и трябва да измисляме как да оцеляваме. А сме на второ място, защото сме в тази ситуация от 1300 г., а евреите 2000 са на зор за оцеляване. За това не можем да ги изместим от водещите позиции.

- Искате да се гордеем, но се топим като нация, младите напускат страната, не искат да се идентифицират с нея?


- Това са конструкции, които ги измислят журналистите. Не е вярно, че младите не искат да се идентифицират с България, че бягат и се топим. Продължаваме да разсъждаваме за бъргаската нация, но само за тази нейна част, която живее в границите на държавата. Всички останали по комунистически ги приемаме за невъзвращенци. Приемаме, че излезли веднъж от България, престават да са българи и да са загубени за нацията. Напълно невярно мислене, а светът се промени. Тези 7 хил. англичани, които живеят в България, нима са престанали да бъдат такива, да обичат държавата си? Не е вярно, че българите, отишли в чужбина, не се връщат. Голяма част от тях са там, за да спечелят пари и да си уредят живота в България. Статистика на агенциите за недвижими имоти показва, че 55 на сто от покупките са от нашенци, живеещи в чужбина, така ли се къса с родината. Няма яснота каква част от българите извън страната ще останат там, а и какъв е проблемът, ако те си запазят националните си ценности. Голяма част от археологическите разкопки у нас през последните години са финансирани от родолюбиви българи в чужбина. Една българка, да е жива и здрава, изпращаше годишно по 100 хил. евро. Ето, вече е факт, че американци искат най-много българско или австрийско гражданство. Интересното е, че всичките са женени за българки. Българската жена се превръща в голям патриот, тропа с крак на американеца и го кара да стане наш гражданин. Грешен е и митът, че българите в чужбина са разединени и не се организират. Обединяват се в църковни и училищни настоятелства, правят училища и църкви. Аз заварих 53 наши училища в чужбина, сега вече са 136. И в тях учат не само на етническите българи децата, но и десетки циганчета, турчета избират българското училище. Имахме куриозен случай – в Северната част на Кипър наши турци изселници искаха да се отвори училище за децата им на български. В Одрин направихме такова за деца на изселници. Печелят там, но свързват живота си с България. Така че лансираната теория за денационализация не е вярна, медиите я преекспонират.

- Съжалявате ли за изпускането „шибани колеги”?

- И тези думи бяха повратно предадени след откритите мощи на Йоан Предтеча край Созопол. Тогава журналистка ми каза, че имало археолози, които се съмнявали в автентичността им. Попитах за имената им, но тя обясни, че искали да останат анонимни. И тогава избухнах и побеснях. Определил съм като шибани хората, които не искат да излезнат с името си, но в никакъв случай не е ставало дума за народа. И истината е, че въпреки всички спекулации тези шибани колеги не излезнаха открито с имената си. Подозирах един, но той официално ни поздрави и призна мощите, така че отпадна. После се усъмних в една баба, но и тя отпадна. Но в случая с откритието на Казимир Попконстантинов важното беше, че имахме надпис, за това мечтае всеки археолог. И какво искаме повече – глас от небето да се спусне и да каже: „Това са мощите на Кръстителя”!? Простотията стигна дотам, че да искат ДНК анализ, а не се сещат, че няма с кого да го сравнят.

- Връщате се в НИМ, но според политика Татяна Дончева там бъка от злоупотреби с подмяна на експонати?


- Приказки на злобен човек. Там всяка година се правят ревизии. Това, което е ценно и може да се фалшифицира, се проверява всяка година, понякога и два пъти. Когато изпращаме съкровищата в чужбина, страната, която ги приема, ги проверява, а после, като ни ги връщат, ние си ги проверяваме отново. Коя уважаваща се държава ще приеме в музеите си ментета, няма и грам истина в думите на Дончева. Само на нея боядисаната тенекия може да и прилича на злато.

- Оставате ли на позициите си за имотите на тракийските бежанци и обезщетенията им?

- Не съм отстъпил и крачка. Скандалът беше, че не навреме изразих позиция. Правителството работи сега по проблемите, във Външно действа смесена българо-турска комисия, която е провела две заседания, сравняват документите.

- Македония е другата ви болна тема, какъв е изходът от това духовно братоубийство?

- Дядо Вазов е казал: „Не се гаси туй що не гасне”. Македонската нация е напълно измислена, в теорията на македонизма няма и 1% истина. И те знаят истината, че нямат шанс да успеят с подобни фалшификати.

- Защо всичко със съседите тогава става толкова мъчително?


- Може да се стигне до тежки сблъсъци на политическо ниво, както между двете държави, така и в Европа. Много страни не знаят, че това е една конструкция, измислена от комунистическия интернационал. За това македонците смениха коцепцията. Сега там се извършва нов възродителен процес. Не искат да са потомци на някакви славяни, а са потомци на античните македонци. Правят го това, защото разбраха, че не могат да спекулират с името Македония, а да твърдят, че са славяни. Затова се провъзгласиха за антични македонци, а славяните и българите останаха окупатори. Въпреки това през миналата година 10 258 македонци взеха българско гражданство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 17099 |02.06.2010 Ф. Димитров: Почнах битка с мафията и свалиха кабинета ми . 23| 8805 |25.05.2010 Б. Димитров: Трябва ни машина не за пари, а за самочувствие! . 33| 10973 |10.05.2010 Ив. Димитров: Медиите са зависими от МВР, политически структури и мафия . 44| 9401 |06.04.2010 Божидар Димитров: Нямам монопол над темата „Македония”!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads