Реклама / Ads
12| 4353 |02.03.2023 ИНТЕРВЮ

Манол Пейков пред Фрог: Дарителството е лакмус за зрялостта на обществото

.
Дарителството е лакмус за това колко е зряло едно общество. Това е нещо, което лично мен много ме радва. Дарителството у нас доскоро беше почти непознато. Наградата “Свободен електрон” ме описва добре като човек, като мислене, като възприятие за света. Харесва ми вектора, в който ме поставя.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз издателят Манол Пейков. 

 

Пейков се превърна в един от най-големите дарители в страната с двете си кампании за набиране на средства - за войната в Украйна и за пострадалите при жестоките земетресения в Турция и Сирия. Към 1 март са дарени 1 380 000 лв само за закупуване на генератори, които да бъдат изпратени в Украйна. Средствата са дарени от над 10 хил. души. 

 

Пейков получи голямата награда на публиката “Свободен електрон”, зад която стои Мрежата за гражданско действие BlueLink. За него са гласували 2618 души за организираните от него каузи в социалните мрежи.

 

“Имам слабост към тази награда. Тя е от една относително малка организация, но с един замисъл за хора, които са свободни по дух., задвижвани от собствена енергия. Мисля, че добре ме описва като човек, като мислене, възприятие за света. Харесва ми вектора, в който ме поставя. Важно е, че това идва от хора, които като ценностна система са близо до мен.”, коментира пред ФрогНюз Пейков.

 

“Дарителството у нас доскоро беше почти непознато. Правят се опити да се правят единични кампании, но българинът няма репутация на човек, който дава за каузи. Това се дължи на две неща. Едното е недоимъкът. Но това далеч не е основното. Тази традиция е прекъсната по време на Комунизма по ред причини. Тази култура не се развиваше, а освен това нямаше частна собственост. Идеята за дарителство минаваше през държавата и беше централизирана. Хората не вярваха в дарителството и то постепенно загуби тяга. Тази култура сега се възражда”, допълни още Пейков.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10291 |01.03.2023 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Енергетиката е Швейцария на родната корупция . 18| 13555 |14.02.2023 Методи Андреев пред Фрог: Борисов да не си прави илюзии. Логично е да е следващ в ”Магнитски” . 5| 9264 |09.02.2023 Пейков за Фрог: Вече имаме стабилен коридор за помощ и към Сирия, зашеметяващо е колко хора искат да помогнат . 23| 12347 |08.02.2023 Левон Хампарцумян пред Фрог: Продавачи на страх говорят за еврото. Няма да стане нищо фатално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads