Реклама / Ads
121| 15596 |24.02.2012 ИНТЕРВЮ

Д. Горчева: Холандецът Вилдерс е демагог и политически спекулант

.
Даниела Горчева
Холандското общество е изключително толерантно общество и продължава да е такова, казва журналистката, която стана национален победител в конкурса на ЕК „Заедно срещу дискриминацията!“ за 2011 г.
 

интервю на Ана Кочева

- Даниела, какво става напоследък в Холандия, идва ли край на прочутата холандска толерантност?

 

- Холандското общество е изключително толерантно общество и продължава да е такова. Холандците знаят от опит, вековен опит, между другото, че това е най-разумното поведение, което носи не само спокойствие, но и просперитет. В България погрешно се тълкува толерантността като слабост, сякаш ако си толерантен, всеки може да ти се качи на главата и да прави каквото си иска. Точно обратното е – толерантността е сила и спазване на определени правила. Едно уверено в себе си общество не страда от страхове и комплекси за малоценност, то е способно да решава конфликтите между своите членове там, където възникват  и когато възникват. И да ги решава по един разумен начин – в полза и на обществото, и на индивидите, без да нарушава достойнството, правата и свободата на своите членове.

 

Да, но холандският политик Вилдерс сякаш непрекъснато взривява представата за холандската толерантност?

 

- Вилдерс е един най-обикновен демагог и политически спекулант, който паразитира върху страховете на хората по време на криза и гради своята политическа кариера, манипулирайки не особено интелигентната част от обществото като раздухва тези страхове. Неговите послания за обърнати към по - малообразованите холандци, но в един момент Вилдерс така се прехласна в антимюсюлманската си реторика, че направи груба политическа грешка – позволи си да критикува кралицата, че наметнала главата си с шал, влизайки в една джамия. Тази арогантност неговите избиратели не можаха да му простят и влиянието на Вилдерс започна да спада застрашително. В един момент политическият барометър показваше, че ако изборите се проведат сега, Вилдерс ще загуби 7 места в парламента. И той реагира, както обикновено – направи поредния скандал за привличане на вниманието и създаде сайт за анонимни оплаквания, забележете –  не срещу нарушаващи обществения ред хора, а само срещу нарушаващи обществения ред … източноевропейци. Сякаш, ако нарушителите са западноевропейци, това е в реда на нещата. Отделен въпрос е, че не е работа и не влиза в правомощията на  Вилдерс и на партията му да се занимават с нарушителите на обществения ред. Затова си има полиция. На сайта, разбира се, бе публикувана и поредната доза популизъм под формата на въпроси: „Загубили сте си работа заради поляк, българин, румънец? Оплачете се тук.” Един вид: „кажете си болката, татко Вилдерс ще ви утеши”. Като всеки демагог, обаче, Вилдерс не предлага решение на реално съществуващите проблеми, напротив – той е част от проблема. Членовете на неговата Пария на свободата, която наопаки на името си се стреми да ограничи свободата на другите, не блестят с интелект. Това са едни доста несръчни политици, които трудно артикулират мисълта си, доколкото имат такава, защото в повечето случаи стреснато повтарят едни клишета (стреснато, защото холандските журналисти имат „лошия” навик да питат много и да питат конкретно и право в целта) и не знаят какво да кажат извън заучените предварително фрази.

 

- Това минава ли пред избирателите в Холандия?

 

- Това горе-долу минава единствено пред избирателите на тази партия, които както казах, не са цветът на холандския интелектуален елит. Звездата в този политически  цирк е самият Херт Вилдерс, който не е глупав, но не и особено умен, защото не мисли в перспектива. Ако мислеше в перспектива, щеше да разбере, че не дай си Боже, ако неговата програма успее, то от Холандия трябва да бъде изхвърлен дори самият Вилдерс, понеже и той не е чист ариец, пардон, холандец. Вилдерс има индонезийски произход. А ако следваме неговия съвет да изхвърляме от Холандия всички съмнителни не-холандци, които не са добре интегрирани в холандската култура и нарушават спокойствието и реда на холандското общество, то трябва да започнем с него, защото няма по-голям скандалджия и смутител на обществения ред. Да не говорим че Вилдерс очевидно не разбира холандската култура, част от която е толерантността и атакува именно това най-ценно качество на тази култура.

 

- Как реагираха холандците на неговия сайт?

 

- С насмешка, с ирония, с остра критика. Вилдерс бе атакуван и от политиците и народните представители в парламента, и от медиите, и от обикновени холандски граждани, които веднага спретнаха иронични огледални сайтове на неговия сайт. Така, например, се появи ироничен сайт, имитиращ сайта на Партията на свободата, но вместо „Оплачи се от поляк, българин или румънец”, сайтът предлага: „Оплачи се от лимбургчанин”. Лимбург е една от провинциите на Нидерландия със столица Мастрихт и на сайта се казва иронично, че от 1886 година, откакто Лимбург е присъединен към Нидерландия разни лимбургчани ходят между нас, заемат нашите работни места, вдигат шум със своите карнавали и обичат да си пийват и хапват, с две думи – същински нарушители на калвинисткия ред и спокойствие.

 

- А има ли дискриминация в Холандия?

 

 - Въпреки скандалните популистки акции на Херт Вилдерс и някои леко обезпокоителни тенденции, в Холандия дискриминация няма и ако някой се чувства дискриминиран, за това има десетки горещи линии и правителствени и неправителствени организации, готови да предприемат необходимото. В това число и българите в Холандия не са дискриминирани, приети са радушно в холандското общество и ценени според личните си качества и възможности. В Холандия има поне 10 хиляди българи, които живеят, работят и печелят добре, общуват пълноценно с колегите си – холандци и от други страни. Българите в Холандия имат свое издавано на български език списание в Холандия (Диалог), имат свои български училища в Лайден и Айндховен, своя българска православна църква в Хага и свое Българо-холандско дружество на приятелство. Всички те съществуват от години и не само са приети, но и срещат подкрепата и съдействието на холандските власти, когато това се налага.

 

- Да се върнем в България. Днес ти ще получиш награда на Европейската комисия за журналистика срещу дискриминация.

 

- Да, оказа се, че съм избрана за национален победител в конкурса на ЕК „Заедно срещу дискриминацията!“ за 2011 година. Изборът е направен от жури в България и за мен това е голямо признание. След това всички победители от всичките 27 страни- членки на ЕС ще се състезават за трите първи награди на следващото ниво - европейското. 

 

- С коя статия спечели конкурса?


Конкурсът спечелих със статията си „Одисеята на Уинфред или как се попада в законов вакуум”, която бе публикувана в списание Обектив на БХК. В статията се разказва за съдбата на Уинфред, която е илюстрация на съществуващи у нас дискриминация, корупция и чиновническо бездушие, които водят до абсурд един човек, който живее над 30 години в България, където е завършил висшето си образование и е работил като инженер и предприемач, изведнъж - поради бюрократични недомислия и най-вероятно поради това, че не е дал рушвет, където трябва, да бъде обявен за … нелегален.

 

- Звучи като по Кафка?

 

- Да, пълен абсурд е и много читатели ми писаха, че са потресени от съдбата на Уинфред. Надявам се най-сетне властите у нас да изоставят милиционерското си мислене и наглия си навик да чакат рушвети, а да решат проблемите на тези хора, защото не може да раздаваш с лека ръка българско гражданство на богати руснаци, чийто крак никога не е стъпвал в Бълагрия и не знаят дума български, а в същото време да маргинализираш хора, които от години живеят в България, говорят прекрасно български и всичко,което искат е да могат да работят, за да се издържат и да си плащат данъците, да имат право на здравно осигуряване и елементарно човешко спокойствие. Според мен корупцията в България е стигнала такива размери, че вече застрашава националната ни сигурност. Ето, например, 200 хиляди  руснаци са получили българско гражданство у нас, а това са хора, чието богатство е с доста съмнителен произход. И какво излиза? Че сме поканили руската мафия тук, а игнорираме почтените граждани на тази страна, защото не са имали „благоразумието” да бутнат подкуп на алчните български чиновници. Докъде ще ни доведе това? За разумните хора във всяка страна е ясно, че дискриминацията и корупцията застрашават устоите на обществото и оттам – заплашват директно националната сигурност.

 

- По какъв начин?


- Едно объркано общество, което не успява да се справи с връхлитащите го в ежедневието проблеми, изпада в ирационални страхове, а на страха очите са големи. От това произлизат хаотични и погрешни решения, които вместо да решават проблемите, създават нови. От страховете на хората се възползват жадни за власт демагози или налудничави фюрери и в крайна сметка, ако не се вземат мерки и демагогията, ксенофобията и омразата не бъдат овладени навреме, обществото се превръща в тълпа или армия от убийци. Примери, колкото щете. Цивилизованите германци, изпратени от своя демократично избран фюрер на война срещу целия свят с всички последствия – и за тях самите, и за света. Подобно нещо видяхме и в съседна на нас страна, която се подхлъзна в тази посока и след кървава братоубийствена война, се разпадна на части. Всъщност, това е най-малкият проблем – загубата на територия. По - страшното е, че насилието - а става дума за чудовищно насилие, създава нелечими травми и у жертвите, и у убийците и за жалост поне три-четири поколения ще плащат сметката на кървавата драма и популизма на престъпника Милошевич, който накрая от селска хитрост успя да убие и себе си. (За съжаление преди да приключи процесът срещу него.) Дотам води демагогията и ксенофобията, когато не бъдат спрени навреме, затова и холандското общество се противопоставя много силно на манипулациите и на демагогията на Вилдерс. Надявам се и българското да започне да се противопоставя на своите вилдеровци.

 

--------------------------------------------------------

Eто и статията, за която е наградена Даниела Горчева:

https://www.bghelsinki.org/bg/publikacii/obektiv/daniela-gorcheva/2010-10/odiseiata-na-uinfred-ili-kak-se-popada-v-zakonov-vakuum/

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 17570 |24.05.2011 Д. Горчева: Свидетел съм на най-вълнуващата гражданска акция в живота си . 110| 14700 |01.04.2011 Д. Горчева: Няма нищо по-страшно от злоупотреба с власт . 18| 10235 |11.11.2009 Даниела Горчева: България е представена достойно в Амстердам . 16| 13608 |09.07.2009 Вилдерс: България и Румъния – вън от ЕС!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads