Реклама / Ads
9| 3351 |09.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Сигнал за драстично нарушение на Изборния кодекс в Ямбол внесоха от „Републиканци за България”

.
Източник: ПП „Републиканци за България“
Сигнал за драстично нарушение на Изборния кодекс внесоха днес в РИК от ПП „Републиканци за България” - Ямбол. Поводът е разпространен в публичното пространство предизборен видеоклип на кандидатите за народни представители на Коалиция „ГЕРБ-СДС”.
 

Клипът е заснет в „Новата болница”, която е част от МБАЛ „Св. Пантелеймон” и където строителните дейности по довършване на сградата започнаха преди седмица. Налице е провеждане на предизборна агитация в сграда, собственост на търговско дружество с повече от 50 на сто държавно участие, което е изрично забранено от закона, се казва в сигнала.

 

„За съжаление се сбъднаха опасенията ми, че парите за „Новата болница“ се дават предизборно”, коментира случая Георги Славов, областен председател и водач на листата на републиканците. „Колко нагъл и безочлив трябва да си, за да си стартираш предизборната кампания от строежа на болницата, погазвайки брутално закона, колко нагъл и бездушен трябва да си, за да се заиграеш с надеждите на хората най-накрая да получат съвременни условия за лечение, пита риторично Славов.

 

Според него, „ако премиерът Борисов беше превел реално парите за дострояването на болницата още през пролетта на 2019 година, така както обещаваше, тя вече щеше да е завършена и в това тежко време на пандемия цялата област Ямбол щеше да се ползва от нея”. За мен това поведение на ГЕРБ граничи с цинизъм в отношението към хората, бе категоричен Славов. Той определи като скандално участието в клипа на директора на болницата д-р Димитър Рунков, който е водач на листата на ГЕРБ в Ямбол и на областния управител Димитър Иванов, който е на трето място в нея. Това е чиста проба злоупотреба със служебно положение, е мнението на Георги Славов.

 

В сигнала републиканците посочват, че разпространеният видеоклип е в нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал.1 от Изборния кодекс, съгласно който не се допуска предизборна агитация в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, каквато е МБАЛ „Св. Пантелеймон”. Съгласно Изборния кодекс, "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Именно такъв призив за подкрепа е отправен във видеоклипа, чрез изписването на номера, под който коалицията участва на изборите, както и чрез репликите на заснетите кандидат-депутати. От кадрите ясно личи, че призивът, т.е. предизборната агитация е направена в МБАЛ "Св. Пантелеймон" – Ямбол“ АД /сграда "Нова болница"/, която е търговско дружество с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, се казва още в сигнала.

 

Според Изборния кодекс, нарушаването на забраната за предизборна агитация се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.


.
.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8602 |09.03.2021 Виолета Желева: По-добри условия за отглеждане на деца и справедливо увеличение на пенсиите – приоритети в социалната политика на БСП . 0| 3070 |09.03.2021 БСП: Милиони отиват за ремонти на ремонта. Ефектите винаги са срутища свлачища, калища . 0| 3117 |09.03.2021 Последен ден за подаване на заявления за гласуване в чужбина . 4| 3173 |08.03.2021 Навръх 8 март, Цветан Цветанов и кандидати от листата на Републиканци за България усмихнаха десетки дами в Горна Оряховица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads