Реклама / Ads
16| 9387 |24.03.2010 ИНТЕРВЮ

М. Заимов: МВР-акциите вадят България от кризата дългосрочно

.
"Не знам дали акциите на МВР ще имат финансов ефект веднага, но в дългосрочен план, след излизане от тази икономическа ситуация, те със сигурност ще помогнат много за възстановяването на страната ни.", каза Мартин Заимов пред Frognews.bg.
 

Мартин Заимов има магистърска степен по икономика в The London School of Economics and Political Science и сертификат по икономика от колежа "Бъркбек", Великобритания. Специализирал е глобални финансови кризи в Харвард и стратегическо използване на информационни технологии в Станфорд. От 1997 г. до 2003 г. е подуправител на БНБ и ръководи валутния борд на България. Заимов е зам.-министър на търговията в служебното правителство на Стефан Софиянски. Бил е председател на УС на Пощенска банка. Кандидат за кмет на София през 2007-ма година, издигнат от СДС, ДСБ и Демократическата партия.

Интервю на Васил Василев


- Г-н Заимов, как ще коментирате твърдението, че прословутите антикризисни мерки на правителството ще засегнат по-бедните хора в България?


- Това не е вярно, в рамките на кризата има един пост резултат, пропорционален за всички хора. Ще ви дам пример с една опасна болест, която се разпространява по цялото тяло – психически физически и т.н. В този ред на мисли, свиването на стопанството се отразява на абсолютно всички. Тук по-скоро въпросът е друг – спадът в икономиката се отразява най-чувствително върху по-нечестните, разделението е друго, тъй като честни и нечестни хора има, както при по-бедните, така и сред по-заможните. Нечестните, както успяват да натрупат повече пари у нас по време на икономически растеж, така и спадът при тях е доста по-рязък в създалата се ситуация. Имайте предвид, че честните хора в едно общество са много повече, но винаги страдат заради останалите.

Представете си, че имате апартамент, който струва 50 000 евро. Заради свиването на жилищния пазар, цената му е паднала на 40 000. Ако обаче жилището ви преди е струвало 100 000, то стойността му няма да падне с 10 000, както в предния случай, а с 20 000 евро. Кой е по-ударен от кризата? Всичко зависи от това, колко важни са 10-те хиляди в първия случай и колко 20-те хил. във втория. Затова не може да се дават подобни крайни оценки, че бедните ще са по-ощетени от богатите. Единият може да има семейство от двама души, другият от десет. Не може да се говори за богати и бедни; това е комунистическа терминология.

- Каква е разликата между частния сектор и публичния в условията на кризата?

- Към момента кризата се отразява най-съществено върху частния сектор. Този факт има своето обяснение. Политическата класа в България защитава единствено своите интереси и тези на чиновниците си. С поведението си през последните години показа, че е „относително” безотговорна.

- Правителството предложи ДДС да бъде увеличен с 2%. Как би се отразило това върху българската икономика?

- Най-важната мярка, която трябва да предприеме българското правителство, е да намали разходите. Ако това не бъде постигнато до такава степен, че да имаме един балансиран бюджет и да няма голям дефицит, тогава е неизбежно да се потърсят приходи. Увеличаването на ДДС е най-бързият, лесен и ефективен начин. Аз не мога да кажа дали това е добре или не, преди да видя, дали е направено всичко необходимо, за да се намалят разходите.

- По какъв начин трябва да се намалят, според вас?

- Това е функция на правителството. Все едно сега да започна да говоря какво бих направил, ако съм министър на финансите. Мога да ви дам някои примери, но ще бъде безотговорно да говоря на чужд гръб. В момента е опасно да се изземват правомощията на финансовия министър…

- Говорейки за мерките, които Симеон Дянков предлага, може ли да определим акциите на МВР също като един опит за излизане от икономическата криза?

- Действия по реформиране на обществото и справянето с определена група хора, които имат отрицателно влияние в държавата, са изключително важни. Не знам дали тези акции на МВР ще имат ефект веднага, но в дългосрочен план, след излизане от тази икономическа ситуация, те със сигурност ще помогнат много за възстановяването на страната ни. Кризата е една много добра възможност за оздравяване от всякакъв вид болести. Нечестните са по-слаби и точно сега е моментът да се разреши техния казус. В момента се използва възможността да се решат тези проблеми, тъй като при други обстоятелство задачата е по-трудна. В тази връзка искам да поздравя публично министър Цветан Цветанов за желанието и решителността да направи това, към което се стреми в момента.

- Президентът Георги Първанов също предложи своите мерки за справяне с кризата. Има ли такива, които могат да бъдат използвани от правителството?

- Антикризисните мерки на този кабинет са доста добри като предложение. Аз самият ценя Симеон Дянков; той е един от  министрите, стремящи се към реформа. Крайно време е президентът Георги Първанов въобще да спре да говори, защото е обидно за всички българи, срамно е за цялата страна да има такъв президент. Колкото по-рано спре да прави подобни изказвания като тези на пресконференцията, толкова по-добре за България. Аз твърдо заставам зад искания импийчмънт, но въпросът е по-скоро в достойнството и в себеоценката на самия човек. Когато заемаш толкова важен пост, ръководиш толкова важна институция, най-малкото – трябва да знаеш кога да спреш да говориш. Особено, що се отнася до теми, които очевидно не разбираш. Това увеличава чувството на българите за допълнителен срам. Всеки в България е свободен да говори, каквото иска – дали ще е някоя глупост или лъжа, няма значение, но в случая на Георги Първанов, всяка негова дума вреди сериозно на обществото.

- Г-н Заимов, преди няколко месеца имаше един спор между вас и Александър Праматарски, след който ви изключиха от Демократическата партия. Членувате ли вече в някоя друга политическа организация?

- Аз разглеждам себе си като доживотен член на Демократическата партия. Това, как ме разглежда Праматарски, е друг въпрос. Трябва да попитате него. От моя страна конфликт не е имало. В момента не мога да ви кажа, дали по документи съм член на партията или не, тъй като той предприема различни действия, с които иска да докаже, че не съм част от Демократическата партия. Аз приемам това, като поведение на един шут. Мога да ви уверя, че поддържам много добри отношения с хората от партията, тъй като, исторически погледнато, те са едни от най-добрите ми политически приятели.

- Имате ли намерение да се върнете в активната политика?

- Не ми се сърдете, но няма да ви отговоря, поне на този етап не мога да ви кажа нищо...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 13543 |04.03.2010 Н. Слатински: Първанов е част от миналия ден на България . 13| 14911 |20.02.2010 Джоко Росич: В България уморените коне ги убиват... . 4| 10688 |03.02.2010 Свилен Овчаров: Партиите в България са против ГМО . 6| 10953 |02.02.2010 М. Незалзов: Срам и болка за България е гражданството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads