Реклама / Ads
5| 8328 |14.12.2017 ИНТЕРВЮ

Захаринка Истаткова: Позор пред света е да хвърляш яйца срещу иконата Ваня Рибчева

.
Захаринка Истаткова Източник: Фрог нюз
Позор пред света е да хвърляш яйца пред иконата Ваня. Представете си как улична банда от 10-а души ги хвърляха от президентството към министерски съвет. Това каза пред Фрог Нюз юристът Захаринка Истаткова, която е член на БОЕЦ. Ето какво каза тя във връзка с инициативата на организацията да защити майката на убития командос Емил Шарков-Ваня Рибчева:
 

- Г-жо Истаткова, вчера вие и други активисти на БОЕЦ бяхте замеряни с яйца под прозорците на премиера Бойко Борисов. Разкажете какво се случи?

- Движение БОЕЦ беше определило дата и час, в който да изразим подкрепата си за майката на убития командос Емил Шарков- Ваня Рибчева, по повод нейното уведомление за отстраняване от ведомственото жилище, което обитава. Считаме, че там, където правото не допуска ползването на определени права, в случая ползвайки жилището и бидейки бивш служител на МО, би трябвало да работи морала. Моралът е този, който трябва да остави майката на загиналия командос Емил Шарков в жилище, което тя обитава и не е някакъв разкош. Става дума за малък апартамент в ж. к. „Люлин”. За това бяхме на площад „Независимост” пред Министерски съвет, където с плакати „Дом за Ваня” демонстрирахме подкрепа. Всяко появяване на движение БОЕЦ е съпроводено от два вида активност. Едната е тази на органите на реда, които мълчаливо ни съпровождат и обикновено са по-голямо число от нас. Аман-заман, сакън нещо да не направим или да навредим. Истината е, че ние държим на протокола и на поведението си. Всички сме образовани и интелигентни хора. Втората активност идва от улични банди, които мятат срещу нас яйца и зеленчуци, в предишните случаи развалени домати.

 

- Откъде долетяха тези яйца към вас?
- Картината, на която станахме свидетели, беше изумителна. Впечатляваща. Става дума за институционален скандал.

- Защо?
- Представете си, че пред президентството, след смяна на почетния караул и след влизане и излизане на официални лица, се появява група от десетина улични мутри, които бъркат в торбите и джобовете и започват да мятат в посока на МС. Как наричате това? Само си го представете- яйца хвърчат от президентството и стигат до МС. Каква обида за България! Случилото се е проблем на президентството, което позволи това да се случи.

- Казвате, че на място е имало полицаи. Как реагираха те?
- Полицаите твърдят, че са отвели бандата далеч от нас. Хвърлячите са хора, които ние вече познаваме. Тези яйца за трети път бяха насочени срещу Ваня Рибчева. Не е случайно. Ваня е икона с един загинал млад човек. С едно достойно поведение и уважение, което тя неминуемо има. Нека от всичко това се срамува МС и президентството. Яйца и домати ли решават проблемите в тази държава? Това е огромен позор пред света.

         

- Това значи ли, че у нас няма място за достойни хора?
- Това означава, че сме склонни да компрометираме всяка икона. Склонни сме да оплюем всеки, дръзнал да се бори не само за своите права, но и за останалите. Изобщо няма да се изненадам, ако името на Ваня бъде замесено в някакъв битов, махленски скандал или нещо подобно. Има медии, които отлично вършат тази работа. Току- виж започнало да се коментира кой колко пари взел и на кого ги дал. Целта е да може идеалът да се срине. Защото никой няма интерес правото да бъде търсено от един обикновен нормален и морален човек, какъвто е Ваня. Семейството на Шарков е пострадало. А черна кампания със сигурност ще има. Убедена съм, че няма да изтраят два-три дни и ще се появят какви ли не гадости срещу близките на загиналото момче.

- Ще продължите ли да защитавате Рибчева, след като ви дадоха знак, че това не е добре прието?
- Няма да спрем. Предвидил сме нови инициативи. Предложихме на МС как да се реши казуса с Ваня Рибчева. Настояваме да се създаде Обществен съвет с участие на гражданските движения, в който да бъдат разглеждани различни случаи на пострадали или загинали при изпълнение на служебния си дълг държавни служители, какъвто е Шарков. Имаме идея да се помогне и на други хора, защото очевидно липсва правна норма, която да е обективна спрямо пострадалите семейства. А грижата към тях е изключително важна.

         

- Останахме с убеждение, че МВР и МО си прехвърлят топката по казуса с Ваня Рибчева. Вие имате ли такова чувство?
- Така е. Липсва административен капацитет. Вижте каква хубава дума, която иначе е загубила съдържание. В двете министерства със сигурност работят колеги юристи, които са не по-малко от 10 във всяко ведомство. Те обаче не успяха, нямаха воля или нямаха намерение да подкрепят една кауза и да измислят необходимото законообосновано решение. Всички вдигат безпомощно рамене и казват: Това не отговаря на изискванията, тя вече не е правоимащ. Кой да е правоимащ, господа министри на двете ведомства?! Как не намерихте решение и защо държавата не реагира при казуси като този. Ето затова хората започнаха да мразят институциите като лице на държавата.

- Май е голямо предизвикателство да си член на БОЕЦ?
- Да си член на БОЕЦ значи оплюване, яйца, ревизии, препятстване на всякакви инициативи, опасност, заплаха, натиск.

- Не се ли страхувате?
- Никой от нас не е защитен от каквото и да било. Никой от нас не е безгрешен. И аз имам актове в градския транспорт и хиляди други проблеми. Обаче съвестта е онова нещо, което се възпитава. А моралът е онова нещо, което обществото изисква от теб. Ако събереш двете в едно, то със сигурност ще спиш спокойно. Знам, че ако живееш в България това е много опасно.

        

 

Интервю на Катя Илиева    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14471 |10.11.2016 Ренета Инджова: Изключените са тези, които ще трябва да променят света . 1| 11277 |21.07.2016 Доц. Р. Кънчев: Агресията в света ескалира; на нас ни трябва фин баланс . 34| 16820 |17.10.2013 Д-р А. Станишев: В България работим с най-модерната техника в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads