Реклама / Ads
110| 7823 |23.03.2009 ИНТЕРВЮ

Яне Янев: В БСП се делят на корумпирани и зомбирани, нямат право на втори мандат

.
Яне Янев Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Олигарсите са станали донори на управляващите, капиталът е съсредоточен в 5% от населението, тройната коалиция прогони 1 млн. българи в чужбина, казва в интервю за Frognews.bg лидерът на РЗС.
 

 

Интервю на Стойко Стоянов

 

- Г-н Янев, изненадаха ли ви резултатите от проучването на  Маркет Линкс за месец март?
- Това, което се случва в страната е много показателно. Огромна част от народа вече окончателно е стигнал до извода, че политическата и партийната система са тотално атрофирали, че има разпад на държавността и че политиците в огромното си мнозинство, над 90%, не оправдаха доверието, което получаваха през целия преход. Моделът е сбъркан и трябва час по-скоро да се действа със скалпел. Да се изрежат всички тумори на коруцията - на феодалните образования в местната власт, на кражбите от бюджета, на финансовите измами от еврофондовете. Само така може разочарованият гласоподавател да се замисли и да се върне към най-силното средство на демокрацията – изборната бюлетина.
Моя рейтинг и на РЗС, приемам хладнокръвно. Огромна част  от хората приемат каузата за ред и законност като национална, която не е на един политик или група, а народно движение. Няма да се спрем пред нищо, за да оправдаем тяхното доверие. Целта ни не е просто да прескачаме някакви бариери и да се пазарим за квоти, а да сменим тези корумпирани играчи, които използваха държавата на концесия и на ротационен принцип, изчерпваха ресурса й.

- Преди седмица премиерът Сергей Станишев направи от радиоефира заявка за втори управленски мандат. Как преценявате шансовете му?
- Станишев не може да управлява собствената партия и има тежки проблеми с нея. Той все още не се е произнесъл за основните фигури в партията си – двамата Руменовци. Аз не мога да разбера, как един лидер да не може да каже три думи за най-значимите двама играчи в БСП. Когато си оправи партията, тогава социалистите ще повярват, че е в състояние да иска втори мандат и власт отново. Той показа, че не може да упражнява властта нито по европейски, нито съгласно желанието на българите. Управлението е на самоход, както и партията му. БСП е разделена на фракции, а в такова състояние е и държавата. Фракциите се делят на корумпирани, по-корумпирани, най-корумпирани и червени бабички и дядовци - замбирани.

Яне Янев

- През последните месеци вие обявихте война на олигарсите и престъпните им схеми за точене на  държавния бюджет, но премиерът Станишев е категоричен, че в България няма олигархия.
- Говори така защото тези олигарси, които в голямата си част са тотално посредствени и прости хора, са превзели БСП и са станали нейни донори. И тъй като в България всичко е имитация на нормална европейска политическа система, реалността е по- различна. Има една БКП с няколко клонинга – БСП, ДПС, НДСВ и много други подобни, кръжащи около тях. Ако видите точно къде са се окопали олигарсите, ще установите, че две трети гравитират към тези партии. Останалата една трета тангинтират към старата десница. Изнася им да поддържат това порочно статукво, при което демокрацията е фасадна, нямаща нищо общо с желанията на хората за свободно общество.

- Управлението на тройната коалиция е в края на мандата си, кой е най-тежкият им грях към избирателите?
- За греховете им през тези 4 г. може да се напише трилогия. Но най-страшният е, че допуснаха в условия на икономически разтеж и икономически бум, капиталът да бъде съсредоточен в по-малко от 5% от населението. Вместо да се създаде силна и стабилна средна класа, която да е гръбнака  на обществото, чрез схемите на управление те откраднаха парите и ги предоставиха на олигарсите. Мутрите от родния ъндърграунд вече не са толкова опасни за обществото, колкото новите мутри с белите якички. Това са висши държавни чиновници, министри, заместниците им, политици, съдии, прокурори, полицаи. Но те имат по-голям и от този грах – прокудиха 1 млн. истински креативни българи зад граница и за 8 години монархо-комунистическо правителство с ДПС изпратиха пък друг 1 млн. в отвъдното.

- Злоупотребата с доверие се оказа най-масовото престъпление в годините на прехода. Как ще се опази вашата партия?
- Ще бъдем единствената политическа формация, която ще представи програма със срокове и отговорности. Ще назовем конкретно нещата. Ако гражданите гласуват за РЗС и ние постигнем мнозинство в 41-о Народно събрание тези топ олигарси и престъпници ще бъдат обявени поименно. Имуществото им ще бъде конфискувано, ще променим така наречения зокон „Петканов” и те ще отидат в затвора. Ще огласим пред обществото преди изборите конкретни списъци с имената на корумпираните и престъпниците.  Същото се отнася до политици и висши функционери във властта и магистрати.

- Независимо кой ще спечели парламентарните избори, проблемът с неефективността на съдебната система ще блокира работата на всяко ново правителство. Каква реформа е необходима?
- При тази Конституция не може да се прави реформа в съдебната система. Който казва че е възможно, е лъжец и политически мошенник. Съдебната система е зависима от политически квоти. Кадруването в нея тръгва от Висшия съдебен съвет. А там най-решаваща е парламентарната квота. Тоест, там има партийни функционери, които не могат да се отърсят от партиите си, да бъдат безпристрастни. Нещо повече те са се превърнали в съдебни брокери. На фона на всичко това сме изработили вече основната си стратегия в бъдещия парламент – свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция. В нея функциите, отговорностите и правата на съдебната система ще бъдат ясно и конкретно изписани. Къде е мястото на прокуратурата, следствието, каква е мандатността на магистратите, каква е ротацията при различни съдебни райони. Един магистрат сега, като престои 10-15 г. в един съдебн район, той става зависим от феодалите по места и избирателния район също се феодализира. По нов начин трябва да става изборът на магистратите, а системата да бъде тотално деполитизирана. В новата Конституция трябва да се предвиди мярка за бързо отстраняване на корумпирани магистрати. В новата Конституция трябва да се заложат принципите на европейското държавно устройство, защото сегашното е постоталитарно. То на практика мимикрира и запазва статуквото на кръглата маса от 1990 г. и времето на Луканов.

Яне Янев  - Една от най-обсъжданите теми е обединението на десницата. Къде е мястото на РЗС?

- Тази седмица ще бъда на посещение във Виена и Лондон, предстоят ни отговорни срещи. Аз съм първият политически лидер от десницата, който на 25 март ще бъде приет от Дейвид Камаран, лидера на европейските консерватори, а партията ни вече е част от европейските косерватори. След като се върнем от това посещение, ще дадем специална пресконференция, на която ще кажем как ще участваме на парламентарните и евроизборите. Що се отнася до ставащото в българската десница, не искам да кометирам крамоли, наддаване за места, квоти и интригантско разменяне на стари парцали и кукли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 7607 |20.03.2009 Ж. Желев: Нямам вяра на политическата класа, ЕС и НАТО са гаранция срещу балканските шашмалогии . 73| 16383 |18.03.2009 Отец Боян Саръев: Държавата загуби Родопите . 2| 6249 |17.03.2009 Салман Рушди: Хората не се доверяват на универсални ценности и права . 19| 8655 |17.03.2009 Иван Павлов: Полицаи хвърляха на протеста стари нашивки, чистеха се от милиционерщината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads