Реклама / Ads
0| 4258 |25.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

ГЕРБ обвини БСП за хаоса с изборните протоколи, Мая Манолова приглася на управляващите

.
С наближаването на изборния ден управляващите не подбират средства, за да отвлекат вниманието от грандиозния провал при управлението на Ковид кризата – първото място по смъртност в Европа и последното по ваксинации. А след като в техния хор се включи и Мая Манолова, все повече лъсват патериците, на които ГЕРБ ще разчита, за да запази властта на всяка цена.
 

На извънреден брифинг в партийната си централа днес ГЕРБ обвини БСП и ЦИК в умишлен сценарий за следизборен хаос и тежка конституционна криза. А като персонален виновник за сложния протокол на секционните комисии, от който се оплака изборната администрация, управляващите посочиха…Емил Войнов, член на ЦИК от квотата на БСП.  

 

Според вицепремиера Томислав Дончев и бившите вече депутати Десислава Атанасова, Красимир Ципов и Евгения Алексиева вината на Войнов е в това, че е председателствал комисията по изработването на въпросния протокол и е докладчик по него. Те се оплакаха, че процесът по броене на гласовете и протоколът са излишно усложнени, за което само преди дни алармира и държавното дружество-преброител „Информационни системи  „Аз изобщо не мога да повярвам, че това е случайно или е недоглеждане. Това е нарочно – да има хаос и чудесна среда за политически спекулации и коментари!“, заключи Дончев. И очерта две цели –  първата била „персонална и политическа реабилитация на загубилите“, а втората – „създаването на дълбока констититуционна криза“.

 

Като „виден“ юрист от редиците на ГЕРБ обаче Десислава Атанасова пропусна няколко важни факта. Първо, видът на протокола беше защитаван пред медиите от хората на ГЕРБ в ЦИК. А ЦИК е колективен орган, който взима решенията си с 2/3 мнозинство и видът на протокола не може да бъде наложен от един човек. Второ, ГЕРБ, Обединените патриоти са мнозинството в ЦИК. Трето, именно управляващите решиха в секционните протоколи да се сумират резултатите от машинното гласуване и гласуването с бюлетина. И не на последно място, точно Изборният кодекс, приет от управляващите, предвижда сумирането да става в секционните комисии, а не в РИК с помощта на компютри, както предлага „Информационно обслужване“.

Отговорът на ЦИК не закъсня. Говорителят на комисията Таня Цанева заяви, че ЦИК няма да променя протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не съответства на записаното в Изборния кодекс. И допълни, че ако ЦИК реши да не се попълват някои клетки в секционните протоколи (както предлага ГЕРБ), тогава вече наистина биха могли да се появят съмнения за манипулация с тези протоколи.

 

БСП също реагира веднага на „безумната“, по думите на Георги Свиленски, пресконференция на ГЕРБ. Свиленски припомни, че през октомври 2020г. БСП е гласувала против текстовете от Изборния кодекс, на чиято база е изработен секционният протокол от ЦИК, както и че те са приети  от мнозинството на ГЕРБ и „Обединени патриот““.  И допълни: „И наглостта трябва да има граници. БСП има малцинство в ЦИК – 6 човека от 20 и не може да прокара нито едно решение по своя инициатива. Вие от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ сте виновни за това положение и ще си носите отговорността. Няма как да избягате от тази отговорност. Вие решихте да има и машини, и хартиени бюлетини. Засрамете се, даже в наглостта си трябва да имате траници. Не може да продължавате по този начин да спекулирате със законите. Нарочно правите спекулации – за да отблъснете както гражданите от гласуване, така и от участие в изборния процес.“

 

Обвиненият от ГЕРБ член на ЦИК Емил Войнов пък съобщи, че решението как да изглеждат протоколите е взето преди повече от месец с с 16 гласа „за“ и 1 „против“. Той цитира текстове от Изборния кодекс, които указват как трябва да изглеждат секционните протоколи и каква информация трябва да съдържат. В тях е записано, че протоколът от хартиеното и машинното гласуване е един, а резултатите от машинния вот се вписват поотделно – в това число и преференциите – за всяка от партиите, участващи в изборите. Според Войнов още на 3 март,  когато приключи ретистрацията на кандидати за изборите, се е знаело, че в секционните протоколи ще трябва да се въведат над 10 милиона числа.

И за да замирише съвсем на „Костинбродска афера“, със своя интерпретация днес се включи и Мая Манолова. Лидерката на „Изправи се.бг“ обобщи ситуацията като „Изборигейт“ и обвини за нея и двете партии – ГЕРБ и БСП, с което индиректно наля вода в мелницата на управляващите.

 

В драматично видеообръщение по Фейсбук Манолова заяви:  „Е ли е това целенасочено действие от двете партии, питам аз Борисов и Нинова? В синхрон ли са за организирането на безпрецедентна атака на изборния процес? В основата ли са на „Изборигейт“? Защото няма друго обяснение. Това е „„Изборигейт“. Атака срещу законното право на гражданите. Това е законен преврат, подготовка за хаос“.

След днешния политически театър за хората, запознати с политическото битие на Манолова, както и с прийомите на ГЕРБ да привлича свои „уж“ противници, вече няма съмнение коя ще е невидимата патерица на Борисов в бъдещия парламент. Навярно не са безпочвени и коментарите, че няма друго обяснение за супер скъпата предизборна кампания на бившата омбудсманка, чиято формация досега е декларирала от дарения по-малко 23 000 лева. Сума, която звучи смешно на фона на скъпоструващите билбордове на градски  топ локации и по магистралите, с които заляха София и страната. Ако изгнаникът в Дубай Васил Божков е отказал помощ на Манолова, както твърди, и ако Борисов наистина му е благодарил за това, не е трудно частите от политическия пъзел да бъдат наредени.

 

„Като правило оплакването от начина на организация на изборите е патент на губещите“, заяви днес Томислав Дончев и така сам вкара партията си в отбора на губещите. А днес станахме свидетели на поредният опит вниманието на избирателите да бъде отклонено от тежката криза в здравеопазването, която постави България начело на всички печални класации в Европа. Сценарият на ГЕРБ-Манолова е нищо повече от димка. Очевидно вътрешната опозиция в БСП е посредникът на парите и поръчките между менте-опозиционерката Мая Манолова и Бойко Борисов.

 

Георги И. Христов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4339 |25.03.2021 БСП към ГЕРБ: И в наглостта трябва да има граници . 10| 9382 |23.03.2021 Христо Проданов: Единствено и само БСП може да отстрани ГЕРБ от властта . 0| 3009 |22.03.2021 Георги Свиленски: БСП си е поставила за цел да промени управлението, да отстрани ГЕРБ от властта . 1| 3246 |19.03.2021 Ирена Анастасова, БСП: ГЕРБ се опитва да налага партиен контрол над учителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads